Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dlaczego płacicie za badania? To spory wydatek. A ponieważ pracujecie to chyba macie ubezpieczenie więc należałoby się na Kasę. 🥴

Do dziewczyn z Warszawy pytanko: Czy weszłyście do programu Zdrowia Mama i JA? Ja jestem w ciąży trzeci raz i po raz drugi w programie. Dostałam opis każdej wizyty i wykaz badań jakie muszą mi bezpłatnie zrobić na kolejnych wizytach.

Cześć dziewczynki. No ja za to robię badania w prywatnym laboratorium więc wszystkie są płatne. A jak tam dziś ? Ja po wczorajszej wizycie mam bardzo pozytywne nastawienie. Maluszek rośnie, jest energiczny, wygląda już super. Teraz myślę dopiero, że wszystko będzie dobrze. I czekam aż będzie widać płeć 🙂
Miłego dnia brzuszki 🙂

lydziaa84 napisał(a):
Ja również WR i HBS miałam zlecone na samym początku 🙂
No to widzę, że kolejne pociechy rozbrykane 🙂 Chyba będziemy miały samych sportowców, albo tancerzy hehe. Super dziewczyny, że wszystko ok 🙂
Lidziaa84 ja już dwie tancerki-artystki mam 🙂 Teraz by się przydał sportowiec 😉

Dzień dobry Brzuszki 🙂

Ja od początku byłam przekonana, że nasz Dzidziuś to Dziewczynka,
a od jakiegoś tygodnia stale wydaje mi się, że to Chłopiec 🙂
Ciekawa już jestem ☺️

Też spokojniejsza jestem po wczoraj i buźka mi się śmieje 🙂
Tylko coś krtań mnie pobolewa...

lydziaa84 a jak to argumentuje Twój lekarz, brak skierowań?
Bo mi się zawsze wydawało, że właśnie prywatny powinien bez gadania dawać wszystko 🤨

marta-lion
jak myślisz kiedy dostaniesz dziennik...bo tez mnie kusi i jestem go ciekawa 😉
Pytałam w paru sklepach ale nie mieli typowych ciążowych.

Mapa nie wiem liczę, że do piątku będzie. Opis wyglądał nawet fajnie: miejsca na przechowywanie pamiątek, zdjęć usg, na zapisywanie myśli i spostrzeżeń. W opiniach czytałam, że jest kilka niepotrzebnych rzeczy, ale to jak w każdym albumie. Jak w tych dla dzieci 🙂 Wiem bo mam takie dwa 🙂

Co do skierowań od prywatnych lekarzy. Oni mogą wypisywać skierowania, ale za badania i tak trzeba płacić, gdyż prywatne gabinety nie mają podpisanych umów z laboratoriami. Więc skierowanie to tylko informacja dla Ciebie jakie badania masz zrobić.

• Mamusia
Też już bym chciała znać płeć malucha, mój mąż mówi że chłopiec, mama że dziewczynka, koleżanki z pracy każda mówi co innego, a ja raz myślę że jedno a raz że drugie 🙃
A taki dziennik ciąży to faktycznie może być fajna sprawa, jak go nie znajdę to chyba sama zrobię własnoręcznie 😜

Diviana napisał(a):
Też już bym chciała znać płeć malucha, mój mąż mówi że chłopiec, mama że dziewczynka, koleżanki z pracy każda mówi co innego, a ja raz myślę że jedno a raz że drugie 🙃
A taki dziennik ciąży to faktycznie może być fajna sprawa, jak go nie znajdę to chyba sama zrobię własnoręcznie 😜

Ja znalazłam na necie. Ale tylko ten jeden rodzaj. wszystkie inne to jakieś zwykłe poradniki. U mnie to z proroctwami bywa różnie. W pierwszej ciąży jakoś nikt nie prorokował, bo chyba wszystkim było obojętne. W drugiej ponieważ wyglądałam cudnie, wszyscy mówili, że chłopak. A wyszła Majka hihi... 😁 😁 😁 A teraz to już się nikt nie odzywa. Jedyną osobą która ma jakiś dar prorokowania jest moja babcia, ona się nie myli. Mówi że chłopak. Kupię jej najlepszą nalewkę jak to prawda 😁 😁 😁.

marta-lion napisał(a):

Co do skierowań od prywatnych lekarzy. Oni mogą wypisywać skierowania, ale za badania i tak trzeba płacić, gdyż prywatne gabinety nie mają podpisanych umów z laboratoriami. Więc skierowanie to tylko informacja dla Ciebie jakie badania masz zrobić.

