Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
czesc mamuski!
u nas nocka ok, mala spala cala noc wstala o 7 bo m nastawil sobie budzik tak glosno ze sama sie wystraszylam, jakby pol gluchy byl 🤢,
wlasnie uciela sobie drzemke - na mnie,cos jej nie pasowalo na lozku,
pogoda dzis nieciekawa poki co ale dopiero 9 wiec moze bedzie jak wczoraj to wybierzemy sie
do parku 😉
usypiam, 🤨 pol nocy nie spalam bo mialam jakies wizje ze zgniote Naishe bo spala z nami a ona przysuwala sie do mnie ciagle a ja na ledwo na krawedzi lozka. 🥴

marylu
to dom mojej wspolokatorki, z councilu wiec juuz dzwonila tam tysiac razy, i maja ja gdzies 🤢 trzeba czekac i tyle, a w domu jak w lodowce!

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej 🙂
U nas noc suuuper 🙂 Mały zasnął bez problemu, jedzonko o 5 i pobudka o 7.30 🙂 Teraz drzema 😉

My na spacery jeszcze gondolą, miejsca jest sporo na długość, tylko na szerokość powoli robi się ścisk 😁 A na spacer wychodzimy w wiosennej kurteczce i czapeczce i ciepły kocyk do tego. Mały cały spacer ma ciepłe rączki i karczek więc wystarcza. Na spacerówkę przesiądziemy się jak już na stałe zrobi się ciepło i miną te podstępne wietrzyska. No i mały mógłby pewniej siedzieć do tego czasu...

Jakoś ćwiczycie siedzenie swoich dzieci? Sadzacie je? Według tego co słyszałam nie można tak robić, ale w sumie jak dziecko ma się nauczyć sztywno siedzieć? My podciągamy Wojtka za rączki i pozwalamy mu siedzieć tak po 30 sekund. Lubi to 🙂 Tak parę razy dziennie, nic na siłę. Na razie bez trzymania nie usiedzi 😞
Ale na kocyku coraz bardziej pełza. Najlepsze, że w bok 🤪 I udaje mu się czasem podnieść tyłek i barki razem. Moja mała dżdżownica 🤪

Dzonatalie współczuję zimna 😞 Ja tak miałam 2 dni i masakra. Jakoś dotrwacie, trzymam kciuki za ciepełko u Was 😎

• Mamusie
efek dzieki! grzejnik nas ratuje i gotowanie 234656565 garow z ciepla woda! najgorsze to ze tak to zlewaja.
moja zaczela sama podnosic tak wysoko glowe i plakac wiec zaczelam ja podnosic i sadzac, i teraz to juz glowe z ramionami powoli unosi wiec jeszcze troche i sama sie podniesie zeby usiasc 🤪
poki co ja jej pomagam usiasc i siedzi juz sama! posiedzi sama z 3-5minut i potem chop na bok wywraca sie , ale wazne ze juz sama opanowala w miare siedzenie, na plecach tez za dlugo nie wylezy odrazu sie przekreca na brzuch i sobie oglada wszystko, ale szybko sie denerwuje i nie umie sie odwrocic spowrotem na plecy 😁 a z takich rzeczy zeby uniesc pupke i nozki jak do raczkowania to nic, ale wszystko w swoim czasie

wczoraj przetestowalam zmiane siedziska przodem do otoczenia zeby mogla ogladac wszystko, troche dziwnie sie czulam nie widzac jej bo lubie na nia patrzec 😁 ale przynajmniej nie odstawiala swoich krzykow w wozku taka byla zainteresowana widokiem na ulice 😉 no i siedzisko podnioslam jej na maxa, bo miala na pol-lezaco ale czubek ciagle podnosil glowe bo chciala siedziec, a wczoraj zadowolona byla ze hej! 🙂

• Mamusie
ja tez juz Ulcie sadzam na pionowo, nie za dlugo bo na minutke i z oparciem, ale codziennie widze, ze coraz lepiej lapie równowage 🙂 za rączki tez cwiczymy codziennie 🙂 wczoraj jak lezala na brzuszku to dupke 2 razy podniosla, wiec cos kombinuje po malu 😁

