Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Emi nie smutaj się... nie jedna ma anemie w ciąży i wszystko jest ok, tak jak Karolina mówi... ciesz sie że nie masz od początku ciąży...
bo tobie Karolka współczuje i z tą anemią od początku ciąży i z zębami 🤨

mi wyniki wychodzą dobre... no i z zębami jak narazie nie mam największych problemów tylko zauważyłam że stały się bardziej wrażliwe... no i postanowiłam pójść w następnym tyg na kontrolę...
kolejną wizytę u gin mam 16 lipca no i dał skierowanie na mocz i morfologię...

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
marylu345 napisał(a):
Emi nie ma powodu do bycia smutnym! Bierzesz różne witaminki dbasz o siebie i to jest niezależne od nas!
Teraz uśmiechaj sie częściej do szpinaczku 🙃

i soku z burakow 😮 bleeeeeee 😜

nie wyobrazam sobie wiecie ja tak nie znoszeniektorych warzyw ze szok a buraczki tylko tarte do obiadku

• Mamusia
Emilia1991r napisał(a):
odebralam wyniki morfologi
hemoglobina spadla 10.9 wart.ref 11.5-16.5
hemokryty (HCT) 30.5 wart.ref 35.0-55.0
erytocyty ponizej normy
leukocyty podwyzszone
granulocyty podwyzszone
odsetek limfocytow ponizej normy
najbardziej mnie zaniepokoila ta hemoglobina mozecie mi powiedziec co o tym sadzicie?

Emi, hemoglobina nie jest wcale taka zła przy tym hematokrycie, który Ci wyszedł... ile masz erytrocytów?

• Mamusia
inirtam napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):
erytocyty ponizej normy
leukocyty podwyzszone
granulocyty podwyzszone
najbardziej mnie zaniepokoila ta hemoglobina mozecie mi powiedziec co o tym sadzicie?

Emi, hemoglobina nie jest wcale taka zła przy tym hematokrycie, który Ci wyszedł... ile masz erytrocytów?

3,44 wart.ref 3.5-5,5

• Mamusia
Emilia1991r napisał(a):
karolka84 napisał(a):
marylu345 napisał(a):
Emi nie ma powodu do bycia smutnym! Bierzesz różne witaminki dbasz o siebie i to jest niezależne od nas!
Teraz uśmiechaj sie częściej do szpinaczku 🙃

i soku z burakow 😮 bleeeeeee 😜

nie wyobrazam sobie wiecie ja tak nie znoszeniektorych warzyw ze szok a buraczki tylko tarte do obiadku

Emi, ze szpinakiem to mity 😜 jest tam żelazo, jak we wszystkich zielonych, ale równie dobrze można jeść brokuły 😉
najlepiej przyswajalne żelazo jest w mięsie (np. wątróbka, polędwica,salami), jeśli lubisz to musisz wcinać. Możesz też sobie natkę pietruszki wszędzie sypać, nawet na kanapki (co prawda więcej żelaza jest w korzeniu, ale liście mają dodatkowo wit. C, która sprzyja lepszemy wchłanianiu żelaza 😉 ) Musisz ograniczyć takie rzeczy jak kawa czy cola bo one zaburzają przyswajanie żelaza (innych produktów też), jeśli jesz białe pieczywo to przerzuć się na pełnoziarniste, podobnie z płatkami zbożowymi... co tam jeszcze... możesz pić kakao, jeść czekoladę (ciemna), migdały, pistacje, aaaa i łososia... kiwi i truskawki 😉

• Mamusia
Emilia1991r napisał(a):
inirtam napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):
erytocyty ponizej normy
leukocyty podwyzszone
granulocyty podwyzszone

3,44 wart.ref 3.5-5,5

tragedii nie ma 🙂 i nie widzę powodu, żebyś od razu jutro biegła do lekarza... może zadzwon do położnej, tez powinna Ci powiedzieć co i jak... normy, które masz w nawiasach dotyczą raczej normalnych kobiet... normalnych w sensie nie w ciąży... a hemoglobina 10,9 to uwierz mi, tragedii nie ma 😉 i moim zdaniem, można to wyregulować dietą na spokojnie, bo jest wiele produktów bogatych w żelazo... tak jak Ci napisałam we wcześniejszym poście 😉
gorzej z tym hematokrytem... bo powinnaś mieć w granicach 37..

• Mamusia
Ja się nie znam na anemii, ale przy poprzednim porodzie nie dali mi ZZO przez "niedokrwistość" tak to położna nazwała wtedy...
Ja sobie siedzę z mokrą pieluchą tetrową na głowie żeby mi było chłodniej. Synal pochlapał sie chwilę w basenie, umył mi nogi i ręce swoją koszulką hihihi i zaczął za bardzo wariować na moje dzisiejsze nerwy więc wróciliśmy do domu.

• Mamusia
Karolka u mnie na termometrze w cieniu jest 35*C 🤢 🤢 🤢

Ja też miałam ostatnio nie najlepsze wyniki morfologii i gin mówił coś o żelazie ale nie dał mi żadnej recepty. Kupiłam więc Ferrofolik i jem sobie jedną tabletkę dziennie. Do tego w witaminach dla ciężarnych też jest przecież żelazo. Teraz będę przed wizytą robić morfologię i jestem bardzo ciekawa co tam się porobiło dalej.

• Mamusia
pati1984 napisał(a):
Doti napisał(a):
Karolka u mnie na termometrze w cieniu jest 35*C 🤢 🤢 🤢

to u mnie było tak wczoraj, w do Ciebie pewnie dziś zawędrowało ta gorączka i duchota
a dziś już jest lepiej ok 25* i delikatny wiaterek
Pati wczoraj też tak było.. dziś faktycznie więcej chmur i lekki wiaterek ale temp wcale nie puściła.