Skocz do zawartości

Witajcie majóweczki | Forum o ciąży

martam83

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Wiecie co brzuszki....im bliżej tym moje plecy coraz bardziej cierpią 🤨 W każdej pozycji je czuję. Też tak macie? I wczoraj pierwszy raz wstałam ze spuchniętymi stopami 😠 Na te spuchnięte nogi, polecam Wam podkolanówki uciskowe dla kobiet w ciąży firmy Scholla. Ledwo je wcisnęłam, ale po chwili czułam ulgę.

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dzień dobry Ślicznotki 😆
Ale mam dziś super humor i to od samego rana, tj. 4.30 🙃 Właśnie skończyłam szykować listę zakupów z Ikei, bo znajomi jadą tam w sobotę, a parę drobiazgów by się mi przydało, głównie oczywiście dla Jasiulka, no i może dla naszej wygody 😉
Mężulek miał do pracy na 5.30, a nie na 7.30 jak najczęściej, a ja, jako przykładna żona 😜 jak zwykle wstałam z nim raniutko, uszykowałam śniadanie, zrobiłam kanapeczki, wciągnęłam swoje pierwsze śniadanko i dojrzewam w koszuli nocnej do ok 10.00 😎 Później drugie śniadanie i zabieram się za sprzątanie, a potem spacerek, by wykorzystać ostatni dzień tak pięknej pogody, bo od jutra przez kilka dni ma być znów pogoda do bani...

Martusia , a Tobie kochana nie zazdroszczę, bo plecki bardzo rzadko mnie bolą, najczęściej po pracowitym dniu, puchnąć też jeszcze nie zaczęłam, ale z drugiej strony to już 32 tydzień u Ciebie, więc pewnie i mnie dopadnie. Dlatego odpoczywaj z nogami w górze, żądaj masażu lub tak jak ja, bujaj się na piłce gimnastycznej 😉

Miłego dnia Brzucholki! 😆

• Mamusia
totylkoja8 napisał(a):
BettyPe, bardzo się cieszę, że wszystko dobrze z Mamciami i Dzidziulkami 🙂 A te adaptery to naprawdę świetna sprawa, zwłaszcza, jeśli często się jeździ.
Claudy, GRATULACJE! Zaręczyny - piękna sprawa... 🙂
I dziękuję Wam Brzucholki za pomoc, na 99% weźmiemy jednak Lareta, bo choć Luca niby jest dostępna w Smyku, to w naszym miejscowym tego modelu nie mają i nie sprowadzą do obejrzenia, chyba, że od razu za niego zapłacimy... 😠
Zostaje nam jeszcze kwestia łóżeczka i wszystkie decyzje będą już podjęte 😆
A w środę idę do szkoły rodzenia i cieszę się na nią jak dziecko 🙃

Słuszna decyzja z tym Laretem - oglądała, Lucę w sklepie i fatalnie się prowadzi 🥴 bardzo ciężko, mało zwrotny wózeczek

• Mamusia
87 w pasie? super! Ja mam już 100 w prawie każdym wymierze;-)

apropos przygotowań - kupujecie jakiś mebelek na ubrania dla dziecka? Mam z tym straszny kłopot, bo my swoje ubrania mamy w garderobie, a w sypialni gdzie będzie łóżeczko stoi tylko nasze łóżko i stolik nocny... zastanawiam się nad jakąś komodą z szufladami albo szafką, ale nie chcę, żeby to był zakup tylko na teraz, a jak dziecko podrośnie będzie do wyrzucenia 🥴 jakieś propozycje?

ps. ja mieszkam chwilowo z rodzicami i babcią, którzy lubią zapędzać się w udzielanie rad, ale jak spojrzę w odpowiedni sposób na nich, to zaraz się reflektują i jak w reklamie ikea mówią "zresztą, królu zrobisz jak zechcesz" 🙃 😁 😁 😁

• Mamusia
Dziewczyny, dziś strasznie bolą mnie plecy. Środkowa część kręgosłupa. Nie mogę leżeć, ani na płasko, ani z poduszkami, ani na boku...Jak pochodzę trochę to lepiej...Dziś już nie spałam od 5... Masakra!

Czy któraś z Was jest pod opieką okulisty w ciąży? Bo ja mam wadę i dziś mam wizytę.

