Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
tynka83 napisał(a):
Natka ja brałam urlop wypoczynkowy a potem wychowawczy, a co chciałabyś wiedzieć?

Na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży byłam od 7. 10.2010, później był macierzyński, no i do 31 października mam u. wychowawczy. Nigdy nie korzystałam z urlopu wypoczynkowego. Możesz mi powiedzieć ile mam na dzień dzisiejszy dni wolnych do wykorzystania??? 😮

• Mamusia
Bry 🙂

Sorry że się wtrącam, bo generalnie urzęduję już sobie na lutówkach ☺️ co Gizelda zdąrzyła już wypatrzeć 😁

Natka, pytanie 1. jaki przysługuje Ci wymiar urlopu ze względu na staż pracy? 20 czy 26 dni?
pytanie 2> czy w 2010 zanim poszłaś na zl wykorzystałaś jakiś urlop? i pytanie 3> kiedy rozpoczęłaś urlop wychowawczy?
bo mogę Ci to wyliczyć, tylko te dane są razcej niezbędne.
A. Urlop wychowawczy jest okresem nieskładkowym i za ten czas nie nalicza Ci się urlop wypoczynkowy..

Pozdrawiam Was serdecznie !!

• Mamusia
haj
Tuli Panna
jam jest dziś piana upiałam się że waż wstyd o tym pisać \9 wypiłam tylko o kilka % więcej niż zwykle a msm problemy z pisaniem ) 😮
Kasia wiesz że ty ,moja MAMA ja Twoja córka ( sama kiedyś coś tam napisałaś że traktujesz mnie jak córkę , na dowód tego muszę tego poszukać ale to troche potrwa 🤢 ) 😉
jestem piana jak worek , upiłam sie bo : przecież ON robi to dla nas , tzn zostawia nas na całe mce , utrzymuje nas i sprawia że mamy co chlać 😮
i ja to wszystko rozumiem tylko jakoś nie ogarniam tego 😞
nie dość że nie mogę iśc doo pracy to jeszcze nie mogę rodzic kolejnych dzieci
i to nie dlatego że nas na to nie stać ale dlatego że P juz nie może 😞 😞 😞 😞 😞 😞 😞 😞 😞
dupa blada
mam jeszcze jeden post w zanadrzu ale to może wtedy jak wytrzeźwieję i będę miała odwagę to napisać 😞 😎

• Mamusia
MrsTuliPanna napisał(a):
Bry 🙂

Sorry że się wtrącam, bo generalnie urzęduję już sobie na lutówkach ☺️ co Gizelda zdąrzyła już wypatrzeć 😁

Natka, pytanie 1. jaki przysługuje Ci wymiar urlopu ze względu na staż pracy? 20 czy 26 dni?
pytanie 2> czy w 2010 zanim poszłaś na zl wykorzystałaś jakiś urlop? i pytanie 3> kiedy rozpoczęłaś urlop wychowawczy?
A. Urlop wychowawczy jest okresem nieskładkowym i za ten czas nie nalicza Ci się urlop wypoczynkowy..
Przysługuje mi 20 dni, w 2010 nic nie wykorzystałam. U. wych. rozpoczęłam 12 września 2011 r.

Pozdrawiam Was serdecznie !!

• Mamusia
Natka85 napisał(a):
MrsTuliPanna napisał(a):
Bry 🙂

Przysługuje mi 20 dni, w 2010 nic nie wykorzystałam. U. wych. rozpoczęłam 12 września 2011.

• Mamusia
gizelda napisał(a):
Agela masz 32 tydź i 2 gi dzień 🤪
pamiętam jak w tym samych tygodniu i dniu leżałam w szpitalu na patologi ze skurczami i rozwarciem a urodziłam w 40 tygodniu
jeju to już tak niedługo
wszystko gotowe ?? wyprawka, łóżeczko???, wózek ????, torba do szpitala spakowana ????
mimo przewidywanej wagi masz szanse na sn ????

