Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
No wlasnie tez o tym czytalam, chociaz tak do konca nie jestem przekonana czy ta wysypka u Uli byla od nabialu 🤔 Póki co smaruje ja kremem atoperal baby, jest swietny, od razu jej skora zrobila sie gladka, bez zadnych szorstkich plackow. czerwonych krostek tez juz nie ma 🙂 pewnie na swieta skusze sie na jakies normalne ciacho i wtedy zobacze czy jej zaszkodzi... bo teraz normalnie smaruje bulki margaryna rama a nawet wczoraj do duszonych ziemniaczkow dodalam troche mleka i maselka i nic malej nie jest 🙂

• Mamusie
Karolka ja jadlam kiedys to ciasto u znajomych i mi smakowało 🙂 Dalam Oldze probiotyk- kupy gladko wychodza i gazy tez 🙂 dzieki za rade 🙂
Dziewczyny a Wy nie pi9jecie kawy? ja pije codziennie rano ale tylko jedna a nie jak przed ciaza kilka, malej nic nie ma i jest grzeczna jak aniolek od poczatku, oczywiscie jesli nie jest chora.

Ja bylam dzis po antybiotyk na zapalenie piersi, goraczki juz nie masm, po kuracji ibupromem zeszla i juz nie ma.

Deira- jak dlugo bralas antybiotyk? lekarz kazal 5 dni, a polozna jak do niej dzwoinilam ze minimum 10 a chodzi o ten sam lek...

• Mamusie
Dziewczyny a więc dzisiaj mam koszmarny dzień.... Teraz wiem jak to jest jak matki mówią, że ich dzieci na nic nie pozwalają, cały dzień marudzą i trzeba być przy nich non stop bez minuty wytchnienia 😞 Wiedziałąm, że Zuzka jest bardzo ale to bardzo grzecznym dzieckiem i poza tymi ostatnimi bólami brzuszka to nie płacze i sama się potrafi zająć sobą w leżaczku lub kołysce itp. ale ja tak naprawdę tego nie doceniałam. Dzisiaj to jakaś masakra była. Odkąd mój wyszedł do pracy cały czas coś Młodej nie pasowało. Nie płakała tylko marudziła!!! Na rękach po minucie zaczynałą jęczeć to ją kładłam i zabawiałam grzechotkami, po minucie zaczynała marudzić to do kołyski i karuzela no to była minuta spokoju, później znów na rączki i obserwacja domu, po chwili znów jęki, śpiewanie piosenek i robienie przeze mnie głupich nim zajęło Ją na dłużej bo na jakieś 5 minut i tak w kółko przez 4 godziny.... Nawet smoka wypluwała (Jej kochanego uspokajacza). A do tego wszystkiego dostałam wczoraj okres i czegoś takiego to ja w życiu nie miałam, cieknie ze mnie jak z kranu i od wczoraj poszły mi dwie całe paczki podpasek i otworzyłam niedawno trzecią. Co ok 40 minut muszę się "przepampersować" 😉 bo przecieka mi wszystko a do łazienki chodziłam z Zuzką no bo jak Ją zostawić dzisiaj chociażby na 20sekund!!!! 15 minut temu mi zasnęła a ja złapałam doła, że jestem złą matką, bo nie potrafiłam zajęcia dla dziecka znaleźć. Do tego ten okres, którym się martwię, bo nie wiem o co chodzi, dlaczego tak mnie krew zalewa 🤪
To chyba hormony znowu dają znać o sobie i przez to znowu dziś mam doła, hehe....!!!!!!!!! Już wiem dlaczego niektóre matki są takie szczuplutkie, jeśli nie mają czasu to toalety iść a co dopiero zjeść coś 😉
Mam nadzieję, że zasnęła na noc i tylko na jedzonko wstanie bo jakoś psychicznie wysiadłam. To niby tylko 4 godziny ale dla mnie to nie było normalne, bo nigdy tak nie miałam.
Miałam Ją dziś kąpać bo wczoraj nie była kąpana ale odpuszczę i wyszoruję mojego brudaska jutro 😁

• Mamusie
Niestety maluchy robia nam czasem takie dni pelne wrażeń 😉 tez tak czasem mam, ze musze Ule do wc zabierac, bo jak tylko straci mnie z pola widzenia to jest ryk i kwik 🤔 no wiec daje ja do lezaczka i kursuje z nim to do wc, to do kuchni to do pokoju. codziennie rano mamy godzinke na tance, bo inaczej jest placz - najchetniej to by z rak nie schodzila, no ale bez przesady. tez sie sama za duzo nie zajmie, bo wszystko jej sie szybko nudzi, no ale co mozna zaproponowac takiemu malemu dziecku? ??

