Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Natka85 napisał(a):
Andziucha napisał(a):
Ola-zgadza sie wszystko co napisalas poprzednio ten porod trwal 22 godziny i byl mega ciezki nie moglam dlugo dojsc do siebie 😞
ciekawe co mnie teraz czeka

Bądź dobrej myśli, podobno drugi poród jest łatwiejszy 🙂

postaram sie tak myslec!

• Mamusia
Jestem i niewiem co mama npisac....
Wlasnie jestem w trakcie robienia szarlotki urodzinowej. Maz z tesciami i szwagerm na budowie a Ala spi.

Co do porodu i innych tego typu atrakcji to ja cos na ten teamt wiem najlepiej. I jak slysze slowo porod to mi sie 2go dziecka odechciawa.
Ja bym na Twoim miejscu Andzia wybrala cesarkę jezeli masz taka możliwosc.
I jezeli ja bede miec 2gie dziecko to bede za cesarka w 90%

Mialam bardzo ciezki porod z uzyciem vacuum i z tym swinstwem co zapomialam jak sie zwie i jest na przyspieszenie porodu i wzmocnienie skurczy ( to co pewnie jutro Ci Andzia dadza na wywolanie czego też nie zycze) i dziekuje bardzo za porody naturalne-bynajmniej nie sa one dla mnie. Widze po moich znalomych i innych bliskich kobietach ze niektore to sa stworzone do rodzenia i ciaz a ja nieststy nie.

Przepraszam za moj ton ale wkurwia mnie wszystko ostatnio co zwiazane z ciaza porodem i macierzynstwem bo:
1. bo mamy super polityke prorodzinna w panstwie-po ciazy wyzucili mnie z pracy i zrobili to tak umeijetnie ze nawet nie wygrala bym w sadzie z nimi 😠
2. Chyba sie zrobilam feministka bo wkurza mnie to ze to kobiety zazwyczaj przez ciaze porody i cale macierzynstwo traca w zyciu na karierze, skladkach zusowskich i innyc pensjach i obowiazkach niedodajac o wygladzie i zdrowiu wlasnym 😠
3. ze rodzaca kobieta nie ma prawa zasugerowac i miec wplyw na decyzje o swoim porodzie (cesarka czy natural)
4. Ze zrobia w panstwie wszystko zeby utrudnic start mloodym rodzicom i chec posiadania dzieci
5.ze coraz wiecej lekarzy to amatorzy ktorzy poszli na ten kierunek chyba po znajomosci i ze coraz czesciej czlowiek idac do szpitala boi sie czy wyjdzie z tamtad zywy
6. i ze odciagaja mi ze skladek naa lekarzy i inne a jak pilnie potrzebuje to mam czekac (1-2 lata na specjaliste itp)
7. bo jestem zla na lekarzy ktorzy odbierali moj porod (przypomne-dziecko niedotlenione urodzilo sie z vacuum (dzieki ktoremu mialam rozpierd**one cale krocze i 2 razy poprawiane szycie w ciagu pol roku po porodzie )ktore było robione kiedy juz zemdlalam w 2 fazie porodu i dostala 7 punktow! pare minut dluzej i pewnie by byla tragedia bo kiedy glowka dziecka stoi w kroczu a kobieta nie moze urodzic to na cesarke juz za pozno a nie chceili zrobic mi cesarki chodz mialam nie tyle wskazanie w 100% ale sugestie 2 lakarzy (neurologa i ortopedy) ze "LEPIEJ" cesarka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...................
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

8.Do tego jak slysze od moich rodzicow ze ich sasiad w ich wieku wlasnie zostal dziadkiem (martwego dziecka) bo jego corce nie chcieli zorbic cesarki i dziecko sie urodzilo udoszone pepowina to mnie krew zalewa 😠 😠 😠 😠 Wspolczuje tragedii tej kobiecie i poniekad proboje rozumiec jak sie moze czuc bo sama sie balam ze o krok od atkeigo czegos moglam byc....

