Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dzień dobry 🙂
widzę że wczoraj zakończyłam i dzisiaj rozpoczynam 😁
nie wiem co się ze mną dzieje... już od kilku dni godzina 7 a ja już wyspana... w dodatku mały tak jak wczoraj nie dawał mi zasnąć, tak dzisiaj od rana rozpoczął swoje harce... 😉
czas wywlec się z tego łóżka i zjeść śniadanko 🙂

• Mamusia
Witam się i ja.
Jestem już po zakupkach spożywczych .
Teraz coś mnie nosi na ciuchbudy jak mąż mnie podrzuci to się skuszę i pepco zalicze .
Moja mała wczoraj też mi dała popalić , wierciła się jak nie wiem co ,ale ja to jeszcze lubię , potem będzie gorzej 😜
Pogoda zapowiada się rewelacyjna poprałabym coś ,ale skończył mi się płyn do płukania 😞
Miłego dnia .

• Mamusia
Cześć ją dziś mam wręczanie dyplomów. Więc cały dzien na uczelni. Niestety mimo buszowania w sklepach nie znalazłam nic fajnego do ubrania, wiec idę w starej sukience. I naprawdę mam nadzieję ze pod toga można sie dobrze schować!
Moj mały jakiś nie zadowolony był wczoraj, strasznie mnie brzuch bolał, chyba za dużo chodziłam. Dziś znów dużo chodzenia i jutro też, więc dopiero w niedziele odpoczne.

• Mamusia
Witam się i ja...
od rana w słabym nastroju 😞 całą noc nie mogłam spać... o 2 z hakiem obudził mnie mega ból brzucha, połączony z jego nieprzyjemnym napinaniem się :/ do 6 nie mogłam się ułożyć tak, żeby nie czuć bólu i żeby zasnać 🤢
a jeszcze tamten od rana mnie wkurw... łaskę wielką robi, że mi zaświadczenie do pracy zawiezie, a gdyby nie ja, to kurna sam jeszcze by spał i wszędzie by się spóźnił... gdybym dobrze się czuła, to sama bym sobie zawiozła, choćby komunikacją miejską mimo 3 przesiadek!!!! ale przecież nie jemu zrobię tym na złość, tylko sobie i maluszkowi 😞 😞 😞
po garach dostał z samego rana i w dupie mam, że się spóźni, niech zawozi!! a jak nie, to sam niech jedzie tramwajem do pracy i też na pewno się spóźni!!
o jak dobrze, ze cały dzień go nie ma w domu... ochłonę do wieczora...

• Mamusia
wszystkim dziewczynom które mają dzisiaj wizytę życzę samych dobrych wieści i dajcie znać jak będziecie po 😉

inirtam nie złość sie już 😉 ...tak to jest z tymi facetami.
marylu udanego dyplomowania... baw sie dobrze! 🙂

ja jutro mam egzamin ustny... i już się denerwuje... próbuje się jeszcze douczyć ale nic mi nie wchodzi do głowy...

• Mamusia
Witaam 🙂
Ja wstałam mega głodna dzisiaj... Nos zatkany, łeb bolący, gardło również... 🤨
Na szczęście łeb, nos i w połowie gardło jakoś przeszło 🙂

Czas się powoli zacząć szykować na to wesele.
Ale gdyby mi się chciał tak, jak mi się nie chce to byłoby suuuper! 😁

Miłego dzionka kochane 😘

• Mamusia
isa8 napisał(a):
wszystkim dziewczynom które mają dzisiaj wizytę życzę samych dobrych wieści i dajcie znać jak będziecie po 😉

inirtam nie złość sie już 😉 ...tak to jest z tymi facetami.
marylu udanego dyplomowania... baw sie dobrze! 🙂

ja jutro mam egzamin ustny... i już się denerwuje... próbuje się jeszcze douczyć ale nic mi nie wchodzi do głowy...

to jutro obie będziemy sie stresować 🤨 ja mam obronę, ale dopiero zamierzam zacząć się uczyć, hehe 😮