Marta
dziękuję za wyjaśnienie-oklaski dla Ciebie bo czuję się teraz mądrzejsza 😉
Ja mam teraz opiekę lux-medu z pakietu w pracy Męża 🙂
Badań mogę robić do woli, skierowania czy zwolnienia lekarze dają bez ograniczeń.
Ale też nie jest idealnie i szukam lekarza prywatnie już na to najbliższe usg za 2 tyg.

Diviana
też myślałam, żeby sobie pamiętnik zrobić samemu...
ale gotowiec jednak pociąga 😉

marta-lion nie wiem czemu ale jak myślę o Tobie to od razu myślę o chłopcu..
ale może to tak życzeniowo 😉

Mapa nie przesadzaj. Zawstydzasz mnie 😁 😁 😁. Alfą i omegą to ja nie jestem. Coś tam wiem, bo przez te ciąże to się najeździłam i narobiłam badań. Czasem jak słuchałam tłumaczeń o niepodpisanych umowach to masakra. Zdarza się że jakiś prywatny lekarz ma podpisaną umowę z jakimś laboratorium to wtedy tam tylko nie płacisz, ale też wtedy on niechętnie wystawia plik skierowań. Takie pakiety o jakim piszesz to nawet super sprawa.

Dziękuję ci mapa. Może już niedługo się dowiem. Jeszcze 5 tygodni i usg połowkowe.

Diviana napisał(a):

Diviana, to tak jak u mnie 😉 wszyscy dookoła mówią, że będzie dziewczynka, mój M. twierdzi, że dzidzuś zrobi wszystkim niespodziankę i będzie chłopcem 😜 a ja od początku ciąży czułam, że będzie dziewczynka (może to wpływ tego, że kiedyś wrózka mi tak przepowiedziała-hihi 🙃 ) ale po ostatnim USG mam wrażenie, że jednak będzie chłopczyk 🙂

siehankowa napisał(a):
.... ale po ostatnim USG mam wrażenie, że jednak będzie chłopczyk 🙂
Hihi. Siehankowa ja w poprzedniej ciąży do usg w 30 tygodniu byłam pewna że to chłopczyk, jak i przez całą ciążę (chyba siłą sugestii, bo jedną córkę już miałam). Dopiero w 30 tygodniu dzidziuś się pokazał i ginekolog nas pyta czy chcemy znać płeć, ja pewna że chłopiec, patrzę na monitor i się uśmiecham, a ginekolog mówi: no to będzie dziewczynka, nie mam wątpliwości 😁 😁 😁. Oboje z mężem się roześmialiśmy. Teraz jest Majka, ma 18 miesięcy i jest super.
Także te nasze przeczucia słodkie są 🙂

• Mamusia
marta-lion jak tak opowiadasz o Mai i o tym że miała byś chłopcem to myślę o nas. Ponieważ mieliśmy już córkę Zosię a ciąża przebiegała zupełnie inaczej wszyscy mówili chłopak. Więc umownie nazwaliśmy mój brzuch Julkiem no mamy... Julię 😉 Teraz dla "bezpieczeństwa" wymyśliły dziewczynki imię które nie ma żeńskiej formy 😉 Choć ja się śmieje że to Bartolinek-Bartolinka 😉

• Mamusia
witam dziewczyny!
Jeśli o mnie chodzi to jak tylko dowiedziałam się o ciąży to od razu twierdziłam, że synuś będzie 🙂 Ale jakiś czas temu mi się odmieniło (pewnie przez te zabobony- w które podobno nie wierzę 🙂) Wyglądam okropnie-lustro szerokim łukiem omijam, mam jakieś krostki :/ bez "tapety" chyba z domu bym nie wyszła 🙂 No i ta ochota na słodycze mmmmm ☺️ Ale mój luby cały czas trzyma sie tego, że chłopak nam rośnie 🙂 Chociaż ja do brzuszka też mówię on 😁 Ciekawe
A kiedy najprędzej można poznać płeć?

lydziaa84, krostki na twarzy to chyba normalne w ciąży - tak gdzieś czytałam... mnie również dopadł ten objaw, na twarzy i plecach jak przejadę ręką to czuję takie drobniutkie krosteczki, mimo że używam peelingów...

