Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Ja puzzle przetarłam mokrą ścierą i dałam im wywietrzeć, bo dziwnie pachniały. Mój je brzegi puzzli - bardzo są chyba smaczne... 😮
Deira i nie przejmuj się - dzieci się najedzą brudku z podłogi jeszcze 😉

Wojtek siedzi 🙂 Juppi 🙂

Do mam, które same gotują maluchom - podajecie coś z ryżem? Od kiedy z papek przechodzi się na takie grudkowe jedzenie? I muszą do tego być zęby? 🤪

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Deira, przepraszam za wpadkę z październikiem ☺️, pytałaś jak daję radę wszystko ogarnąć... codziennie bardzo podobny cykl dnia, sprzątanie zawsze w czasie 30 min. drzemki Kuby o 10 lub 11, jak się obudzi to odkurzam, a obiad robię w trakcie drzemki o 15 też 30 min i jak się obudzi to najwyżej dokańczam.

Ja daję Kubie obiadki od 7 m-ca z Hippa, też są tam większe grudki, ale bez problemu sobie mieli, a menu ciekawsze 🙂 to samo z deserkami też z Hippa od 7 m-ca daję, mają biszkopty czy kleik ryżowy i są bardziej sycące, ale tez kupuję te od 4 mca np. brzoskwinie i mieszam z innymi rzeczami. No i uwielbia jogurty i mleczne deserki (budynie) z Nestle.

Brawo dla Oli za nowe umiejętności !!!

• Mamusie
dzieki dziewczyny... nie wiem co to dalej będzie. czas pokaże.

Pauleczka duużo zdrówka - wy to się namęczycie ! będzie dobrze!!
Deira ja też używam normalnych środków do czyszczenia wanny, później tylko kilka razy spłukuje wrzącą wodą i wodą z mydłem i jeszcze ani razu nic nie wyskoczyło na skórce małemu.
Kasia mi się link nie otwiera ;/ ---> przepraszam ale nie miałam zaakceptowanego zaproszenia od Ciebie... teraz już widzę tą piękną Olę! śliczna śmieszka!! 🙂
efek brawa dla Wojtusia! zuch chłopak! 🙂
co do jedzonka z grudkami mój M czasami kupuje gotowe w słoiczku po 6miesiącu i tam właśnie są grudki chyba ryż z warzywami (to co Karolka pisała), Szymek poradził sobie i wcale nie grymasił - po prostu jedzenie takiego obiadku zajmuje troszkę dłużej niż takie papki 😁 ale dziąsłami nieźle mieli... czasami aż mi się śmiać chce.

męża nie mam od popołudnia bo pojechał 200km do kliniki gdzie miał umówioną wizytę z tym paluchem, będzie się pytał o kolejny zabieg itp.. jak narazie nic nie dzwonił i nie pisał - tyle mam spokoju... (wydaje mi się że pojechał do mamusi - bo coś wcześniej wspominał)
a ja wykąpałam Szymusia i mam chwilę spokoju od tych dwóch marudziarzy 😁 hehe...

• Mamusie
Deira, ja mam taki środek do czyszczenia zabawek i nim spryskalam mate,ale tylko na początku. Teraz ja odkurzam i przecieram wodą, tzn.mokra szmatka, a wanienke myje zwykłymi środkami i potem przelewam wrzatkiem z czajnika 🙂

Efek, mojemu też smakują rogi maty 😁 nie bardzo mnie to cieszy i staram się kłaść tak, żeby miał jak najdłuższa drogę, tylko cwaniak nauczył się wyjmowac też środkowe puzzle 😜

Sandra, szkoda dzieci 😞 ale tak to już w tych przedszkolach jest.. O tyle dobrze, że było ich troje, gorzej jakby tak sama na tym dywanie musiała siedzieć i patrzeć jak inni jedzą... Bez sensu system...

Isa, życzę, żeby udało wam się wspólnie podjąć decyzję, taką, która będzie korzystna dla obu stron... Powinniście się teraz wspierać... Oboje mieliście dużo stresu związanego i z szymkiem i z palcem m... Życzę wam jak najlepiej, bo tworzycie chyba fajna parę

• Mamusie
Dochodzę do wniosku, że moje dziecię wcale, ale to wcale nie jest słodkie 😉 To znaczy nie lubi słodkich kaszek - malinową po pierwszej łyżeczce mnie opluła, zamknęła mocno dziób i więcej nie chciała. Jabłkową jadła przez tydzień a teraz z trudem przełyka a przy bananowej prawie wymiotuje 🤢 Jogurciki o smaku waniliowym przełyka prawie ze łzami w oczach 🤔 Ale kleik kukurydziany i ryżowy to prawie nosem wciąga 😜 🤪 To samo zblendowane warzywka, które kolorystycznie i konsystencją wyglądają jak jej własna kupka. Wcina aż jej się uszy trzęsą 😁
Nie chciałam, aby dziecko za dużo cukru jadło to teraz mam za swoje 😉

