Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
No my już po krótkim spacerku, za godz wyruszamy do lekarza, to zaliczymy drugi spacer,bo on daleko ode mnie. Oskar ewidentnie nie chce już leżeć...zjadł przed chwil słoiczek z rybka, ułożyłam go w pozycji półleżącej na łóżku, żeby po obiadku odpoczął , a ten hyc i siedzi...a jaki szczęśliwy...cały czas się cieszy i wymachuje zabawkami 🙂

Cygnee a co to za kwiatuszek nam z Elci wyrósł 🙂

• Mamusie
madzia_m3 napisał(a):

A jak z tym żółtkiem ?

Na stronie Hippa znalazłam info, że w ciągu dnia (co drugi dzień) należy dodać do posiłku 1/2 ugotowanego i posiekanego zółtka....ja jeszcze nie podałam....poczekam z tydzień...Dominik 3 dni temu skończył 6 miesięcy
tu jest link:
Tutaj podaj wyświetlaną nazwę linku...
a tu z Bobovity:
Tutaj podaj wyświetlaną nazwę linku...

• Mamusie
dzięki za porady odnośnie wesela 😉

lala - ja też Maksia wszędzie biorę ze sobą, dlatego tak się przejmuję tym, że zostawię go z mamą

krusyna - nowe auto - mój to samo! 😁

yen - świetne foto, dobrze, że z morfologią okej, fajne to jabłko!

gosiaq - Maksio dostał mikro kawałek żółtka ze święconki, a teraz to chyba jeszcze trochę poczekamy - u nas to wszystko tak wolno idzie :P

martusiap - wracajcie szybko do zdrowia!

Agisal - ja niestety też zabawiam Maksia w czasie jedzenia!

madzia_m3 - oczywiście, że Maksio je w nocy, czasem to nie jedyna pobudka!

14A11 - karmienie to indywidualna sprawa każdej kobiety, a ludzie zawsze sobie znajdą coś, o czym wiedzą lepiej :/

cygnee - co tam u okulisty?

Cherry - u hu hu - 5 lat! u nas 4 😉 Krusyna, a u Ciebie ile??

Cherry, pamiętaj, że to Ty wiesz najlepiej, co jest odpowiednie dla Kacpra, masz w końcu instynkt matki 🙂 my mamy niekapek canpola, Maksio trenuje http://canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/640
ps. urocza ta fota w koszu!

martka - to fajna sprawa takie spanie w przedszkolu co? 😁

judziu - gratulujemy zębala

Marinel - ale udało Ci się ułowić co nieco na tych targach 😉

• Mamusie
cygnee - dostałam paczkę kosmetyków linii bedtime - żel, mleczko, płyn do kąpieli, krem i oliwkę oraz kostkę mydła i przez 2 tygodnie mam pisać blog o tym, jak się sprawdzają w praktyce i czy Maksio lepiej śpi dzięki nim

można wygrać wyjazd do spa albo kupony do smyka na 200 zł, a nawet jeśli nie uda się nic ugrać - to zawsze będzie fakt, że dostałam kosmetyki 😁

• Mamusie
Cherry napisał(a):
Krusyna kochanie które puzzle w końcu zamówiłaś (jeśli możesz to podaj link) i ile opakowań?

Ja myślę na trzema no max czterema.... ale nie wiem czy dobrze.

Jestem i już odpisuję 🙂 Zamówiłam te: http://allegro.pl/duze-puzzle-piankowe-30x30cm-mata-piankowa-literki-i2356921958.html (literki, cyferki i owoce-te ostatnie sa jeszcze schowane, bo 2 komplety nam na razie wystarczą).

Maks zaczyna pełzać 🙂

No dobra, muszę nadrobić 8 stron....

• Mamusie
Nie edytuję poprzedniej wypowiedzi mej - a co tam, troszkę pospamuję 😁

No to po kolei:

Cherry - moje puzzle są cienkie, ale ja grubszych nie potrzebuję, bo u nas podłoga jest ciepła - generalnie są jak taka najzwyklejsza karimata 🙂

Madzia - u nas od jakiegoś czasu smok 6+ (oczywiście Aventu) - ale Maksikowski wielki chłop, to i pyszczydlo ma spore 😁 Właśnie zobaczyłam ile je Kubuś i jestem w szoku! Toż to rekin 😁 3 nocne karmienia??? Łojojoj.... mój je ok. 19 a potem dopiero rano ok. 6:30 - 7 (dziś po 8.)

