Skocz do zawartości

MAMUSIE LISTOPADOWE...O WSZYSTKIM... | Forum o ciąży

1989gwiazdeczka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
A mam pytanko jak byłam wczoraj u gina a chodzę do Medicoveru to też miałam pobieraną krew do Testu PAPP-A. Miałyście go robionego? podobno wykrywa w 90% zespól Downa i inne aberracji chromosomowych. Nie wiem czy to należy do zakresu badań podstawowych raczej nie. Pewnie w ramach mojego abonamentu tak. Mam nadzieję,że wyniki będę ok.

• Odpowiedzi 5,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Megan-super wiesci ze u dzidzi wszystko ok jak masz zdjecie usg wklejaj 😉
Witam nowa kolezanke-u nas szybko sie zaklimatyzujesz-my swoje babki znami mozna o byle pierdole pogadac 😉
Megan- a ty chodzisz pryw czy na NFZ?
Z tego co wiem to z przyziernosci juz mozna wykluczyć np zespół Downa i cos tam jeszcze.A ze miałas pobierana krewa na test-z jednej strony sie ciesz ze chca robic wszystkie badania i nie musisz sie sama domagac-to oni maja wiedziec jakie nam robic badania a nie my-no ale mamusie w dzisiejszych czasach madrzejsze poczytaja na necie i wiedza wiecej niz kiedys
Ja dzis tez mam dzien prania-a i pogoda sie poprawia to inaczej jak pranie na powietrzu wysycha a nie w domu sie kisi.
Od wczoraj wieczorem zalapalam cisnienie na miodek - bułeczki i miodek mniam mniam ale to pewnie moja kolejna faza na kilka dni taka mialam ostatnio z kanapkami z wedlinka i zielenina i sie nimi przejadlam teraz kolej na miodek 😉 az sie dziwie bo nie mam cisnienia na slodkie a miodek mi pasuje 😉
Acha Megan- wiesz twoj wybor ale ja sie naczytalam ze latem w ciazy ciezko jest nosic spodnie z pasem ciazowym bo jest goraco i ja osobiscie wstrzymalam sie z kupnem jakis rybaczek z pasem chyba lato bedzie sukienkowe bardziej a spodnie z pasem mam w razie zimnych wieczorow wiec to juz twoj wybor

• Mamusia
Przezierność mi zmierzył i jest ok 🙂 chodzę prywatnie do centrum medycznego i wiele badań mam robionych w ramach abonamentu za darmo. Pewnie teraz też tak jest.
Co do zakupów to jeszcze nie kupiłam niczego ciążowego. Ta oferta była ciekawa. Myślałam o chłodniejszych dniach, a rybaczki nie mieściły się w moich planach zakupowych. chyba zdecyduję się na spodnie i spódniczkę od tego producenta.

• Mamusia
Megan100 napisał(a):
Przezierność mi zmierzył i jest ok 🙂 chodzę prywatnie do centrum medycznego i wiele badań mam robionych w ramach abonamentu za darmo. Pewnie teraz też tak jest.
Co do zakupów to jeszcze nie kupiłam niczego ciążowego. Ta oferta była ciekawa. Myślałam o chłodniejszych dniach, a rybaczki nie mieściły się w moich planach zakupowych. chyba zdecyduję się na spodnie i spódniczkę od tego producenta.

Pewnie w ramach tego abonamentu tak masz.Najwazniejsze ze u dzidzi wszystko ok wiec nie zawracaj sobie glowy jest ok dzidzia zdrowa to trzeba sie cieszyc.Ja czasami juz bym chciala czuc dzidzie bo tedy caly czas bym wiedziala ze mam z nia kontakt a tk wiem ze jest i ta sama swiadomosc i uczucie ciazy-bo to takie inne uczucie juz jest male a fajnie tak czuc swoje malenstwo ale juz nam blizej do tego niz dalej.Lykam ten Femibion2-dwie bycze tablety i zawsze po nich mi tak zle mam wrazenie jakies guli w gardle pozniej przechodzi-to pewnie przez to ze ja zawsze mialam problem z lykaniem byczych tabletek-taki moj przelyk chyba.

• Mamusia
Witam dziewczynki 🙂

Dziś pogoda się znacznie poprawiła i od razu nastrój lepszy 🙂
Megan super że u maleństwo wszystko w porządku , a odnośnie tych badań to ja też mam teraz je zrobić przed następną wizytą u gina plus jakieś wymazy z pochwy i cytologię.
A femibion 2 jest mega wieliki 😁 ja nie miałam nigdy problemów z połykaniem lekarstw, ale sprawia mi nie lada problem żeby połknąć takie 2 giganty 😁.
Ja muszę się pobawić dziś w wiązanie zawieszek na alkohol, bo wczoraj przyszłym , więc mam zajęcie na popołudnie .