• Mamusie
Ania nie jesteś złą matką. Przy Tobie ja bym musiała być najgorszą na świecie, bo ja mam takie dni dość często, że Młody non stop chce uwagi, a ja nie daję rady 🙂 A chodzenie do wc z Igorem to dla mnie norma 🙂 Tak samo do kuchni czy do sprzątania każdego pokoju. Najgorsze jest jak nie jest głodny, ma suchą pieluchę, nic go nie boli, już jest na rączkach i nadal płacze, choć czasem to za mało powiedziane - to ryk. Zastanawiam się kiedy zlecą się sąsiedzi, że dziecko maltretuję 😉
Karolka gratuluję postępów 🙂 No my w bólach ćwiczymy leżenie na brzuszku i przekręcanie się na plecy. Czasem się udaje, ale częściej jednak zdąży się zirytować 🙂

A u mnie koniec świata nawet znośny 🙂 Mama moja była, to się zajęła dzieckiem. Ja zdążyłam ubrać choinkę, poprasować stertę ciuchów i trochę ogarnąć chatę. Cały dzień był przytomny, a teraz przed samą kąpielą zasnął. I weź tu człowieku bądź w stanie nadążyć za własnym synem 😁

• Mamusie
Aniu- w centrum, zaraz za rondem w tych pawilonach po tej samej stronie co kino czyli prawej jadac od pszczyny.
Nie czytalam bo bylam dzis po antybiotyk, juz od wczoraj wieczor nie mam goraczki obrzek zaczal schodzic a tu nagle czuje zgrubienie w drugiej piersi 😞 😞 😞 😞 😞 normalnie chyba poprosze o lek na wstrzymanie laktacji. Deira i inne dziewxzyny ktorew borykaly sie z zastojem/ zapaleniem POMOCY znowu mam goraczke, nie chce odciagac bo zrobi mi sie nawal mleczny, Deira ile bralas antybiotyk dni? lekarz mowi 5 polozna min 10, a tu 5 dzien wypada na boze narodzenie i co ja wtedy zrobie? biore ibuprom, obkladam kapusta zimna po, przed cieplym kompresem, biore antybiotyk oslone.... antyboityk to zinnat bo na augmentil itp z penicylina jestem uczulona.

• Mamusie
Hej mamusie 🙂
Ja padam na twarz 😮 Mój koniec świata to był prawdziwy koniec świata - pół dnia w kuchni, kolejne pół przy Małej, w biegu ogarnięcie mieszkania, przyjęcie gości i napisanie pisma do pracy (dobrze, że chociaż z tego będzie dodatkowa kasa).

Co do kawy, to ja dzisiaj popełniłam ten sam błąd co jakiś czas temu. Wypiłam kawę po godzinie 16, bo mi łeb już rozsadzało no i Natalka dostała takiego kofeinowego powera, że zasnęła mi na rękach dopiero koło północy (po tym jak fałszując zaśpiewałam jej Lulajże Jezuniu 😁). Widac było, że jest zmęczona, ale spać nie chciała tylko non stop albo marudziła albo ryczała. Jeszcze do tego walnęła dwa takie kupska, że ufajdała się po pachy. Nawet nie próbowałam usuwać z niej tego chusteczkami tylko od razu poszła pod prysznic 😁
Ja normalną kawę zawsze lubiłam, ale ostatnio jakoś piję tylko wtedy gdy mam niskie ciśnienie. Teraz wolę zbożowego Anatola o smaku wanilii 😁