Yen - też myślałam o takim malutkim baseniku, obowiązkowo z daszkiem i na pewno godzieś pod koniec czerwca zamówię 🙂

Shelby - nam stukną 3 lata, ale tak naprawdę to 15 maja minęło już 10 🤪 Jakoś nam się do ślubu nie spieszyło 😉
A w sprawie autka, to już zapowiedziałam, że najpierw zmienimy moje (chociaż obecnie jeżdżę tak rzadko, że mi akumulator padł

W niedzielę byliśmy w Sphinxie na obiadku - oczywiście nie było przewijaka, więc pieluchy pozbyliśmy się na ławce w parku 😜 - ale były krzesełka dla niemowląt, a miły pan kelner podgrzał nam obiadek, żeby najpierw Maksikowski napełnił swój brzuszek 🙂

Żółtko - ja już zaczęłam dawać; dodaję do obiadku połowę co drugi dzień 🙂

• Mamusie
14A11 napisał(a):
Mamy może robie zle ale postanowialm powoli odstawiac Kube od piersi Przekonał sie do butelki wiec chce zastapic ostatnie karmienie piersia jedno z pieciu piersia okolo 20 na butelke z kaszka Moze zle robie moze powinnam go jeszcze karmic ale czuje ze juz nadszedl ten czas W domu wszyscy przeciwko mniw mieszkam z tesciami to wiecie jak jest Moj maz mowi ze to moja decyzja i on sie nie bedzie wtracał Co myslicie zle robie???

a ja Ci nigdy w życiu nie powiem, że źle robisz!!!! ja sama karmię na noc z butli już jakieś 3,5 miesiąca... a czasem robię też drugie śniadanko "sztuczne" i nie mam wyrzutów sumienia. dzieciaki są już na tyle duże, że co najlepsze już dostały - tak myślę... a mnie czeka za 1,5 miesiąca powrót do pracy, więc czas na przyzwyczajanie do łyżeczkowego jedzonka lub mleka z butli się skraca coraz bardziej 😞

Co do dawania mięska, to ja robię tak: 3 dni zupa z mięskiem, bo na tyle gotuję w jednym garnku, potem 1-2 dni warzywka, potem rybka, potem znowu mięsko. No i pilnuję żółtka co drugi dzień. Na razie bez rewolucji skórnych i żołądkowych 🙂 🙂 🙂

• Mamusie
madzia_m3 napisał(a):
Marinel daję prawie codziennie, ale dziękuję za radę bo nikt mi nie powiedział, że tylko raz, dwa razy w tygodniu. Spojrzałam na schemat żywieniowy i tam napisane jest że ryby 1-2 razy w tygodniu, ale apropo mięsa nie ma uwagi.

A jak z tym żółtkiem ?

Madziu! ja konsultowałam mój schemat żywienia z pediatrą (mięso jest ok i to często) 🙂 połowa żółtka co drugi dzień - ja robię tak: żółtko do kubeczka plus łyżeczka - dwie wody i gotuję intensywnie mieszając. potem daję to do zupki lub kaszki na gęsto 🙂

Agisal! nie zrażaj się pierwszymi niepowodzeniami... z każdym dniem będzie tego jedzonka więcej i więcej, zobaczysz!!!

Krusyna, no faktycznie Madziowy Kubus to żarłoczek! też jestem zdumiona, że tyle pochłania na noc 😮 😮 😮

Shelby! jak zwykle pamiętasz o wszystkich, a o sobie ani słowa.... co tam u Was? fotka MAksia luzaka jest świetna!!!

• Mamusie
a krzesełko do karmienia z linka jest super! bardzo funkcjonalne i praktyczne!!

i jeszcze Cherry! takich pytań i rozterek, co i kiedy powinnaś zrobić będzie coraz więcej, wiesz? i nidgy nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi 😞 ale serce coś podpowiada, co? 😘

ale naspamowałam... przepraszam, ale odpowiadałam czytając na bieżąco... potem najczęściej zapominam, co i komu miałam pisać... albo idę do Filipa lub Maćka lub coś...