• Mamusia
Megan- ja mialam robiony test pappa na nfz razem z badaniami prenatalnymi 🙂
Nie wszyscy lekarze to robia, ale jak chca zrobic za darmo to tylko sie cieszyc. Mi lekarz tlumaczyl ze samo to usg prenatalne czasem nie wykrywa zespolu downa, edwardsa i tych innych aberracji chromosomalnych, a test pappa wykrywa w 90 procentach i ze to duzo wiecej niz usg, no ale pewnosc i tak jest tylko na 90 procent, bo w 100 procentach te schorzenia wyklucza tylko aminopunkcja i bardziej zaawansowane i inwazyjne badania, ale je robi sie dopiero jak cos zlego wyjdzie na usg lub tescie pappa, czasem zalecaja kobieta po 35-40 roku zycia aminopunkcje no ale to juz zalezy od lekarza.

• Mamusia
Megan100 napisał(a):
Ja z fembionem nie mam problemu. Ale ja jakoś nigdy nie miałam z łykaniem leków problemów.

To ci dobrze bo ja nawet z mikromalutka tabletka zawsze mam problemy- i u nas to rodzinne bo nawet siostrzenica aby polknac to trzeba jej kruszyc gorzej z tymi co sie nie da kruszyc.Dla mnie lykanie tabletek -oj na sama mysl ciarki przechodza

• Mamusia
baiser88: ale masz fajnie ja pamietam jak bawilam sie z korardkami i naklejkami na butelki weselne po 50 sztuce mialam dosc 😉 jak widzialam ile jeszcze zostalo ale pamietam ze zawzielam sie i do poznego siedzialam i kokardkowalam i naklejalam-och kiedy to bylo ale ten czas leci we wrzesniu walnie nam 2 lata a ja pamietam to jak wczoraj

• Mamusia
danusia1985 napisał(a):
Megan- ja mialam robiony test pappa na nfz razem z badaniami prenatalnymi 🙂
Nie wszyscy lekarze to robia, ale jak chca zrobic za darmo to tylko sie cieszyc. Mi lekarz tlumaczyl ze samo to usg prenatalne czasem nie wykrywa zespolu downa, edwardsa i tych innych aberracji chromosomalnych, a test pappa wykrywa w 90 procentach i ze to duzo wiecej niz usg, no ale pewnosc i tak jest tylko na 90 procent, bo w 100 procentach te schorzenia wyklucza tylko aminopunkcja i bardziej zaawansowane i inwazyjne badania, ale je robi sie dopiero jak cos zlego wyjdzie na usg lub tescie pappa, czasem zalecaja kobieta po 35-40 roku zycia aminopunkcje no ale to juz zalezy od lekarza.

masz 100% racje danusia, badanie karku niestety nie wyklucza zespolu Downa tak 'na bank', ja nie robilam tego testu, ale w 1 ciązy ani teraz
co do ciuszków to ja juz od 3 tyg nosze z pasem, bo moje dopasowane ciuszki dawno sie nie dopinają...

no i hello!!!
ja do 16tej mam przerwe, potem sprawdzanie matur

• Mamusia
Witam dziewczyny 🙂Przypadkowo trafiłam na tą stronę ,wczytałam się w Wasze posty i postanowiłam napisać.Mam na imię Agnieszka mam 37 lat i jestem w pietnastym tygodniu ciąży.Jest to moja trzcią ciąża .Mam już dwóch synów , jeden z nich za kilka dni będzie miał swoje 18 urodziny.Tydzień temu miałam wykonywane usg genetyczne na którym się dowiedziałm ,że bedę miała kolejnego synka 🙂

• Mamusia
u nas kelnerki w restaurcji nawlekały tw fiszki na szyjki wódki 🙂 5 maja mieliśmy 5 rocznicę ślubu i tescie przywieźli nam oryginalną finlandię z naszego wesela, z tą karteczką 🙂)) ale sotala u nas nie otwarta...moze na 10tą rocznicę....

• Mamusia
aga74 napisał(a):
Witam dziewczyny 🙂Przypadkowo trafiłam na tą stronę ,wczytałam się w Wasze posty i postanowiłam napisać.Mam na imię Agnieszka mam 37 lat i jestem w pietnastym tygodniu ciąży.Jest to moja trzcią ciąża .Mam już dwóch synów , jeden z nich za kilka dni będzie miał swoje 18 urodziny.Tydzień temu miałam wykonywane usg genetyczne na którym się dowiedziałm ,że bedę miała kolejnego synka 🙂

chłopaki górą 🙂)) gratulacje!!!!!!!

• Mamusia
aga74 napisał(a):

Witamy witamy i zapraszamy do dyskusji na kazdy temat

• Mamusia
edithd napisał(a):
u nas kelnerki w restaurcji nawlekały tw fiszki na szyjki wódki 🙂 5 maja mieliśmy 5 rocznicę ślubu i tescie przywieźli nam oryginalną finlandię z naszego wesela, z tą karteczką 🙂)) ale sotala u nas nie otwarta...moze na 10tą rocznicę....

ja to medal dostane jak z tym moim mezem wytrzymam do 10 tej rocznicy 😁 😁 😁

• Mamusia
anula4ever napisał(a):
Chlopowo sie u nas robi seryjnie na innych miesiacach same dziewuchy a widze ze u nas narazie chlopaki gora kurcze ja 4 czerwca bedzie to 16tc mam nadzieje ze bede wiedziala co tam w brzuszku siedzi czy dziewucha czy chlopiec

ja to jestem ciekawa czy gin sie pomylil i mojej dziewczynce urosnie siusiak:P