• Mamusia
czesc kochane 🙂 melduje sie po wizycie 🙂 mialam byc przyjeta o 8.30, a weszlam godzine pozniej i dopiero wrocilam. Na dodatek moja kartoteka sie zagubila, wiec latalam i wyjasnialam sprawe 🤨Z dzidzia ok, fajnie sobie skakala, ale nie pokazala czy jej siusuak nie wyrosl przez ten czas 😁 😮
Zalamalam sie, bo przez 3 tyg przytylam 3 kg 🤪, no wiec jestem juz 9 kg do przodu od poczatku ciazy 🤨 chyba czas sie za siebie wziac i ograniczyć to i owo. Na zapalenie moczu dostalam Furagin. po raz pioerwszy wypisala mi skierowanie na morfologie i mocz, bo do tej pory wszystko musialam robic za sianko, chyba miala dobry dzien. kurcze mnie tak samo jak Tusie bol gardla nadal meczy, bol glowy i katar,w nocy znow mialam majaki i sie nie wyspalam 🤨 🤨 🤨

• Mamusia
Doti napisał(a):
Pestka24 napisał(a):
Dobrze Doti że mówisz bo o tym nie pomyslalam ze śmierdzą nowościa. Najpozniej w pierwszym tyg sierpnia musimy kupic i koniec.Łóżeczko tak samo.Niech miesiac postoi i poczeka na mała.Lepiej tak niż jakby nie miała gdzie spać 🙂

Łóżeczko może stać a twój M może je skręcić jak już będziesz w szpitalu - nie ma sensu żeby się na nim kurz zbierał. Ty tylko przygotuj pościel żeby miał co włożyć do łóżeczka 😉
Ja miejsce na łóżeczko już zrobiłam w pokoju, bo Starszaka wymeldowałam 😎

a właśnie w każdym sklepie i w prasie piszą że łóżeczko powinno się skrecić 1 m-c wcześniej i powinno odstać ze względu na zapach i żeby wszystko "odparowało" po wyjęciu z tych folii

• Mamusia
kurcze jeszcze sie podlamalam, bo od 2-3 dni moj zab, ktory wyleczylam miesiac temu stal sie bardzo wrazliwy na zimno, cieplo i powietrze. dzwonilam do dentystki i oznajmila, ze to na 99% zapalenie miazgi zebowej i trzeba go leczyc jeszcze raz ale kanalowo 🤪 zajebiscie, bo ostatnio za plombe dalam 150 zl i teraz pewnie tez tyle bede musiala zabulic 😠 😠

• Mamusia
Nadrobiłam zaległości z wczoraj 😉
my spędziliśmy bardzo miło rocznicowy dzionek 😉 szkoda tylko, że się tak szybko skończył :/ ale dziś do kina więc mamy "poprawiny" 😉

pisałyście wczoraj o wadze... u mnie na razie tragedii nie ma - ok 4,5kg, ale dosyć się ograniczam 😞 za to żona mojego kuzyna, która pod koniec kwietnia rodziła przytyła ok. 20kg. To taka chudzinka była, ważyła z 45kg przed ciążą i powiem Wam, że widziałam ją w niedzielę - czyli jest z półtora miesiąca po porodzie i wygląda świetnie - wróciła już do swojej wagi - więc naprawdę reguły nie ma. choć wiadomo istnieje powiedzenie, ze ciąża to jedyny czas keidy kobieta nie musi być na diecie i się pilnować, a to niestety nieprawda....
ogólnie to temat rzeka - często się wkurzam jak widzę szczupłe koleżanki pochłaniające co tylko się da... a ja jakbym tyle jadła to bym się pewnie już w drzwiach nie zmieściła... i ćwiczę dużo.... :/ esz... nie ma sprawiedliwości na świecie....