dzien dobry 🙂
Wszystko juz prawie zapiete na ostatni guzik dzis bylam jeszcze dokupic pare drobiazgow i musze dopakowac torbe do szpitala!
lozeczko rozloze jak dziecko bedzie w drodze do domu 🙂
wozek juz stoi i czeka na kolejnego potompka 🙂
raczej sie nie zanosi na CC 🥴
jutro wizyta u gina zobaczymy co powie ciekawego 🙂

boze co to dzisiaj za skwar ledwo zyje 😞

• Mamusia
Halo 🙂
Natka, jeżeli dobrze wyliczyłam to przysługują Ci 33 dni urlopu wypoczynkowego, bo:
- w 2010 nie wykorzystałaś urlopu wypoczynkowego więc zostało Ci 20 dni

-mniemam, że na urlop wychowawczy poszłaś od razu po macierzyńskim w związku z czym nie wykorzystałaś urlopu wypoczynkowego w 2011 co powinno dać Ci również 20 dni, ale że urlop wychowawczy zaczął się we wrześniu roku, w którym urodziłaś, więc urlop wypoczynkowy został Ci za ten czas nominalnie pomniejszony od września o ilość miesięcy przebywania na urlopie wychowawczym, czyli 4 miesiące x 1.66 dnia czyli o 6,65 dnia. 20 dni minus 6.64 czyli 13,36 zaokrąglone w doł czyli 13 dni za 2011 ( mam nadzieję że jasno mimo wszystko piszę bo mi przeszkadzacz mały zaczął się wtrącac w pisanie 😉 )

-w 2012 ze względu na to, że cały ten czas przebywasz na urlopie wychowawczym nie przysługuje Ci urlop wypoczynkowy bo jest to okres tzw nieskładkowy.
łacznie zatem 20 dni za 2010 i 13 dni za 2011 daje 33 dni.

Pozdrawiam
K i Witek 😉))

• Mamusia
MrsTuliPanna napisał(a):
Halo 🙂
Natka, jeżeli dobrze wyliczyłam to przysługują Ci 33 dni urlopu wypoczynkowego, bo:

-mniemam, że na urlop wychowawczy poszłaś od razu po macierzyńskim w związku z czym nie wykorzystałaś urlopu wypoczynkowego w 2011 co powinno dać Ci również 20 dni, ale że urlop wychowawczy zaczął się we wrześniu roku, w którym urodziłaś, więc urlop wypoczynkowy został Ci za ten czas nominalnie pomniejszony od września o ilość miesięcy przebywania na urlopie wychowawczym, czyli 4 miesiące x 1.66 dnia czyli o 6,65 dnia. 20 dni minus 6.64 czyli 13,36 zaokrąglone w doł czyli 13 dni za 2011 ( mam nadzieję że jasno mimo wszystko piszę bo mi przeszkadzacz mały zaczął się wtrącac w pisanie 😉 )

-w 2012 ze względu na to, że cały ten czas przebywasz na urlopie wychowawczym nie przysługuje Ci urlop wypoczynkowy bo jest to okres tzw nieskładkowy.

Pozdrawiam
K i Witek 😉))

Dziękuję Ci Kasiu, tak od razu po macierzyńskim poszłam na wychowawczy.
Ale czy należy mi się urlop za 2010 skoro podjęłam pracę tam od 7. 10 . 2010 ???

• Mamusia
Natka85 napisał(a):
MrsTuliPanna napisał(a):
Halo 🙂

Pozdrawiam
K i Witek 😉))

Dziękuję Ci Kasiu, tak od razu po macierzyńskim poszłam na wychowawczy.
Ale czy należy mi się urlop za 2010 skoro podjęłam pracę tam od 7. 10 . 2010 ???

a to nie.
Nie całe 20 dni za ten 2010 rok tylko za te 3 miesiące, czyli 3 x 1,66 czyli 5 dni w zaokrągleniu.
czyli łącznie wyjdzie tylko 18 dni 😞

• Mamusia
Leona psie pogotowie zabrało na sygnale na operacje ( oczywiście przenośnia wet go zabrała )
dlaczego ja kurwa zawsze mam pod górkę a jak za dlugo nic się nie dziej to potem takie coś
tylko se w łeb pierdolnąć kolejne 500zł poszło w psa , który łącznie już kosztował mnie może z 5000
o masakra wyc mi się chce

