Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

KURCZE TAK CZYTAJĄC TE WSZYSTKIE PORADY ODNOŚNIE ALIMENTÓW, CO TRZEBA PRZEDSTAWIĆ, CO MOŻNA NACIĄGNĄĆ I JAK W OGÓLE ZA TO SIĘ WZIĄĆ TO NA PRAWDĘ BARDZO SKOMPLIKOWANE 🥴

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Witam ponownie 🙂

Pojechaliśmy do przychodni i pani doktor stwierdziła że to pewnie od mleka które piję i serków 🤢 Trochę mi się w to wierzyć nie chce bo od urodzenia Kamilka wpitalam produkty mleczne i nagle teraz by się coś działo 🤨

W tygodniu zjadłam brokułową i pieczarki w cieście i pewnie któreś z tych potraw zaszkodziły...

Powiedziała też że jak dziecko normalnie ssie pierś to się nie odwodni. Kazała dać Lacidofil dzisiaj 2razy pół kapsułki i przepoić rumiankiem 🙂 Mam nadzieje że pomoże 🙂

Aaaa i kazała mi opukać dziąsełka łyżeczką bo może zęby idą 🤪

Kajtucha czekolada i truskawki 🤪 Podziwiam za odwagę ja się długo na to nie skuszę 😉

• Mamusia
Fredeczko ja wiem tylko tyle, że widzenia muszą się odbywać w Twoim towarzystwie dopóki Wiki nie osiągnie jakiegoś wieku -nie pamiętam właśnie jakiego. Moja koleżanka miała takie sprawy ze swoim chłopem i właśnie cieszyła się, że chociaż nie musi mu dawać synka.
Co do wydatków to rachunków za mieszkanie raczej nie wyliczaj bo mogą wtedy policzyć dochody wszystkich osób prowadzących gospodarstwo domowe (czyli Twoich rodziców) i wyjdzie na to, że nie potrzebne Ci wysokie alimenty.

FREDECZKO WIDZIAŁAM ZDJĘCIE NA NK TWOJE Z WIKTORIĄ 🙂

JAK MOŻNA TAK DWIE PIĘKNE KOBIETY ZOSTAWIĆ 🥴 NIEPOJĘTE JEST TO DLA MNIE 😞

WYSZŁYŚCIE Z WIKTORIĄ ŚLICZNE 🙂

• Mamusia
ewo tylko wlasnie ja powiem w sadzie ze nie zawsze na rodzicow bede mogla liczyc i ze dopoki marcin nie dawal pieniedzy dla malej to ja od nich pozyczalam. ciekawe czy sad uwierzy.

AgaK a wiesz moze czy jakis wniosek trzeba skladac i ile to trwa? i czy za zalegly czas jak trwala sprawa marcin tez mi bedzie musial zaplacic?

• Mamusia
dziewczyny srzedam sukienke dla malutkiej rozmiar 62 plaszczyk bolerko i sukienka plus 2 czapeczki cena do uzgodnienia ja dalam za to 260 zl zdjecia mam na nk wiec pose na piwie jak ktos zainteresowany a za ciebie Fredeczko trzymam kciuki !! jak chcesz to posle ci mje paragony z bebilou 😉 🙂

• Mamusia
Więc powiem to co ja wiem. Złożenie wniosku o alimenty nie kosztuje jeśli się go wyśle poczta ale dostanie się pismo o uiszczenie opłaty bo za rozprawy sądowe niestety trzeba płacić. Nie wiem ile, wiem że gdzies w necie jest taka tabelka gdzie można sprawdzić co ile kosztuje. My za zmianę wysokości alimentów płaciliśmy coś ok 150zł.
Nie zgodzę się z tym że będą dzielić koszty utrzymania dzieci też na dziadków bo dzieła tylko na RODZICÓW. Z dziadków ściągają kasę jeśli ojciec nie płaci alimentów lub go na to nie stać to wtedy sąd obciąża alimentami dziadków a jeśli ojciec po prostu ich nie płaci a Ty zgłosisz to komornikowi to jeśli on nie ma z czego ściągnąć kasy od ojca, idzie do pracodawcy i pracodawca z wypłaty spłaca zadłużenie ojca a jeśli ojciec nie ma pracy to komornik idzie do miejsca zameldowania lub do dziadków po kasę.
Piszesz tak :
Wnosze o:
1. Ustalenie alimentów na rzecz małoletniej Wiktorii X, córki Karoliny ... i Marcina ... w kwocie ...
2. Proszę o zwolnienie z kosztów sądowych w związku z trudna sytuacja finansową