co do łóżeczka my już chyba w kwietniu kupiliśmy bo się trafił używane, takie jak chcieliśmy a w sprzedaży go już nie było bo to jakiś stary model...no i wtedy złożyliśmy żeby sprawdzić w jakim jest stanie. mieliśmy potem rozłożyć, ale obecnie zostało złożone i jest składzikiem naszych zakupów dla Malucha, bo niestety na razie nie mamy dla niego szafeczki... no i ogólnie już chyba zostanie złożone - trzba je będzie tylko "wypolerować" przed przybyciem Maleństwa 😉))

wózek chcemy kupić w połowie lipca, raz żeby zdążył wywietrzeć, a dwa słyszałam że czasem na niektóre kolory w dany modelu itp się czeka do 6tyg.... więc wolimy mieć zapas czasu 😉

powodzenia dziewczyny na wizytach 😁 Karolka super że z Dzidzią oki 🙂

• Mamusia
Cześć brzuchatki 🙂 Nie wiem jaka pogoda u Was, ale w Jarocinie wreszcie ładnie 🙂 Super słonko 🙂 Lecę na małe zakupy i wymyślać coś na obiad... Sama nie wiem na co mam ochotę... Ostatnio tylko owoce szamam, truskawki, arbuzy, nektarynki - same słodkie 😉

• Mamusia
Z zębami to tak jest .
Ja niestety nigdzie nie poszlam bo moj mąż powiedział,żebym odpoczywała ,a nie znowu mnie gdzieś nosi , no i zostałam w domu .
Potem może córkę gdzieś wyciągnę , albo się zdrzemnę niewiem strasznie jestem dzisiaj niezdecydowana 🤔

• Mamusia
Pestka nie przejmuj się kg, jak już pisałam ja mam teraz 12 na + a jeszcze 3 miesiące przede mną. W zasadzie staram się odżywiać przede wszystkim zdrowymi rzeczami 🙂 A czasem te zdrowe rzeczy trochę kalorii mają - taka wędzona makrela albo garść orzechów. No i też mam teraz apetyt na słodycze. Do tego dużo czasu, a lubię gotować i piec, więc jest jak jest... Ale chudnąć będę po urodzeniu Wojtka, teraz pogodziłam się z tym, że rosnę 😉 Moja kuzynka też przytyła 20 kg, karmiąc straciła wszystko, jak nie z nawiązką... Trzeba myśleć pozytywnie 😉

• Mamusia
poszłam na zakupy, na dwa razy, żeby za bardzo nie dźwigać, a wszędzie mam w miarę blisko, więc kilometrów nie narobiłam... na pocieszenie kupiłam sobie dwie pyszne jagodzianeczki ze świeżymi jagodami 😁 😁 i właśnie jedną wszamałam popijając sokiem marchewkowym i za chwilę sięgnę po drugą 😁 😁

• Mamusia
inirtam napisał(a):
poszłam na zakupy, na dwa razy, żeby za bardzo nie dźwigać, a wszędzie mam w miarę blisko, więc kilometrów nie narobiłam... na pocieszenie kupiłam sobie dwie pyszne jagodzianeczki ze świeżymi jagodami 😁 😁 i właśnie jedną wszamałam popijając sokiem marchewkowym i za chwilę sięgnę po drugą 😁 😁

jagodzianki powiadasz....hehe 😉
ja dzisiaj na zdrowo - czekam na obiadek i się nie objadam 😉 a na obiad rybka 😉

• Mamusia
pierwszy raz odkąd jestem w ciąży... i w ogóle od baaardzo długiego czasu, kupiłam makrelę wędzoną... ale jeszcze nie wiem, kiedy ją zjem 😜 bo to jakoś nie mój typ, ale stwierdziłam, że może jednak dla malucha się poświęce 😜

a jagodzianki, a co!! 🤪 🤪 🤪 raz na jakiś czas można się trochę dopieścić, zwłaszcza po nieudanym poranku 🙃
a zaraz uderzę chyba w kimę 🙂 🙂

• Mamusia
a ja znalazłam przepis na kotlety z jajek na twardo... ciekawe jak to wyjdzie... i do tego fasolka szparagowa i ziemniaczki, mniam 🙂

