Skocz do zawartości

Witajcie majóweczki | Forum o ciąży

martam83

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej kuleczki 🙂

Ja właśnie wróciłam ze sklepu, poszłam rano jak mąż szedł do pracy 🙂 a teraz się wyleguję.. 😁
Po wczorajszej batalii ze sprzątaniem to boli mnie wszystko od małego palca u nogi po czubek nosa.. masakra 😮
Marta ciężko określić ten ból czasami jest to jak na okres ale czasami taki ból hmm porównywalny z bólem brzucha, że szybko musisz biec na kibelek 🙃 i bolą też plecy. U mnie jak nachodzą bóle to mały się zaczyna właśnie bardzo ruszać wtedy tak jakby jemu też to nie pasowało.

Dzisiaj zamierzam "poprzytulać" męża jeżeli oczywiście będę miała siłę 🤪 Czy wy wiecie jaki sex z tak dużym brzuchem jest męczący?? 🤪 no szaleństwo :P

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
a ja dzisiaj miałam kiepską noc. Przysnęłam ok 21 a później się zbudziłam ok 23 i chyba do 2 nie spałam. A potem to tylko jakieś drzemanie, ciągłe szukanie pozycji.... myslałam że zasnę jak mąż pojedzie do pracy ale nie mogę, a najlepsze że czuję się zmęczona 😞

• Mamusia
Dzień dobry Kuleczki! 😆
Od 3.35 rano jestem znowu ciocią 🤪 Moja przyjaciółka urodziła Synusia w 38t2d 🙂 Bąbelek waży 3220 i ma 52 cm 🙂 Szczegółów póki co nie znam, bo odpoczywają 🙂 I choć cieszę się przeogromnie z ich szczęścia, to właśnie zaczęłam robić w gatki, bo ja mam jeszcze tyle rzeczy nieprzygotowanych, a jak widać wiosennym mamusiom jakoś tak szybko te porody idą 🤨 Dlatego zbieram dupę w troki i zabieram się do działania! 😉
A co do skurczów, to ja mam tak, że chowa mi się pępek do środka a dookoła niego robi się taka wypukła obręcz, że wygląda to prawie jak wulkan, bo wszystko z boków, góry i dołu zbiera mi się dookoła pępka. No i Maluszek się wtedy nie rusza. Bolą mnie te skurcze coraz bardziej i trwają coraz dłużej, ale wszystko do przeżycia 😉 Oby nasz Jasiulek kochany zechciał posiedzieć w brzuszku jeszcze chociaż 4 tygodnie - Bąbel będzie już silny i samodzielny i wszystko zdążę sobie wówczas przyszykować 🙂
Nihasa ja to bym tak poseksiła mężusia, że aż wióry by leciały, ale do soboty jest na szkoleniu 😞 Jeśli więc w sobotę zobaczycie coś na wzór spadających gwiazd na niebie, to będą to moje wióry 😜 🙃
Miłego dnia Brzusie 😘

• Mamusia
Dzień dobry brzuszki 🙂

Ale dzisiaj spałam, od 22 do 10 z przerwą jedną na siku, ale jakie sny miałam... 🙃 😁 nawet nie wiem kiedy mój Paweł do pracy wyszedł 🙂

A dzisiaj mamy szkołę rodzenia ibedziemy ćwiczyć parcie symulowane?? chyba coś takiego...
O i dopytam co z tą witB6, bo rzeczywiście czytałam że to suplement dla kobiet w ciąży, więc może ja źle zrozumiałam 🤨

Dziewczyny wy robicie wielkie porzadki a mnie czeka wielka przeprowadzka w 37TC, wczoraj rozmawiałam z mamcią ma mi pomóc w porządkach i pakowaniu, i pewnie dopiero wtedy przygotujemy się w 100%, rozłozymy łóżeczko, spakujemy torbe 🙂

Miłego dnia!!

• Mamusia
martam83 napisał(a):
ewell znalazłaś już tą dostawkę do wózka z wysyłką do Pl?
Brzusie jak odczuwacie te skurcze przepowiadające? Jak na okres?
Bo mnie chwyciło coś i nie jestem pewna, tzn ból brzucha, ale w okolicy pępka i wyżej, twardy i napięty, przy wstaniu ból się nasilił, ale po ciepłym prysznicu puściło. Mała w tym czasie się nie ruszała i nie był to ból jak na okres. Sama nie wiem, bo w pierwszej ciąży nic nie miałam takiego.