Przepraszam ale wspolczuje kazdej kobiecie ktora musi rodzic , czy tego chce czy nie..... Andzia trzymaj sie-obys trafila na fachowcow a porod byl latwiejszy....

ok namarudzilam a teraz ide konczyc ciasto 😞

• Mamusia
o to żeś Alice pojechała po całości
w większości sie z Toba zgadzam
to na skurcze to OKSYTOCYNA super przyjemna sprawa ( same skurcze już nie )
mój poród to pikuś nad pikusiami ( wiadomo wtedy tak nie myślałam ) i takiego Tobie Andzia życzę tzn może żeby skurcze takie kurewskie nie były
ja miałam super lekarza (tzn taki trochę bucowaty ale moim zdaniem świetny fachwiec i TANI )
no i najlepsze było to że w moim szpitalu nie znieczulają ( jak i w każdym w mojej okolicy ) bo anestezjologów nie ma , można przyjść ze swoim jak się chce znieczulenie 😁

jeszcze mi sie kurwa nietoperz na schody wpierdolił i teraz boję się zejść na dół 😮
moja śpi od 13.00 nie wiem czy ją budzić czy nie ???
jeszcze dziś nic nie jadłam , jakoś ochoty nie mam 🤢
ciotka ma operację dopiero o 18.00 , sam koszt operacji bez niczego tylko składanie to 10 tyś zł , nie licze zdjec RTG , rzeczy które dostaje w dupę lub doustnie, posiadania łóżka , ogólnej opieki i opieki i środków w trakcie i po operacji , i jeszcze nie wiem ile tam będzie 😮
sami jej powiedzieli że to 10 tyś to może 1/3 całej sumy a może i nie ??
matko czy to możliwe ???

• Mamusia
Alice1984 napisał(a):
Jestem i niewiem co mama npisac....
Wlasnie jestem w trakcie robienia szarlotki urodzinowej. Maz z tesciami i szwagerm na budowie a Ala spi.

Co do porodu i innych tego typu atrakcji to ja cos na ten teamt wiem najlepiej. I jak slysze slowo porod to mi sie 2go dziecka odechciawa.
Ja bym na Twoim miejscu Andzia wybrala cesarkę jezeli masz taka możliwosc.
I jezeli ja bede miec 2gie dziecko to bede za cesarka w 90%

Mialam bardzo ciezki porod z uzyciem vacuum i z tym swinstwem co zapomialam jak sie zwie i jest na przyspieszenie porodu i wzmocnienie skurczy ( to co pewnie jutro Ci Andzia dadza na wywolanie czego też nie zycze) i dziekuje bardzo za porody naturalne-bynajmniej nie sa one dla mnie. Widze po moich znalomych i innych bliskich kobietach ze niektore to sa stworzone do rodzenia i ciaz a ja nieststy nie.

Przepraszam za moj ton ale wkurwia mnie wszystko ostatnio co zwiazane z ciaza porodem i macierzynstwem bo:
1. bo mamy super polityke prorodzinna w panstwie-po ciazy wyzucili mnie z pracy i zrobili to tak umeijetnie ze nawet nie wygrala bym w sadzie z nimi 😠
2. Chyba sie zrobilam feministka bo wkurza mnie to ze to kobiety zazwyczaj przez ciaze porody i cale macierzynstwo traca w zyciu na karierze, skladkach zusowskich i innyc pensjach i obowiazkach niedodajac o wygladzie i zdrowiu wlasnym 😠
3. ze rodzaca kobieta nie ma prawa zasugerowac i miec wplyw na decyzje o swoim porodzie (cesarka czy natural)
4. Ze zrobia w panstwie wszystko zeby utrudnic start mloodym rodzicom i chec posiadania dzieci
5.ze coraz wiecej lekarzy to amatorzy ktorzy poszli na ten kierunek chyba po znajomosci i ze coraz czesciej czlowiek idac do szpitala boi sie czy wyjdzie z tamtad zywy
6. i ze odciagaja mi ze skladek naa lekarzy i inne a jak pilnie potrzebuje to mam czekac (1-2 lata na specjaliste itp)
7. bo jestem zla na lekarzy ktorzy odbierali moj porod (przypomne-dziecko niedotlenione urodzilo sie z vacuum (dzieki ktoremu mialam rozpierd**one cale krocze i 2 razy poprawiane szycie w ciagu pol roku po porodzie )ktore było robione kiedy juz zemdlalam w 2 fazie porodu i dostala 7 punktow! pare minut dluzej i pewnie by byla tragedia bo kiedy glowka dziecka stoi w kroczu a kobieta nie moze urodzic to na cesarke juz za pozno a nie chceili zrobic mi cesarki chodz mialam nie tyle wskazanie w 100% ale sugestie 2 lakarzy (neurologa i ortopedy) ze \"LEPIEJ\" cesarka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...................
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