• Mamusia
Uśmiechnięta , my mamy sekretarzyk z Ikei, czyli coś w stylu komody, z trzema szufladami i "barkiem" 😉 Tam będziemy trzymać rzeczy Małego i to, co do powieszenia będzie wisiało w naszej szafie. A ubranka będę systematycznie wymieniała na większe, chowając za duże lub za małe pod łóżko w sypialni 😉
Oliczeko , tu Ci nie pomogę za dużo, bo nie wiem skąd ból w tej części pleców. Mnie, jeśli już, to boli w krzyżu. Może krzywo jakoś spałaś?

• Mamusia
totylkoja8 napisał(a):
Uśmiechnięta , my mamy sekretarzyk z Ikei, czyli coś w stylu komody, z trzema szufladami i "barkiem" 😉 Tam będziemy trzymać rzeczy Małego i to, co do powieszenia będzie wisiało w naszej szafie. A ubranka będę systematycznie wymieniała na większe, chowając za duże lub za małe pod łóżko w sypialni 😉

dasz mi namiar na ten sekretarzyk? ja zastanawiam się nad tą komodą, ale jest dość niska i pewnie musiałabym do niej dokupić nóżki, ale i tak martwie się, że się nie pomieszczę nawet na początku
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09888711/
Oliczeko , tu Ci nie pomogę za dużo, bo nie wiem skąd ból w tej części pleców. Mnie, jeśli już, to boli w krzyżu. Może krzywo jakoś spałaś?

• Mamusia
oliczeko napisał(a):
Właśnie nie wiem...ale coraz częściej boli mnie w tej części. A nie mam męża w domu żeby rozmasował... 😞

Ja naprawdę polecam dmuchaną piłkę 🙂 Nie skaczę na niej, żeby nie prowokować Małego, ale bujam bioderkami w przód i w tył, na boki, kółeczka albo siedzę na podłodze na zgiętych nogach, piłka blisko ciała na podłodze i powoli skłon do przodu popychając piłkę jak najdalej. Chyba, że lekarz nie pozwala Ci ćwiczyć, to wtedy lepiej nie robić nic z tych rzeczy.

• Mamusia
hej 🙂 oliczeko a moze zapisz sie do jakiegos profesjnalnego masazysty?ktory zna sie na bólach "ciążowych"
Ja tez miałam problemy z plecami,jak za dlugo siedzialam np przy kompterze ale zaczelam chodzi na basen i joge i jest naprawde super,plecy bola mnie moze raz na tydzien 😁Tak wiec polecam 🙂

• Mamusia
oliczeko napisał(a):
Właśnie nie wiem...ale coraz częściej boli mnie w tej części. A nie mam męża w domu żeby rozmasował... 😞

mi w takich przypadkach pomaga rozciąganie - najlepiej powiesić się na jakimś drążku albo trzepaku i pokręcić biodrami w prawo i lewo 😉 😜

• Mamusia
czesc dziewczyny :*
Ja też chodzę od 5 miesiąca, dwa razy w tygodniu na basen i świetnie to na mnie wpływa fizycznie, ale też psychicznie i mam później więcej energii i lepsze samopoczucie 😎
A co do bólu pleców to też mnie czasami bardzo bolą, przede wszystkim wtedy gdy przez dłuższy czas jestem w jednej pozycji ooooooooo np. jak byłam na KTG w szpitalu i musiałam leżeć na płasko bez ruchu na plecach przez 40 min 🤢 i jak trzeba było wstać to była jakas masakra 🤢 ale całe 40 min słuchałam bicia serduszka mojego synka 🤪

A tak troche inny temat 😮 to badanie ginekologiczne jakie czeka każdą z nas, a mnie już 14.03 badanie w kierunku GBS dzisiaj postanowiłam sobie o nim troche poczytać i nie za bardzo jestem zadowolona, bo rozumię wymaz z dróg rodnych, ale z odbytu 🤢 ??? tak wiem dla skarba wszystko, ale mam nadzieję, że boleć nie będzie 😉 link do poczytania na ten temat, aaaaaaaaaa i po badaniu Wam wszystko opiszę 😉

http://portal.abczdrowie.pl/wymaz-z-pochwy-gbs

• Mamusia
Usmiechnieta napisał(a):
totylkoja8 napisał(a):

dasz mi namiar na ten sekretarzyk? ja zastanawiam się nad tą komodą, ale jest dość niska i pewnie musiałabym do niej dokupić nóżki, ale i tak martwie się, że się nie pomieszczę nawet na początk www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09888711/