Marta to ja szukam dostawki i na ebayu znalazłam tylko jednego sprzedawce który ma ten model co chcę. Wiesz, ja am siostrę w UK i w ostateczności ją poproszę o zakup ale chciałam tego uniknąć - ostatnio jak zrobiłam zakupy w asda (ubranka dla córci) to mi paczkę wysyłała 3 m-ce....Dlatego tym razem chciałam sobie sama kupić i nie prosić jej o pomoc....
Co do skurczy to ja odczuwam je jako twardnienie brzucha - dokładnie tak jak opisała to Totylkoja. Zdarza mi się to coraz częściej, zwłaszcza wieczorami - w pierwszej ciązy też tak miałam i m.in z tego powodu lekarz wysłała mnie w 8 m-cu na oddział żebym przyjęła steryd na rozwoj płuc. Na ostatniej wizycie brzuch mi się postawił ledwo mnie gin dknął i pytał mi się czy często tak mam a ja powiedziałam że nie. Ale teraz to już nie jest prawda bo dzieje się tak coraz częściej. O oszczędzaniu się w moim przypadku nie ma mowy więc też zaczyna się zastanawiac czy dotrwam do maja. Z niecierpliwością czekam na wizytę 22go - szyjke mam już tak krotką że jej nie mogę palcem dosięgnąc a co jak co paluchy mam długie 😁 Ja stawiam ze pochodze z brzuszkiem jeszcze jakieś 3 tygodnie 😉

• Mamusia
witajcie!!!
ja dziś też przespałam wyjątkowo całą noc...oczywiście z co 2 godz pobudką na pisiu,ale nie było żadnych kwasów,zgagi, itp....tylko moja niunia o 2 w nocy tak mnie skopała 😮,że musiałam 30min lezeć i głaskać sobie brzuch 🙂

byliśmy dziś na zakupach.kupiłam 1 komplecik ubranek...bo u nas w tej małej mieścinie mają albo tylko zielone,żółte,różowe i niebieskie 😮...resztę zamówię przez internet z allegro 😉
kupiłam wkładki laktacyjne,nowe laczuszki,odciągacz pokarmu...no i w aptece sporo zostawiłam kasiorki bo dla każdego coś na przeziębienie.ja kupiłam sobie ten prenalen...

teraz jestem po obiadku(zupka pomidorowa) i po kawce.

• Mamusia
Ja własnie wróciłam od mamy i kurcze mówi że chyba mi się brzuchol obniżył 🙂 Ale w sumie ja tego nei widzę i dziwne bo wczoraj z mama i z bratem się widziałam, więc nie wiem czy to tak sie zauważy odrazu. wiecie jak to sprawdzić? a wogole to mimo że wypiłam kawę nadal jestem nieprzytomna no masakra jakaś 😞

• Mamusia
Witam Brzunie 🙂
Bylam dzis na wizycie i na ktg wychodzily mi takie skurcze ze ho ho 🤢 niektore czulam inne nie i polozna smiala sie zebym chociaz jeszcze tydzien nogi dobrze sciskala 😉 choc mowila ze do calkowitego skrocenia szyjki to okolo 3 cm brakuje i tu jest pytanie do Was-to jeszcze jest duzo czy juz malo? bo ja sie nie orientuje kompletnie :/ Alex czuje sie wysmienicie na usg caly czas polykal plyn i doslownie clamkal wystawiajac na wierzch jezyczek-slodki widok nie moglam sie napatrzec 🙂 Juz sie nie moge doczekac az bede mogla go przytulic 🙂 Wrzuce fotki z dzisiejszego usg 🙂 A jak wrocilam do domku to czekala na mnie mega niespodzianka 🙂 Dzis przyszlo mi juz lozeczko i oczywiscie odrazu je z mezem rozlozylismy 🙂 najchetniej to bym sie sama w nim polozyla 🙃
Wszystkim chorowitkom zycze szybkiego powrotu do zdrowia!!!