8.Do tego jak slysze od moich rodzicow ze ich sasiad w ich wieku wlasnie zostal dziadkiem (martwego dziecka) bo jego corce nie chcieli zorbic cesarki i dziecko sie urodzilo udoszone pepowina to mnie krew zalewa 😠 😠 😠 😠 Wspolczuje tragedii tej kobiecie i poniekad proboje rozumiec jak sie moze czuc bo sama sie balam ze o krok od atkeigo czegos
moglam byc....

Przepraszam ale wspolczuje kazdej kobiecie ktora musi rodzic , czy tego chce czy nie..... Andzia trzymaj sie-obys trafila na fachowcow a porod byl latwiejszy....

ok namarudzilam a teraz ide konczyc ciasto 😞

Mój też dostał 7 punktów i dziewczyny mogą potwierdzić, że poród miałam jeszcze gorszy niż Ty 🙂 co do reszty się zgadzam

• Mamusia
gizelda napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
Alice - 100 lat bo chyba urodziny dziś masz 🙂

a nie jutro ☺️
kur.... ja myślałam że jutro

Dziekuje ale mam 13go ale dzis pieke ciasto bo w sobote przyjacilka wpada a jutro nie bede miec czasu bo zus mnie na jakies wyjasnienia z L4 wzywa 😠

Natka-skad wiesz czy gorszy czy slabszy? 😉 Czy to wazne? Wazne jest to co napisalam w podpunktach o naszej sluzbie zdrowia i panstwie, lekarzach i opiece, itp 😞

• Mamusia
Alice1984 napisał(a):
gizelda napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

a nie jutro ☺️

Dziekuje ale mam 13go ale dzis pieke ciasto bo w sobote przyjacilka wpada a jutro nie bede miec czasu bo zus mnie na jakies wyjasnienia z L4 wzywa 😠

Natka-skad wiesz czy gorszy czy slabszy? 😉 Czy to wazne? Wazne jest to co napisalam w podpunktach o naszej sluzbie zdrowia i panstwie, lekarzach i opiece, itp 😞

tak włąsnie już kiedyś była tu małą aferka o porodach i innych spawach kto miał lepiej kto gorzej
nie ważne bo i tak każda myśli swoje
ja wiem że mój był lekki każdy inny byłby koszmarem
a już kiedyś któraś pytała ale ponawiam pytanie z ciekawości ile trwała u WAS druga faza porodu ????( w książeczce powinno być jakby co )

• Mamusia
Alice1984 napisał(a):
gizelda napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

a nie jutro ☺️

Pewnie, że mało ważne (w tym przypadku), wiem co lekarze ze mną i z dzieckiem zrobili, żal. No ja z pewnością jeśli kiedykolwiek będę rodziła to wyłącznie cesarka, nawet gdyby dziecko 1 kg ważyło. wiadomo było, że sama nie dam rady urodzić, ale cóż.
P.S: nie miałam vacum, bo w szpitalu gdzieś zgubili, jakaś część im zaginęła... więc lekarz wycisnął ze mnie dziecko siłą, ale pamiętajmy nie każdy ma takie szczęście jak my 🙂

• Mamusia
Natka tez mialam wyciskane dziecko przy tym wszystkim a do tego rodzilam na 9cm rozwarciu bo wieksze sie nie chcialo zrobic. A wiesz ze ten chwyt wyciskania dziecka ma jakas swoja nazwe i jest zabroniony!?