Dzo wspolczuje tego zimniska w domu 😮 uwazaj, zebyscie sie nie zaziębiły 😮

• Mamusie
dobry 😉

Efek, teoretycznie nie powinno się wspomagać dzieci, a podciąganie za rączki służy lekarzowi w ocenie dziecka... nasze maluchy można sadzać, ale nie powinny siedzieć, z drugiej strony, nie powinno ich się stopować.. na pewno można sadzać sobie na kolanach tak, żeby było oparte, na zasadzie fotelika, huśtawki, leżaczka itp. z kolei niewskazane jest sadzanie dziecka podpartego o poduszke, bo nie ma zadnej stabilizacji... wazne, zeby kregosłup nie wyginał sie do boku... mozna posadzić mluszka w swoim kroku, siedziąc na podłodze, i podtrzymując pod paszkami stabilizujesz kręgosłup...

Marylu, może jakiś taki zestaw do wina, korkociąg itp... ja swojemu ostatnio kupiłam rękawice narciarskie, ale akurat potrzebował i wiedziałam, że tak czy siak sobie kupi, wiec jakas oszczednosc przynajmniej 😉 ciezko podpowiedziec, bo nie wiem, czym Twoj M sie interesuje 😜

u nas noc koszmarna... to tyle w tym temacie 😜

• Mamusie
Karolka kupilam mala farelke i co chwile grzeje zeby bylo cieplo- mala tez ubralam dosc cieplo zeby sie nie przeziebila. o kapieli malej to nawet nie mysle bo predzej by zamarzla!
moja wspolokatorka dosc dziwna jak pisalam, oferuje jej nagrzanie salonu to nie nie i chodzi i jeczy i wgl nie rozumiem jej , woli siedziec i marznac niz nagrzac sobie przez chwile!

• Mamusie
Dzień Dobry 🙂

Poskarżyłam się wczoraj na Majkę i już dzisiaj było troszkę lepiej, obudziła się o 2 w nocy i po jedzeniu popłakiwała z godzinkę. Posmarowałam dziąsła Dentinoxem i zasnęła do 7 rano 😮
Może coś tam z tych dziąsełek zaraz wyjdzie 🤔

Latka jeszcze fotek nie zrobiłam 😁

Dzonatalie ja również współczuję zimna, nie cierpię marznąć 😠 Masz rację z tymi naszymi wózkami, co najwyżej folia przeciwdeszczowa się zmieści 😁

Karolka Ulcia jak zwykle zachwyca w avatarku 😁 Maja ma podobną czapeczkę 😁 Zresztą ja na punkcie czapek i butów dla dzieci mam bzika 😁

Isa jak Szymonek słodko śpi w spacerówce 😁 Moja niestety nie rozkłada się na płasko bo jest kubełkowa i Maja tak musi w niej spać 😉

Efek ja nie muszę podciągać Mai wsytarczy, że czyjeś ręce znajdą się w zasięgu jej rączek i już czmycha do góry 😁

Marylu ja mam co rok problem z prezentem 🤔 Może pióro z grawerem, portfel? Ja tylko na 40-ste urodziny szarpnęłam się i kupiłam świetny zegarek 😁

My dzisiaj na tarasie spędzimy czas a ja dokończę okna 😁

• Mamusie
Agn napisalas ze nie rozklada sie na plasko, ja wczoraj podnioslam siedzisko na maxa a jak mala usnela to je obnizylam i mala normalnie spala na plasko, tam sa te zamki ktore musisz odpiac i zapiac prawda? to , do lezenia je odpielam i obnizylam i mala lezala , a jak wstala zamki zapielam i podnioslam siedzisko na maxa- zawsze tak robie 😜

• Mamusie
co za głupi babol z tej mojej tesciowej... wlasnie zadzwonil do mnie M z pretensją, że nie odbieram tel od jego mamy... powiedziala mu, ze dzwonila do mnie i wczoraj i dzis i ze nie odbieram, a pozniej nawet nie oddzwaniam 😮.. chyba zaraz ja do niej zadzwonie i jej powiem, co o tym myślę....
nie pamiętam, kiedy do mnie dzwoniła, ostatni raz chyba w listopadzie na urodziny 😮