• Mamusia
gizelda napisał(a):
Leona psie pogotowie zabrało na sygnale na operacje ( oczywiście przenośnia wet go zabrała )
dlaczego ja kurwa zawsze mam pod górkę a jak za dlugo nic się nie dziej to potem takie coś
tylko se w łeb pierdolnąć kolejne 500zł poszło w psa , który łącznie już kosztował mnie może z 5000
o masakra wyc mi się chce

wlasnie dlatego niechce miec zwierzat-bo to duza odpowiedzialnosc i wydatki niestety 😞

a tak wogole to dzien dobry wszystkicm 🙂

U nas wczoraj mega upal byl a dzis mega ulewa od rana i czarno i chlodno za oknem 😞

Mam pytanko do naszych Przedszkolanek lub mam co maja maluchy w zlobku.

Jak wyglada podawanie parowek dziecku w zlobku?
ile w tygodniu daja parowek i ile czy wogole daja-jak tak to ile sztuk?
moja mala dzis wtrabila 1,5 parowki z szybki z sokolowa i maczala sobie sama w keczupie na talerzyku-ale radocha i smak byl ze hoho 😮

ide szykowac powoli obiad bo na 14 zaprposilam przyjaciolke na obiad i mam kawalki piersi z kurczaka i myle jaki by tu pseudo gulasz zrobic ....
moze jakies pomysly?? 🙂

• Mamusia
Alice u mnie to już nawet nie chodzi o pieniądze ,bo tak jak napisałaś wziełam go i jestem za niego odpowiedzialna i musze być konsekwentna
tylko ja mimo że kocham, tego psa niemal jak własne dziecko to chyba kurwa źle trafiłam 😠 😠 😠 😠
on to już miał kosmetykę ogona za prawie 1000zł z lekami, potem zatrucie , kolejne 300zł , i teraz to ( niedrożność jelit) ma guza w brzuchu o średnicy 10 cm , zaraz będzie miał operację i okaże się co tam ma i czy to ciało obce czy nowotwór czy jeszcze chuj wie co
teraz leży na kroplówce , nawadnia się na zapas 🤢, czekam na telefon, wieczorem chyba będę musiała tam pojechać żeby chociaż sprawdzić e jakich warunkach przebywa i za co konkretnie mam płacić i czy można to rozłożyć na raty
jedyny plus tego wszystkiego to to że sama po niego przyjechała i sama go odwiezie jakby co
no a właśnie jeśli się okaze że trzeba usunąć znaczny fragment jelita , albo że to jakiś zaawansowany nowotwór to go uśpi 😮 😮 😮 🤢 🤢 🤢 🤨 😞
no to tyle , problem zauważyłam jakis tydzień temu ale nie pisałam o tym bo wiadomo , mało tu miłośniczek zwierząt 😞 😉

a co do parówek to moja zjada również z keczupem ( od pewnego czasu ), ja kupuję różne albo z szynki z sokołowa , albo z indyka, albo cielęce albo najzwyklejsze parówy wieprzowe , ale to tak raz na dwa tyg zjada pół parówki ( ale dlatego że ONA w ogóle mało je )
u mojej mamy w przedszkolu parówka jest tak raz na miesiąc z keczupem i bułeczką , na dziecko przypada 2 parówki jednorazowo , ale zjadają po ok jednej i mama przynosi całą reklamówę dla LEONA 😉
tzn są takie dzieci co i 3-4 wpachłonią a są takie co nawet tego nie tkną , ale jak dziecko zażąda "dokładkę" to choćby panie na uszach stawały musi dostać , tak jest ze wszystkim 😉

• Mamusia
bry

mój młodzieniec jest od cholery 😠 😠 nie no naprawde wyjde z siebie. dzisiaj zdążył już:
przemaszerowac przez cąłą kuchnię z psią miską (cała podłoga i on w wodzie) 🤢 🤢
z 5 razy wywalić wszystkie klocki z wiaderka (sprzątał 2-3 klocki albo wcale, resztę ja)
utopić w kiblu smoczek 😮
wywalić Julki zabawki z szafek

i tarza się po podłodze non stop i wyje i piszczy i jęczy
mniemam że przyczyną tych jęków jest błyskająca już po skórą lewa czwórka ale chyba zanim się pojawi to mnie wywiozą w kaftanie 😠 😠

mój czasem zje parówkę ale jakoś specjalnie za nimi nie przepada. większą frajdę mu sprawia samodzielne jedzenie niż sama parówka. Ja kupuję te z szynki z sokołowa.