Nata już śpi, więc ja też powoli zmykam. Jutro mam pobudkę o 5 rano, bo muszę pozałatwiać kilka spraw, między innymi w pracy.
Spokojnej nocki 🙂

• Mamusie
Krzyś dziękuje za życzenia 😉 aż ciężko uwierzyć że za 5msc będzie roczek 🤪
Jak byłam chora to mały spał z moim m. Pierwszej nocy jakoś próbowali się zgrać, za to wszystkie kolejne mały przesypiał bez jeden pobudki!!!! stąd wniosek że problemem nocnych pobudek nie sa żadne kaszki bóle itp tylko JA ☺️ ☺️ ☺️ jak poczułam się lepiej i znów spałam z małym to znów zaczeło się nocne budzenie... ale i tak muszę Krzysia pochwalić bo budzi się teraz co 3h, więc luksus. Na chwilę obecną wypisuję go z klubu dzieci nie śpiacych w nocy 😜
karolka super że Ulcia sobie tak dobrze radzi. Obyś i Ty miała tak dobre samopoczucie jak ona 😉 Na pewno szybko się zaaklimatyzuje i będzie super! mój Krzyś to pewnie by nie dał rady, bo nawet przy każdej wizycie kuzynów wpadał w ryk 😮
Sandros straszne przez co przechodzi to maleństwo 😞
Pauleczka dużo zdrowia wam życze! biedna Milenka ciągle ją chorubsko łapie 😞 oby szybko wróciła do zdrowia. Duzo sił dla Ciebie!
isa jak zwykle urzedowe sprawy sa skomplikowane 😞 szkoida ze wszystkomusza tak zametac... oby udało Ci się wszystko ułożyć po Twojej myśli 😉
Deira jabym te puzzle sprayem antybakteryjnym przetarła. Nie rozstaje sie z nim nawet na krok 😁

• Mamusie
Mimo dna na samym cycku.Dziecko budzilo sie co 40 -50 min. Jestem wykonczona, ze na oczy nie widze.;//
Nadia wczoraj jadla czekolade bawiac sie z Titi, pozniej poleciala do Adriana ( znajomi byli) i zostawila te czekolade. Patrze po chwili a Titi z usmiechem na ustach i podejrzanie cos memla. Polecaialam do niej, a ona co?? Wcina kinderka ;// Radosc nie do opisania.

Co do jedzenia w kawalkach zabki nie sa potrzebne. Maluszki maja tak silne dziasla, ze na pewno sobie poradz. Ale w roznym wieku. Jedne beda wcinac grudki majac 6 miesiecy, inne dopiero 10.. Trzeba sprobowac

• Mamusie
Dzień Dobry 🙂

U nas - szkoda gadać 😞 Czy jak Wasze maluszki chorują to też tak mało jedzą? Zjada 1/3 czasem pół normalnej porcji. A teraz od 5 nic nie jadł i poszedł spać. Gorączki nie ma, tylko kaszel go męczy 😞 Bidulek mały 😞
U nas od rana ciemno jak w grudniu 😞 Co z tą pogodą???

Deira - ja się nie dziwię, że się nasze dzieci wykręcają od kaszki bananowej - próbowałaś jej? Mnie odrzuca, bleee 🥴 Mój na razie je jabłkową głównie 😉 A żeby zjadł deserek to dolewam troszkę wody i daje mu butelką! Bo inaczej nie zje - to samo jedzonko łyżeczką podane nie smakuje i się strasznie krzywi, a butlą idzie... Ale ładnie zjada jabłko i banana z siateczki, więc to chyba głównie konsystencja mu nie odpowiada.

Karolka na popękane brodawki najlepszy Maltan. Ja w "opatrunku" z maści chodziłam cały dzień, na noc zostawiałam bez, żeby pooddychała skóra. Od razu daje ulgę, momentalnie mniejszy ból przy karmieniu 😉 Jak to nie głębokie pęknięcie to się szybko zagoi 😉 Coś musiała Ula za mocno szarpnąć... A powrotu do pracy już się boję, choć mam jeszcze miesiąc 😞

Sandra i dziewczyny dzięki za podpowiedź z jedzonkiem - coś pokombinuję, może coś z ryżem mu dam. Bo tak te papy i papy.... 🤨 Tylko musi wyzdrowieć, bo teraz to i tak nie ruszy :/

Doti trzymaj się. Jakiś wirus chwycił? Czy tylko od pogody boli Cię głowa?