A z makreli można zrobić smaczną pastę do kanapek, trzeba obrać makrelę z ości dodać 2 jajka na twardo, można majonez albo miękkie masło i koniecznie pietruszkę, wszystko razem zmiksować i już 🙂

• Mamusia
Efek napisał(a):
Pestka nie przejmuj się kg, jak już pisałam ja mam teraz 12 na + a jeszcze 3 miesiące przede mną. W zasadzie staram się odżywiać przede wszystkim zdrowymi rzeczami 🙂 A czasem te zdrowe rzeczy trochę kalorii mają - taka wędzona makrela albo garść orzechów. No i też mam teraz apetyt na słodycze. Do tego dużo czasu, a lubię gotować i piec, więc jest jak jest... Ale chudnąć będę po urodzeniu Wojtka, teraz pogodziłam się z tym, że rosnę 😉 Moja kuzynka też przytyła 20 kg, karmiąc straciła wszystko, jak nie z nawiązką... Trzeba myśleć pozytywnie 😉

Witam, też jestem tego podejścia, ja po prostu wiem że schudnę, jeśli opieka nad dzieckiem i karmienie tego nie zrobi to mam silną wolę dzięki której schudłam 25kg. Ale od wczoraj pilnuję się i zamierzam posłuchać rad Pani ginekolog.Dziś np zjadłam o 5.30 gdy wstałam siku , banana bo wczoraj nie jadłam kolacji i skrecalo mnie w brzuchu.Potem o 10.00 śniadanie czyli skibkę chleba z paprykarzem.Teraz jestem głodna,burczy mi w brzuchu ale czekam jakoś do 13.00 i wypiję jogurt pitny Danona.Potem około 15.30 obiad na małym deserowym talerzyku-jajko sadzone,ziemniaki i buraczki.Potem może jakieś jabłko lub moze wytrzymam i bez niego i po 18.00 kolacja- skibka chleba. Nie pije nic slodkiego,w miedzyczasie wodę.Powiedzialam sobie ze koniec ze slodyczami i zobaczymy ile 2 lipca waga pokaze. Najfajniej byłoby gdyby pokazała tak samo lub mniej 🙂 jesli nawet schudlabym z kilo czy dwa to nie oznacza chyba ze maluszek też chudnie nie? dziecko bierze pozywienie z moich zapasow, chyba. Jak mimo pilnowania sie znow bede iles do przodu to powiem jej tak ze w pięty jej pojdzie, że niedlugo to wcale jesc nie bede i to moj problem czy bede walczyla po ciazy z kg czy zejdą ze mnie łatwo. Któraś z Was, chyba Karolka lub Isa pisaly ze mają 7kg w przod i ginka pow ze dobrze. Moja pewnie powiedzialaby ze tez za duzo skoro zostaly 3 miesiace a ma sie przytyc 8- gora 9kg.heh śmiechu warte.
Tusia powiem Ci ze chetnie wybralabym sie za Ciebie na to wesele, a nic w tym roku sie nie szykuje niestety 😞 Jedynie chrzciny 2x. Miłej zabawy.
Moja mała kopie i wierci się ale nie aż tak intensywnie 🙂 Jak leze na boku to jakby sie wściekła wtedy, albo tego nie lubi albo ja wtedy mocniej odczuwam jej ruchy.Lata wtedy jak szalona 🙂

• Mamusia
Efek napisał(a):
a ja znalazłam przepis na kotlety z jajek na twardo... ciekawe jak to wyjdzie... i do tego fasolka szparagowa i ziemniaczki, mniam 🙂

Lubię takie kotlety 🙂 można dodać posiekaną pietruszkę, wbija się chyba jajko surowe by ładnie się lepiły i potem obtacza w bułce tartej 🙂 mniam 🙂 smacznego 🙂

• Mamusia
Jeśli będziesz się tak skromnie odżywiać to myślę, że wszystko dzidziuś powinien otrzymywać, musisz mu tylko stale dostarczać dużo witamin i minerałów, bo tego nie mamy zapasów w organizmie. Dbaj o żelazo, bo łatwo o anemię w ciąży niestety, ja już łykam Tardyferon 🥴