• Mamusie
14A11 napisał(a):
Jeju a ja zółtka jeszcze nie podałam

no to wszystko przed Wami 🙂 są nawet takie słoiczki po 6 miesiącu już z żółtkiem 😎 to wersja na leniwy dzień lub dla maluchów, którym nie wchodzi zupka mamina 🙂 🙂 🙂

• Mamusie
A my już po wizycie u pediatry...no i tak...po pierwsze, Oskar za mało waży, bo tylko 6,94 kg, a według lekarza powinien już ok 8kg. Po drugie, najprawdopodobniej ma skazę białkowa i od tego ta wysypka na policzkach...lekarz najpierw przepisał maść, powiedział, że jak się nie poprawi tzn, że skaza!!! A wtedy będę musiała zmienić mu mleko. Mówił , że może przepisać mi maść sterydową, ale nie poleca na taką młodą skórę.Po trzecie kazał zwiększyć dawkę witaminy D, bo Oskar ma dość miękkie łuki żebrowe i żeby potem nie miał takich motylków wystających jak podrośnie. Po czwarte, mam masować Oskarowi jąderka, bo raz schodzą do worka, a czasem się chowają, więc ma tzw wędrujące jądra, to ponoć normalne nawet do ok 2 lat, ale lepiej je tak rozmasowywać, żeby jak najczęściej były w worku 🙂 Po piąte, mam iść do punktu szczepień i będę musiała zrobić na żółtaczkę typu B, ale odpłatnie, bo nie ma ubez...a tą resztę normalnie kontynuować, bo mam skojarzoną 5 w jednym. A po szóste to ten doktor bardzo często odwiedza w Anglii miejscowość koło miasta ,w którym mieszkaliśmy i pogadaliśmy sobie o tym troszkę i było fajnie, ogólnie jestem bardzo zadowolona , więc jak tylko się ubezpieczę, to Oskara zapisuję właśnie do niego...on przy okazji jest laryngologiem 🙂

• Mamusie
madziu_m3 - jak dziecko chce, to niech pije, choćby w nocy, ja też wcale nie jestem mocno zadowolona, że Maksio pije w nocy, ale widzę, że potrzeba mu coraz mniej - niech zatem pije, może kiedyś się wyśpimy 😉

yen - o raju! jak dużo rzeczy się dowiedziałaś od lekarza, chyba faktycznie jest dobry!

gosiaq - pamiętam, że jak opiekowałam się moim bratankiem, miał wtedy 9 miesięcy, to podawałam żółtko ugotowane zwyczajnie, jak jajo na twardo, przetarte przez sitko 😉

krusyna - no to czas przeorganizować mieszkanie, bo niebawem Maksio dostanie się wszędzie 😁 a pan kelner ze sfinxa - spoko gość! dałabym mu brawko 😁 haha!

a co u nas?
mąż przyniósł jakieś choróbsko do domu - męczył się, potem ja przejęłam (masakra - katar, ból gardła, mięśni i stawów - zonk 😉) a Maksio - katarek lekki i stan okołogorączkowy - marudny i niejadliwy (choć to akurat może być związane z pogodą) - mam nadzieję, że nam wszystkim przejdzie do weekendu - od dawna mamy zaplanowaną sobotę u dziadków i niedzielę na komunii u mojej bratanicy! nie może nas tam nie być! zdrowie, choć tu do nas szybko!!!

poza tym Maksio pije NAN 2 i jakoś nie widzę, żeby coś było nie tak, jedno co mnie zastanawia - to znów pojawiły się grudki w kupie - ale przecież jak pił bebilon to też były, więc pewnie to nie ma związku z ewentualną alergią

ja byłam dziś u dentysty, jakoś przeżyłam, portfel też zbytnio nie ucierpiał

a w środę idziemy do neurologa - trzymajcie kciukaski!

• Mamusie
Madzia_m3 może ten lekarz przesadza z ta wagą...Oskar tez dużo je...a przeciez jak już nie chce to mu na siłę nie wcisnę...póki się rozwija prawidłowo itd, to nie będę panikować!

A podajecie maluchom jakieś inne witaminy oprócz D? Bo doktor mnie pytał czy podaje, ja powiedziałam, że nie i już nic więcej na ten temat nie mówił, a ja nie zapytałam, może powinnam podawać? Są jakieś witaminy dla niemowląt w ogóle?