Karolka, gratulacje dla Ulci 😁 Ależ te nasze bobasy dzielnie ćwiczą 🙂 Ani się obejrzymy jak zaczną się same przemieszczać 😁
Aniu, daj spokój. NIe jesteś złą matką, tylko nie zawsze jesteśmy w stanie odgadnąć jeszcze o co chodzi naszym maluszkom. Moja też ma takie ryczące albo marudne dni, że ja nie wiem o co jej biega a ręce same opadają.
Danusiu, ja brałam antybiotyk przez 14 dni. Do tego Małej podawałam BioGaię jak osłonę. Ale niestety po tych 14 dniach pojawił mi się swędzący problem ginekologiczny, więc potem jeszcze 6 dni brałam inny dopochwowo. Dlatego pamiętaj, aby jeść dużo jogurtów albo brac jakiś probiotyk, najlepiej np. lactovaginal. Ja z uwagi na dietę nie mogłam jeść jogurtów a lactovaginal zaczęłam brać za późno i pewnie dlatego mnie chwyciło.
Ja odciągałam mleko laktatorem i faktycznie zrobił mi się nawał, ale potem jakoś udało mi się to opanować. I nie poddawaj się z karmieniem piersią. Ja walczyłam ponad 2 miesiące i jestem teraz z siebie dumna, że wytrwałam. Warto zacisnąć zęby i walczyć do końca 🙂

Aha, a tak swoją drogą, jak powiedziałam pani chirurg, że podczas zapalenia obkładałam sobie piersi kapustą i mi nie pomogło, to spojrzała na mnie wymownie i powiedziała - "Z kapusty to Ty sobie zrób lepiej bigos, dziewczyno, a na zapalenie to tylko antybiotyk, nagrzewanie termoforem przez prawie 24 h na dobę i odciąganie, odciąganie, odciąganie." 😜

• Mamusie
Cześć 🙂
wygoniłam mojego na spacerek z Zuzą więc się relaksuję samiutka w domu z kawusią 😁
Wczoraj Miszunia zasnęła o 19 i się obudziła o 19.30 więc zaledwie pół godz wytchnienia miałam. I dalej marudziła aż do 23 i wtedy zasnęła 🙂 Ja tylko przyłożyłam głowę do poduszki i za kilka sekund spałam, nawet światła nie zgasiłam i mężulek zgasił jak przyszedł do sypialni.
A dzisiaj pospała do 9 z jedną pobudką po 4 🙂

Mnie też coś choroba zbiera. Nos mam mega zawalony katarem i troszkę momentami mi się kręci w głowie. Zmierzyłam temp. a tam 36.0 czyli osłabienie, stąd te zawroty głowy chyba. No i do tego mam zatkane ucho. Ale wydaje mi się, że to przez katar a nie początki zapalenia ucha bo tego na święta bym nie chciała.

A więc kurujmy się wszystkie bo większości coś dolega 🤢

• Mamusie
hej 🙂 u nas nocka fajnie, ale wieczor byl nieciekawy, bo malej od tej biogai jezdzi ciagle po brzuszku, takie bable i sie denerwuje 🤔 no ale jak ich nie bede dawac, to nie zrobi kupy...

Na 15 jedziemy do mojej najstarszej siostry, dzis mamy swiateczne spotaknie siostr z rodzinkami, wiec bedzie wesolo, no i Ula zobaczy sie ze swoimi kuzynkami i kuzynami 🙂 na swieta nie bedziemy sie widziec, wiectrzeba bylo cos zorganizowac i rozdac sobie i dzieciom prezenty 😁

• Mamusie
Ja jestem załamana dziś znowu to samo co wczoraj 😞 😞 😞 😞 😞
Mój za 1,5h idzie do pracy a mnie czeka cały dzień marudzenia Zuzy.
Zastanawiam się, czy to nie są początki ząbkowania bo Jej ślina tak leci, że ma cały czas mokre ubranka i wczoraj było to samo i nawet smoka zaczęła od wczoraj wypluwać.
Poszli teraz na drugi spacerek do apteki po żel na ząbkowanie. Posmaruję Jej żelem i zobaczymy, jeśli przestanie płakać i marudzić to oznacza to, że ząbki zaczynają Jej iść.
Ale czy to troszkę nie za wcześnie....?????