Ja polecam kolekcję MALM, mam dwie komody 4 i 6 -szufladowe, są mega pojemne i i masywne i na pewno nie będzie to zakup na jeden raz 🙂 A do tego cena jest dość atrakcyjna

• Mamusia
marcysia86 napisał(a):
sandrinia ja miałam taki wymaz podczas pierwszej ciąży i nie pamiętam żeby było niemiłe, pamiętam,że dłużej się rozbierałam niż byłam na tym fotelu by pobrała mi ten wymaz 😉

to mnie uspokoiłaś, bo nie wiem czemu ale jakoś gdy przeczytałam o tym "odbycie" to się wystraszyłam 😉
a w pierwszej ciąży tego na pewno nie miałam no chyba że w trakcie porodu, ale nie pamiętam, pamiętam niestety tylko silny ból 🥴, a później wielką ulgę i szczęście 🙂

• Mamusia
malina101 napisał(a):
Dziewczyny a co kupujecie do kąpieli dla dziecka? bo właśnie tak się zastanawiam i nie wiem co wybrać :/

Ja osobiście polecam Emolium - u nas sprawdziło sie rewelacyjnie a Weronika miała strasznie suchą skórę, zresztą jak wiele noworodków 🙂 Jest też oilatum soft ale droższe i ja osobiście nie probowałam. Jak Weronika miała jakieś 5 m-cy to przeszliśmy na Nivea i w tym kąpiemy do dzisiaj.

A tak poza tym to witam 🙂 Cały czas Was czytam ale czasu na pisanie jakoś brakuje 🤔 W poniedziałek byłam na wizycie, z Małym wszystko jest ok a ja ze względu na problemy z zyłami i ryzyko zakrzepicy dostałam zastrzyki z heparyny i musze codziennie jeden w brzuch sobie podawać 🥴

Niektóre z Was pisały ostatnio że chciałyby się rozpakować jak najszybciej. Ja jestem zdania że trzeba robic wszystko żeby donosić ciążę do 38 tygodnia - dla maluszka każdy dzień w brzuchu jest ważny więc nie ma co sie spieszyć 😉

• Mamusia
Ja też ostatnio zastanawiałam się jakie kosmetyki wybrać, i szczerze nie mam pojęcia jak narazie. Czytałam trochę na ten temat, i zdania są podzielone. Są opinie, że lepiej nie zaczynać od emolientów takich jak oilatum, czy emolium, ponieważ są to kosmetyki dla chorej atopowej skóry, i kiedy dziecko od początku zaczniemy tym "traktować" przyzwyczai się i kiedy naprawdę będzie miało problemy ze skórą, nie będą już tak działały jak powinny. Lepiej zacząć od delikatniejszych kosmetyków..., no i jestem jak narazie zielona, bo też chciałam takie kupić... 🥴 i

• Mamusia
malina101 napisał(a):
Dziewczyny a co kupujecie do kąpieli dla dziecka? bo właśnie tak się zastanawiam i nie wiem co wybrać :/

też się zastanawiam, myślałam o emolium lub oliatum, jak maluszek skończy miesiąc to pewnie przerzuce się na nivea baby - sama używam i jestem bardzo zadowolona 😜

• Mamusia
Dzień dobry Brzusiaczki 😆 Dużo radości w Dniu Kobiet 😁
Uśmiechnięta , sprawdziłam stronę Ikei, już nie ma tego sekretarzyka w ich w ofercie 😞 a wyglądał tak:
http://www.flickr.com/photos/heini2409/4050317883/ . W dodatku kosztował chyba ze 400 zł 🙂
Oszalałam też na punkcie takiego cuda:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S29884439/ . ? Można wybrać dowolną kombinację regału i koszy i kupić do nich pokrywki, żeby się nie kurzyło.