Fotki 🙂 35 tydzien ciazy 🙂
Wszystko jest ok mama!! 🙂
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/339/53420336226870388558514.jpg/][IMG]http://img339.imageshack.us/img339/7213/53420336226870388558514.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/825/54193836226848388560740.jpg/][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/3986/54193836226848388560740.jpg[/IMG][/URL]

[color=purple]A tu wystawial jezyczek 🙂[/i[/color]]
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/818/60221536226855721893340.jpg/][IMG]http://img818.imageshack.us/img818/9356/60221536226855721893340.jpg[/IMG][/URL]

• Mamusia
BettyPe napisał(a):
Usmiechnieta napisał(a):
BettyPe napisał(a):
Usmiechnieta napisał(a):
oliczeko napisał(a):
hejka, hejka!!
jak sie spało?? Ja dziś o dziwo nie byłam w nocy w kibelku na siusiu 🙂 i przespałam całą noc 🙂
Dziś mam wychodne 🙂 Najpierw idziemy do męża na mecz piłki ręcznej, a poźniej gdzieś na piwko ze znajomymi. Na pewno wybierzemy lokal gdzie można dobrze zjeść bo jestem wielkim łakomczuchem a ja nie wytrzymam kilku godzin bez jedzonka 🙂 oni będa pili piwko to i ja muszę mieć jakąś przyjemność. Dobrze że będę miała towarzyszkę w 25tc 🙂

W nocy jak się przeciągam ciągle łapią mnie te skurcze w nogach ( łydki i uda) w szczególności jak napinam mięśnie 😞 Któraś ma coś takiego?

oliczeko ja miałam straszne skurcze, a teraz mam sporadyczne, bo lekarz kazał mi brać MagneB6 2 razy dziennie, a jakby kurcze nie ustępowaly to nawet 3x na dobę. Bardzo pomaga!!!!

Z tego co ja wiem to wit B6 przepala pokarm i bierze się ją jeśli nie chce się karmić piersią...

Nie żartuj! Na prawdę? Ja w aptece prosiłam o taki magnez, który można brać w ciąży i ten mi dała 😮 muszę o tej B6 koniecznie poczytać....

Na ostatnim spotkaniu położna o tym wspominała, że jeśli magnez to bez wit B6, popytaj ginekologa albo położnej, nie chcę Cie wprowadzać w błąd, takie info dostałam od położnej...

przed chwilą czytałam artykuł na temat wit B6
http://zdrowe-zywienie.wieszjak.pl/ciaza-i-karmienie-piersia/287092,2,Witamina-B6-wazna-w-ciazy.html
i wg tego artykułu wit B6 jest niezbędna w ciąży 😮 jak tu być mądrym, jak z różnych profesjonalnych źródeł płyną inne informacje 🤨

• Mamusia
Angela wydaje mi sie ze kazda kobieta ma jakas tam swoja prawidlowa dlugosc wiec ciezko powiedziec...choc ja mam szyjke 4-3,6 cm i moja gin mi mowi ze jeszcze ho ho 😁 ale nie mam pojecia jak to jest z tym skracaniem w jakim czasie i ile moze sie skrocic ..w kazdym razie tak jak Wam kiedys pisalam o mojej kolezance ze jej szyjka skrocila sie do 12mm i grozil jej przedwczesny porod wiec Ty chyba jeszcze nie masz sie czego obawiac 😜 choc napewno wycilek fizyczny i inne jakies tam czynniki wplywaja na skracanie sie szyjki ..ale sie namadrzylam a to takie moje zdanie i moje przemyslenia 😁 😁 😁
ha ha 😁 moj lobuz tez pokazywal ze wszystko tam w srodku ok 😉

• Mamusia
malina101 napisał(a):
Ja własnie wróciłam od mamy i kurcze mówi że chyba mi się brzuchol obniżył 🙂 Ale w sumie ja tego nei widzę i dziwne bo wczoraj z mama i z bratem się widziałam, więc nie wiem czy to tak sie zauważy odrazu. wiecie jak to sprawdzić? a wogole to mimo że wypiłam kawę nadal jestem nieprzytomna no masakra jakaś 😞

