Skocz do zawartości

Witajcie | Forum o ciąży

dorcia1989

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Taśma odblokowana i już jedna z porodówki pozdrawia! Trzymamy kciuki za Ciebie Syla!!!! A pozostałym mamusiom gratulujemy!
Ano dużo nas, my to jak ruszymy to chyba po dwie dziennie 😁 a dzięki Wam nasza godzina 0 nadchodzi bardzo szybko!!!! 🤪
Majówka 😉

• Mamusia
Madziu ja po porodzie czuje się dobrze.
W sobotę położna ma mi zdjąć szwy.
W porównaniu do tego co było zaraz po porodzie a teraz to jest niebo a ziemia.
Tym bardziej że po porodzie nie byłam w najlepszym stanie psychicznym. Nie potrafiłam wyczuć małej, pokarmu brak a za uchem drze się położna jak na wyrodną matkę że dziecko jest głodne, a ja się ruszać nie mogę bo wszystko mnie boli w kroku.
Brzuch wchłania się błyskawicznie :| z każdym dniem wygląda coraz lepiej. Za tydzień będzie całkiem płaski jak pójdzie tak dalej.

Powiem Ci że dopadła mnie taka nostalgia- koniec pewnego etapu, choć powinnam widzieć początek drugiego.
Hormony szaleją i jestem trochę płaczliwa po porodzie 🙂, ale chyba to normalne bo w szpitalu wszystkie tak żeśmy płakały. Zwłaszcza płakałyśmy jak dowiedziałyśmy się że przy wypisie ze szpitala robią jeszcze badanie ginekologiczne 😁. A jak dowiedziałam sie że mąż jedzie do krk z teściową na cały dzień zaraz po tym jak wyszłam ze szpitala to beczałam jak bóbr z 3 h.

Może to moje wrażenie ale czuje się lekko osamotniona. Mąż zapierdziela u teściów...a ja z dzieckiem sama. Jak jest w domu to po pracy i wizytach u teściów jest zmęczony, a ja aby mu ulżyć i mógł sobie odpocząć zajmuje się się w tym czasie Małą. I tak zostałyśmy same we dwójkę 🙂

Dziś posprzątałam już łazienkę i kuchnie w podziękowaniu dostałam opierdziel od męża że sprzątam a powinnam odpoczywać. Szwy ciągną. Małą coraz lepiej rozumiem 🙂
Zresztą jest spokojnym dzieckiem. Budzi sie raz w nocy 🙂

Jeżeli chodzi i poród, to pamięć o bólu fakt faktem się łagodzi wraz z biegiem czasu.

• Mamusia
Syla1988 napisał(a):
Gucio urodził się o 22:47 waży 3880 pkt 10\10 🙂

🤪 Sylwus - GRATULACJE KOBIETO!!!!!! Spisalas sie na medal!!!! I prosze jak szybko poszlo!!!! Ciesze sie z Toba niezmiernie!!!!! Buziolki!!!!!!! :* Ide Ci watek gratulacyjny zakladac , jesli jeszcze nikt nie zalozyl 🙂 Jej, jak fajnie 🙃 😘

• Mamusia
Ilonko - zgadza sie, emocje podczas porodu i po nim sa nie do opisania. A hormony to juz w ogole. Moje bezposrednio po porodzie nawet nie byly najgorsze, ale teraz widac o sobie przypominaja a do tego jeszcze okres, wiec juz w ogole... Ogolnie trzymam sie dobrze, ale wczoraj mialam bardzo placzliwy dzien 🥴