A i zapoamnialam dodac Matylda ze w szpitalu ktoreym rodzilam tez zadnego znieczulenia nie toleruja i nie daja chodzbys umierala z bolu 😠
I to jest tez wlasnie kolejny podpunkt ktory mnie wkurw*a ZNIECZULENIA DO PORODU! 😠

• Mamusia
Alice1984 napisał(a):
Matylda musze znalezdz ksiazeczke to zaobcze. Ale moje dane nie beda miarodajne do Waszych bo tak jak pisalam w poprzednim poscie ja mialam vacuum a to sie stosuje zeby skrocic 2 faze porodu kiedy jest zagrozenie zycia dziecka lub matki.

ok ok jasne
tak tylko pytałam
bo ja mam jakiś błąd chyba
mimo z e "teoretycznie " rodziłam od 8.00 rano to pierwszą fazę mam 4 godziny a drugą 15 minut 😮
a urodziłam o 21.15
nie wiem jak one to policzyły , od odejścia wod czy od wyciągnięcia balonika , bo wtedy by sie zgadzało 😮

• Mamusia
Alice1984 napisał(a):
Natka tez mialam wyciskane dziecko przy tym wszystkim a do tego rodzilam na 9cm rozwarciu bo wieksze sie nie chcialo zrobic. A wiesz ze ten chwyt wyciskania dziecka ma jakas swoja nazwe i jest zabroniony!?

A i zapoamnialam dodac Matylda ze w szpitalu ktoreym rodzilam tez zadnego znieczulenia nie toleruja i nie daja chodzbys umierala z bolu 😠
I to jest tez wlasnie kolejny podpunkt ktory mnie wkurw*a ZNIECZULENIA DO PORODU! 😠

oglądacie czasem PORODÓWKĘ labo PROSTO Z PORODÓWKI ????????
matko ja wiem ze to jedna wielka mistyfikacja dla potrzeb programu itp ale jak one se tam rodzą 😮
toż to się nie godzi żeby se tak tylko poprzeć bez bólu 😁

• Mamusia
Alice ważne, że mamy dzieci zdrowe, wiem, że jest zabronione, weź jak sobie przypomnę ☺️
Mi to zrobili, bo mi parte całkowicie zaniknęły niby czułam, ale nie parłam już. Parte miałam od 5 albo 3 a urodziłam o 8. A Jaś był 3 razy owinięty pępowiną... cały siny... zresztą pamiętam strzępy, dawali mi glukozę i tak nie miałam siły...
Cieszę się i dziękuję Bogu, że mam zdrowe dziecko i że do końca zdrowia mi nie zabrano 🙂

• Mamusia
Natka85 napisał(a):
Alice ważne, że mamy dzieci zdrowe, wiem, że jest zabronione, weź jak sobie przypomnę ☺️
Mi to zrobili, bo mi parte całkowicie zaniknęły niby czułam, ale nie parłam już. Parte miałam od 5 albo 3 a urodziłam o 8. A Jaś był 3 razy owinięty pępowiną... cały siny... zresztą pamiętam strzępy, dawali mi glukozę i tak nie miałam siły...
Cieszę się i dziękuję Bogu, że mam zdrowe dziecko i że do końca zdrowia mi nie zabrano 🙂

a najlepiej to miała moja siostra , popękała w środku i na zewnątrz i wszędzie i tak ją szyli że ją zaszyli 😁
tzn śmieszne to nie jest wystąpiła o odszkodowanie ale sprawa ciągnie się już 4 lata 😮