Nio zabobony się nie sprawdzają. Ja w poprzedniej ciąży wyglądałam bardzo ładnie, że wszyscy mówili chłopak. Pisałam już o tym. A tu Majeczka 🙂.

Karolciakam my teraz mamy też wymyślone imiona dla obu płci 🙂 🙂 🙂

Lydziaa84 co do poznania płci. Mówią że już w 15 tygodniu można. Niektórzy twierdzą nawet że lekarz im powiedział w 12, ale jak dla mnie to totalny strzał. Najszybciej z w miarę dużą pewnością to chyba po 20 tygodniu w okolicach usg połówkowego. Ja w poprzednich ciążach dowiedziałam się dopiero w 30 tygodniu (mimo że usg miałam co miesiąc). Poprostu panny nie chciały się ujawnić. Ja mam znów wizytę w środę i pewnie dłuższe usg, wczoraj miałam tylko takie szybciutkie kontrolne. Po cichutku liczę, że może lekarz coś dojrzy. To będzie 16 tydzień.

Diviana napisał(a):
A jakie macie wymyślone imiona?
bo my niby ustaliliśmy ale ja się cały czas zastanawiam.
U nas będzie albo Julia Marta (po mamusi 🙂), albo Michał Antoni (chociaż ja cały czas biorę też pod uwagę opcję Antoni Michał, bo podoba mi się Antoś 🙂). Mamy już Maję Patrycję i Emilię Annę 🙂 🙂 🙂
Oczywiście drugie imiona to w sumie formalność, bo i tak nikt ich nie używa 😉. Ale w moje rodzinie tak jest, że wszyscy mają dwa.
A jak u was?

PS. Co do krostek. To ja mam śliczną twarz (jak na razie). Cera mi się poprawiła wręcz. Za to mam okropnie suchą skórę (mimo balsamów) jak pieprz 😮.

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
Diviana napisał(a):
A jakie macie wymyślone imiona?
bo my niby ustaliliśmy ale ja się cały czas zastanawiam.
U nas będzie albo Julia Marta (po mamusi 🙂), albo Michał Antoni (chociaż ja cały czas biorę też pod uwagę opcję Antoni Michał, bo podoba mi się Antoś 🙂). Mamy już Maję Patrycję i Emilię Annę 🙂 🙂 🙂
Oczywiście drugie imiona to w sumie formalność, bo i tak nikt ich nie używa 😉. Ale w moje rodzinie tak jest, że wszyscy mają dwa.

Mnie się Julia bardzo podoba, ale że ostatnio jest bardzo dużo Julek, to jednak zdecydowałam się na Alicję a Michał Antoni ładnie brzmi 🙂

Witajcie 😜
Ja właśnie po wizycie 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 i jestem tak jakoś szczęśliwie nakręcona,jak dobrze wiedzieć że z dzidziusiem wszystko w porządku 🤪 🤪 🤪
mapa i marta-lion cieszę się że po wizytach i wy jesteście pozytywnie nakręcone 😁 czekamy na wieści od kolejnych brzusiów ...
mój mały smyk również rozfikany jest i obawiam sie że lekarz będzie sie musiał nieźle nagimnastykować żeby rozpoznać płeć hihi...moja mama się śmieje że to dziewucha i dlatego ucieka bo...się wstydzi 😜 - zobaczymy
Marta-lion co do WR i Hbs miałam zrobione na pierwszych badaniach ,a dzisiaj nic mi nie zlecił - kolejną wizytę mam za 3 tygodnie...

Bardzo ładnie Aleksander. No Julek mnóstwo to prawda, nawet u nas w sąsiedztwie jedna mieszka 🙂 🙂 🙂. Ale u nas jakoś tak samo zapadło z tą Julką 🙂