A co do kosmetyków, to moja przyjaciółka po farmacji i mamusia 5-miesięcznej córci poleciła mi kosmetyki Hipp, a konkretnie na początek płyn do kąpieli oraz żel do ciała i włosków 2 w1. Jako jedyne nie uczuliły Małej. A emoliatum maleńkie dostała w paczce ze szpitala i dodawali na początku go do kąpieli raz na tydzień lub dwa. A ciałko, gdy jest kąpana w Hippie smarują jej oliwką w żelu Johnson & Johnson. Uczuleń nie ma, za to skórę jak jedwab 🙂
Co do rozpakowania, to ja chciałabym urodzić w 40 tygodniu, bo choć nie możemy się doczekać naszego Księcia, to w ciąży jest mi naprawdę cudownie 😁 Uwielbiam "rozmowy" dotykowo - kopnięciowe z Jasiem, każdy jego ruch jest jak spełniające się marzenie, z mężem szalejemy uczuciowo jak nastolatki, cycuchy większe o prawie 3 rozmiary i od ok. 3 miesięcy żadnego bólu głowy, a jestem migrenowcem, więc wcześniej min. raz w miesiącu przez trzy dni zdychałam. Więc akurat do 40 tygodnia nacieszę się tym stanem rzeczy, ciężar mój i brzuszka zacznie mi przeszkadzać a tęsknota za Synusiem osiągnie apogeum i wtedy "fruuu" - wyskoczy ze mnie jak korek od szampana 😆 🙃 Byłoby pięęęęęęknie 🙃

• Mamusia
Witajcie z rana !!!
Z okazji Naszego święta życzę Wam Kobietki udanego,miłego,ciepłego dnia Kobiet.

co do kosmetyków,ja miałam z Nivea.lecz synek urodził się i po kilku dniach w domu mieliśmy problem.jego skóra tak się łuszczyła,była strasznie sucha,odchodziła płatami.więc kupiliśmy emolium.ale po pierwszej butelce była znaczna poprawa,ta skórka noworodkowa zeszła i już problemu nie było,kąpałam nadal w nivea.i było dobrze.teraz może kupię Hipp albo Nivea .

• Mamusia
Cudnie mi sie Dzień zaczął pekną niespodzianką od Mojego Ukochanego w postaci wymarzonego prezentu i bukietu kwiatów:*Niespodzianki sie w ogole nie spodziewalam,bo od 2 dni jestesmy na wojennej sciezce 😞 Kurcze czy Wy tez tak macie ze czasem cos tam niezbyt milego powiecie swoim ukochanym?ja nie rozumiem jednego-raz wstaje w cudownym nastroju a raz zalamana chociaz w gruncie rzeczy nie mam żadnych wiekszych problemow ani zmartwien..czy nastroje w 3 trymestrze wracaja?;/

Co do \"rozpakowania\" sie ja bym chciala tydzien po terminie czyli 26.05 w Dzien mamy 😁 mialabym prezent dla swojej mamy z głowy :P 🙂 🙂 a tak serio to nie znam zbyt wielu osob \"BYKOW\" ale np nie lubie facetow Baranow wole znaki zodiaku Blizniak,rak a Bubek ma termin na pograniczu i chyba chcialabym aby był jednak bliźniakiem a nie bykiem,no ale zobaczymy,siłą go nie zatrzymam 😁 :P

• Mamusia
Wróciłam właśnie z krótkiego spaceru, brrrrrr... Zimno, wieje, słońca wcale 😞
Karolinko, zdarzają mi się spadki formy psychicznej, jak to mój Mężusiek ładnie nazywa, ale ogólnie to ciągle mi się micha cieszy. Mało tego, podobno jako ciężarówka jestem łagodniejsza, ugodowa i nie "dziamgam" 😜 Ale w ciąży szaleją w nas hormony, więc wszystkiego można się spodziewać i to wcale nie nasza wina. Takie uroki i już 😉 Po porodzie - to dopiero będzie pole minowe! Ja, jako płaczka z natury, pewnie będę sobie popłakiwała co kilka minut bez powodu, ale odstawiała mężowi gorzkie żale i choć wolałabym tego uniknąć (liczę na optymistyczną aurę maja 🙂 ), wiem, że tak się po prostu czasami dzieje. Także zawsze możesz powiedzieć, że to nie byłaś Ty przed chwilą 😉
Gdybym przetrzymała Jaśka przez 5 dni do 21 maja, zrobiłabym prezent Jego tatusiowi, bo sam ma tego dnia urodziny 🙂 Najwyżej będę mocno zaciskała nogi 🙃