Malinko podobno lepiej sie oddycha..lzej bo dzidzia przestaje uciskac ..zaladek, jelita itd..ale ciezko powiedziec bo ja czuje sie czasem jak napompowana 😜

• Mamusia
Jedyne co zauważyłam że nie mam zgagi, a z oddychaniem? nie wiem sama wchodzę po schodach to dalej sapie jak parowóz. Teraz popołudniu miałam takie trzy skurcze a'la jak przed okresem. Jakbym nei wiedziała że jestem w ciąży to pomyślałabym że dzisiaj wieczorem góra jutro rano dostanę okres 🙂
Na jutro jestem umówiona z położną na KTG więc zobaczymy co tam słychać 🙂

• Mamusia
malina101 napisał(a):
Jedyne co zauważyłam że nie mam zgagi, a z oddychaniem? nie wiem sama wchodzę po schodach to dalej sapie jak parowóz. Teraz popołudniu miałam takie trzy skurcze a\'la jak przed okresem. Jakbym nei wiedziała że jestem w ciąży to pomyślałabym że dzisiaj wieczorem góra jutro rano dostanę okres 🙂
Na jutro jestem umówiona z położną na KTG więc zobaczymy co tam słychać 🙂

No zgaga od zoladka masz racje to moze tez byc to ...ze Ci nie uciska i zgagi nie masz 🙂
A wlasnie przeczytala ze wlasnie brak zgagi swiadczy o obnizony, brzuszku 🤪

• Mamusia
Malina mi sie juz brzusio obnizyl dzieki czemu wlasnie zniknela zgaga ktora tak strasznie dawala mi w kosc. z oddychaniem nie do konca jest tak kolorowo bo jak sie zmecze to dalej zadyszka jak dotychczas ale w sumie jak tak popatrzec to niewielka roznica jest ogolnie w oddychaniu (nie przy wysilku).

Rudzielec madrz sie madrz kazda wiedza sie przyda 🙂

• Mamusia
oliczeko napisał(a):
Ja dziś siedziałam z koleżanką i cały czas sapałam jakbym wchodziła pod górkę...leże i cieżko mi oddychać...tętno mam 124 😞 może dlatego że wypiłam duże cappucino?

ja codziennie pije cappucino doslownie codziennie (taka jakby tradycja spedzania chwilki wieczorkiem z ciotka 🙂 i nic mi sie od niego nie dzieje wiec to chyba raczej nie od tego...

• Mamusia
Mi dopóki się brzuch nie obniżył to miałam mega zadyszki nawet jak stałam dłużej. Uderzenia serca wtedy na poziomie właśnie 120 strasznie ciężko mi było a teraz jest luzik serducho bije ok 80 na minutkę oddycha się leciutko 🙂 Zgagi jako takiej nie miałam w ciąży czasami sporadycznie coś mnie złapie na chwilkę i to tyle 😁 dzisiaj mam megaaa lenia nawet mi się ruszać nie chce i generalnie jakoś wszystko mi jedno taki głupi dzień.. 😮

• Mamusia
Nihasa napisał(a):
Mi dopóki się brzuch nie obniżył to miałam mega zadyszki nawet jak stałam dłużej. Uderzenia serca wtedy na poziomie właśnie 120 strasznie ciężko mi było a teraz jest luzik serducho bije ok 80 na minutkę oddycha się leciutko 🙂 Zgagi jako takiej nie miałam w ciąży czasami sporadycznie coś mnie złapie na chwilkę i to tyle 😁 dzisiaj mam megaaa lenia nawet mi się ruszać nie chce i generalnie jakoś wszystko mi jedno taki głupi dzień.. 😮

To nie dobrze bo ja rozmyslalam ja Cie tu przetransportowac z Sochaczewa do Piaseczna bo kolejne prasowanie sie szykuje 😁

• Mamusia
haha Rudzielec ja dzisiaj nawet za swoje prasowanie sie nie biore 😁 chyba wczoraj troche za mocno się przemęczyłam 😁

Dziewuszki czy wy paluchami jesteście w stanie wyczuć swoją szyjkę? 🤪 bo ja tam wsadziłam palca grzebalca ale ni diabła szyjki nie znalazłam.. 😮