Mati współczuje psiaka, miejmy nadzieję że się wykuruje. Moja suka to jest niezniszczalna, nieraz ze spacerów po polach wracała z łapami porozcinanymi, co w ogóle na nij wrażenia nie robi ale zdarzyło się tez że zwymiotowała kamień czy kawałek szkła i nigdy nic jej nie było 😮 😮 😉

zbieram się i idziemy po uczennicę. 🙂 🙂

• Mamusia
cześć Nikolina, cześć Angela
u mnie kurwa jak zwykle 28 stopni a deszczu to już 2 mce nie było i grzybów już nie ma !!!!!!!!! modle się o jakieś deszcze ze względu na grzyby i na to że będe mogła posiedzieć w domu z LENĄ i zająć się porządkami w szafie ( takimi ostatecznymi )
u nas też widać 3ki jak przez mgłę ale jeszcze nic się nie wykluło i dziecko w miarę ok - tzn ONA zawsze była grzeczna tylko te jebane noce - ktoś kto tego nie przeżył nie wie o czym pisze, wczoraj poszła spać o 21.20 oczywiście już o 23.00 było jej źle , i nie wiem dlaczego, coś tam pierdziała marudziła przez sen , wylądowała w leżaczku na dobre zasneła o 1.00 no ale o 3.00 był już koniec spania , wylądowała ze mna w łóżku i myślicie że spała , gówno , łaziła , tarzała się, gadała, otwierała mi oko , zasypia potem tak koło 5.00 i śpi do 7.30-9.30 , próbowałam juz wszystkiego i światła i ciemności i wody i mleka i przytulania bujania ale to nic nie pomaga bo i tak jest tak jak ona chce, na pewno woli ciemność i nie potzrebuje ani pić ani jesć więc nie wiem o co chodzi
raz na dwa tyg trafia nam się jedna przespana noc 😮
Nikolina mój pies tez wpierdolił już wszystko , tak jak pisałam nawet rekawicę gumową którą wtedy całe szczęście wydalił po dwóch dniach , potem jakiś nawóz albo inną substancję chemiczna ale wtedy też wylądował na leczeniu
niestety obawiam się że tym razem to moja wina , bo jakieś dwa tyg temu dostał kości ( i wczoraj jedną ale ta i tak nie miało znaczenia bo to zaczęło się wcześniej ) nie wiadomo czy to kośc czy co okaże się niebawem 😮
ale wiem co się z nim działo od tygodnia i ja głupia myślałam że to "robaki" że dostanie leki i się skończy ale gówno 😞 😞 😞 😞 to coś poważniejszego 😞
ale byłam w szoku jak ten kurwa pies z ADHD zareagował na weterynarkę , jak poszedł potulnie do auta i siedział w bagażniku ( mimo że w aucie były jeszcze 3 inne psy 😮 ) a on psów i kotów nie toleruje 🤔
no ale pierwsza sprawa to to że babka ma podejście do psów , aż takie że po 5 minutach lizał ją po buzi ( gdzie mnie ostatnio lizał jeszcze przez urodzeniem LENY ) no ale wiadomo ONA tj pani doktor tak pachnie że aż człowiek głowę odruchowo odwraca 😉 😉 😉 😉 😉 😉
a druga to to że Leon byl tak osłabiony że chyba już obojętne mu było co się z nim dzieje 😮
ehhhhhhhhhhh , to się wyżaliłam
ale powiedziała jeszcze ze i tak dosyć wcześnie zadzwoniłam bo jeszcze 2 dni i byłoby po psie doszłyby wymioty , odwodniłby się 😞
no zobaczymy, na razie czekam
a i jutro w nocy może P. przyjedzie na dobę 😉 😉 😉 😉 a ja już w stresie bo po tej rozłące nawet nie mam o czym z nim gadać , przez tel, gadamy tylko o LENIE albo o psie 🤨 🤔 😞