uzasadnienie:
dnia ... Urodziłam córkę wiktorie ... Ojcem dziecka jest, pozostawaliśmy w konkubinacie. Dnia ... Ojciec dziecka wyprowadził się ode mnie ... Zdradzał mnie pierdu pierdu. W związku z czym proszę o ustalenie alimentów w wysokości ... na moja córkę. Prośbę swą motywuje tym iż wydatki na dziecko obejmują... Wyliczasz, a wszystkie wydatki możesz załączyć np w formie tabelki jako załącznik do wniosku.
No i piszesz tu o każdym wydatku. Możesz wspomnieć o aucie. Wystarczy że masz umowę kupna auta przez Marcina i umowę kredytu i te kwoty się pokrywają.
Kończysz.
W związku z czym zwracam się do Wysokiego Sądu o przynanie kwoty ... Alimentów na córkę Wiktorie.

Na dole piszesz
załączniki:
1. Paragony
2. ... Wypisujesz każde po kolei

z reguły na termin rozprawy czeka się ok miesiąca, półtora a ile sprawa będzie się ciągnąć to tylko wie sędzia. Napewno będą dwie rozprawy. Pierwsza zapoznawcza gdzie sąd będzie chciał poznać zdanie każdej ze stron i następna która będzie albo kończąca się wyrokiem albo nie, zależy czy będziecie się kłócić o kasę, czy Marcin będzie ukrywał zarobki i kombinował. Czas trwania sprawy zależy od tego też w jakich odstępach czasu sędzia sobie wyznaczy kolejne rozprawy.

• Mamusia
Witajcie Mamuśki,

u nas po japońsku jako tako. Basia budziła się w nocy dwa razy na jedzenie co dawno jej się nie zdarzało. Pokłóciłam się wczoraj z M tak,że noc spędził u kolegi, ale wrócił rano, bo bez Baśki żyć nie potrafi, jak to stwierdził no i beze mnie podobno też.

Ewo specjalnie dla Ciebie mam prezent 🤪

• Mamusia
Wiolu, odnośnie podwójnego obywatelstwa to sie nie dowiadywałam i jestem w tym temacie zielona. Ale wiem, że zgodnie polskim ustawodawstwem nie można być jednocześnie obywatelem innego kraju. Natalia nie może być jednocześnie obywatelem Tr. To samo mój mąz chcąc nabyć obywatelstwo po 3 latach, musi zrzec się tureckiego. Bzdet jakich mało, ale takie mamy prawo. Natomiast polskie ustawodawstwo po nabyciu przez czlowieka jedncześnnie obu obywatelstw powinno pozbawić go obywatelstwa polskiego, ale "z reguły" jednak jest to ignorowane.
Ja Natalii robię polski paszport i turecki dowód. Do tureckiego paszportu będzie dopisana, bo jest tu możliwość taka. Natomiast uważaj,żebyś się nie wrobiła, bo jak nasi stwierdzą obecność 2 paszportów to zabiorą polski. Za niedługo jadę do Pl, więc i tam zamierzam ją zarejestrować w urzędzie normalnie. Ja za rok będę już obywatelem Tr, bo całe szczescie tu nie musze się zrzekać swojego do nabycia tureckiego. I wreszcie przestanę bulić grube pieniądze za pobyt tymczasowy 🤢

Ewa, nie ma żadnego podobieństwa do ołówka, uwierz. Ale przez to zdjęcie przypomniała mi się ta stara picza. To jest dokładnie jej fryzura, niezmienna od x lat 🤢

• Mamusia
Kajtucha a musze pisac ,ze mnie zdradzil.... ?
moge napisac poprostu,ze odzszedl zostawiajac mnie i dziecko bez srodkow do zycia i ze np pozyczam pieniadze od rodzicow i bede musiala zwrocic im za Wiktorie za rachunki itp?

Ewo faktycznie nic podobienstwa nie ma :P

a moja Wiki dzisiaj krzyczy caly dzien. nie ze placze, tylko krzyczy!