• Mamusie
moje dziecko zwariowalo 😁
wciagnela deserek apple&red fruit hippa, zjadla kilka flipsow, poszlysmy na szybki spacer bo zapomnialam ze umowilam sie z jedna babka bo chciala odkupic ubranka, wrocilysmy i obralam swieze mango, ukroilam grubszy plaster i dalam malej zeby sobie pomemlala bo uwielbia mango! 🙃
jak tylko zabralam od niej ten plasterek wpadla w taki ryk i krzyk ze nie moglam jej uspokoic, pobieglam do kuchni zbelndowac kilka kawalkow mango i wtrynila pol miseczki mango!! zabierala mi wrecz miske 😁 😁

• Mamusie
To widze ,że nasze wszystkie dzieci takie "samodzielne " przy jedzeniu 😜
Moja też ma faze na łapanie miseczki i łyżeczki jak ją karmię , a jak robię jej zdjęcia to wyciąga ręce ,żeby mi zabrać aparat.
Wiki mnie wkurzyła miałyśmy iść na spacer dałam cyca o 11 o 11.30 już spała i tak śpi cały czas 😮
Więc raczej spacerek będzie o 14 bo starsza wraca o 13.30 to dam jej obiad i uciekam na dwór .
Tylko znowu będę musiała dać obiadek przed wyjściem ,ach jak ja sobie zaplanowałam to ona mi wszystko popsuła 😉
Pomalowana ,ubrana czekam a tu nici , a nigdy w dzień dłużej niż 30 minut nie śpi 🤔 dziwne.

• Mamusie
Mixi to u nas jest odwrotnie. 😁 Zeby iśc na spcaer trzeba Gabiego uspac a poźniej ubieramy naśpiocha i na dwór. Na" żywo " to jest takie darcie przy ubieraniu a poźniej płacze w wózku i trzeba go wyjąć żeby sie uspokoił. 🤢
Dlatego juz tak tęsknie z wiosną !!! Kombinezony precz!!!

• Mamusie
Witamy się po spacerku 🙂 Teraz Mała pełza i zwiedza pokój a ja piję kawkę i zajadam się kremówką. Taka to moja dieta 😉
A Małej odstawiłam na dziś wszystko poza MM i jabłuszkiem bo miała paskudne plamy czerwone na policzkach wczoraj. Od jutra będzie znów dostawała ziemniaczka z marchewką ale bez mięsa, bo wydaje mi się że to ono powoduje ten rumień. Poza tym z mięsem to ona nie chce jeść.
Lusia ćwiczy dziś nową umiejętność. Za wszelką cenę chce się z łóżeczka wydostać i sama podciąga się za szczebelki do klęczenia.
Zaraz Wam wrzucę zdjęcia jak u nas wieje 😁

• Mamusie
Hej 🙂
my juz od ponad godziny na spacerku. Myslalam, ze jest cieplej niz wczoraj, ale mam wrazenie, ze jest chlodniej. To chyba przez ten drobny wiaterek. Siedzimy na laweczce i znowu podziwiamy "osiedlowe" ptactwo pluskajace sie w stawie.
Pobudka byla znowu o 6, wiec w domu kolejne dwa okna umyte, pranie i obiad wstawione, zakupy zrobione i posprzatana sypialnia. Niezle jak na te godzine 😁
Jak wrocimy do domku to nadrobie wpisy.
A teraz milego popoludnia zycze 😘

• Mamusie
Dzień doberek.
A my wróciliśmy właśnie z bilansu i mój klocek mały waży 8250 i ma 73 cm długości. Duży chłop jak to określiła pani doktor 😁
Ma do końca miesiąca zjadać 170 ml jarzynek a teraz wcina 70-80 więc sporo pracy przed nami he he
A na 16 lecę na aerobik 🤪 także cały dzień w rozjazdach.

• Mamusie
Sandra zajebisteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪

No to u nas taki wiaterek:
[IMG]http://imageshack.us/a/img15/613/dsci1899c.jpg[/IMG]

A tu Laleczka zadowolona ze spacerku 🙂
[IMG]http://imageshack.us/a/img5/2148/182q.jpg[/IMG] [IMG]http://imageshack.us/a/img191/5351/183tp.jpg[/IMG]