Polozne nie powinny sie wydzierac po matkach, tylko pytac je czy nie potrzebuja pomocy i pomoc jesli trzeba, a nie zakladac, ze jak sie urodzi dziecko, to cala wiedza i doswiadczenie rodza sie w tym samym czasie a dziecko przychodzi z instrukcja obslugi 😮 Nie wspomne juz o karmieniu piersia. Ich nastawienie ma duzy wplyw na samopoczucie mam..Nie lubie takich, dla ktorych wszysto wydaje sie taki oczywiste :/ Moje polozne byly w sumie ok , ale pamietam , ze czulam sie strasznie 'koslawo' jesli chodzilo o opieke nad moim dopiero co narodzonym (pierwszy porod) zwlaszcza, ze na sali lezalam z mamami, ktore nie rodzily po raz pierwszy. Mialam wrazenie, ze kazdy sie na mnie patrzy i obserwuje moj totalny brak doswiadcznia np w przewijaniu dziecka, nie mowiac o karmieniu, uspokajaniu, rozumeniu potrzeb itd.. Pamietam, ze jak mialam go np przewijac, to zasuwalam zaslone wczesniej, zby sie upewnic, ze nikt mnie nie widzi, nie patrzy i sie ze mnie nie smieje 🥴 Teraz czulam sie juz pewniej, wiec bylo zupelnie inaczej, a jesli potrzebowalam z czyms pomocy, to nie krepowalam sie o nia poprosic.
I totalnie Cie rozumiem z tym osamotnieniem 😘 Moj maz dlugie zmiany ma, jak wychodzi na 7ma tak po 19tej wraca. Tak bylo przy starszym synu i tak jest w sumie teraz, Przy O. czulam sie strasznie samotna, nie bylo mi z tym dobrze i tylko odliczalam godziny az maz wroci z pracy. Zwlaszcza, ze tu w ogole rodziny nie mielismy zadnej. Totalnie masz prawo czuc sie jak sie czujesz. Ale wiesz co - przynajmniej Ci mala psiapsiola rosnie 😉 Za jakis czas bedzie Ci razniej 🙂 A Twoja rodzina blisko mieszka? Mama, przyjaciolki??
Mi teraz przy dwojce jakos czas nawet leci, ze zanim sie obroce a R. juz jest w domu, ale mysle ze to czesciowo jest dlatego, ze sie po prostu przyzwczailam, ze on tak pracuje - a raczej juz to przerabialam i jest jakos inaczej - lepiej, mimo ze wiecej mam na glowie (a moze wlasnie dlatego).

Tak jak piszesz, poznajecie sie codziennie z Marysia i zobaczysz jakie to niesamowite, czego takie male dziecko moze doroslego nauczyc 🙂 A jak zacznie sie usmiechac....ojjjjjjj 😉 Moj Babel to w ogole jak czasem na niego patrze, to on patrzy na mnie tymi rozumnymi oczami (naprawde ma takie rozumne spojrzenie), ze normalnie czasem mam wrazenie, ze on wie, o czym ja mysle - tak jakby telepatycznie sie probowal ze mna porozumiec, chcial mi cos powiedziec.. Nie umiem tego opisac, ale jest cos niesamowitego w tym, jak On na mnie patrzy.
No i super Marysia Wam sypia - naprawde, tylko sie cieszyc 😆
A Ty Ilonko swietnie sobie radzisz i pamietaj - co Cie nie zabije, to Cie wzmocni, i to jest fakt 🙂 :*

• Mamusia
Gawinka napisał(a):
Miłosz: 11.04.2013, 22:05, 3530 gram, 55 cm 🤪

Kasia 🤪 😘 😘 😘 😘 GRATULAJE KASIENKO!!!!!

To zescie sie zgadaly z Sylwia!!! I to patrz- urodzilas wczesniej niz Sylwia, a tak sie martwillas - kochana Ty!! 🙂 😘

No a ja dzis zakladam watki gratulacyjne 🙃 🙂

• Mamusia
Dla wyjasnienia - Nasza Gawinka urodzila synusia wczesniej, niz Nasza Syla, ale Syla wyprzedzila ja z przekazaniem tej wspanialej wiadomoci na brzuszek, dlatego w watku grtulacyjnym Sylwia jest Siodma Mamusia, a Kasia - Siodma/Osma 😉

Chyba, ze da sie zmienic nazwe watku??

To co? Prosic majowki o przyzwolenie na dalsze rozpakowywanie? 😉

Agata - wiem, ze nie lubisz jak Cie ludzie o porod wyptuja, ale Ty znow podejrzanie cicho siedzisz! Biorac pod uwage dzisiejszy 'urodzaj', czy u Ciebie cos ten tego? I sorki, jesli Cie tym pytaniem rozdraznilam!!!! 😘

• Mamusia
No, to mamy prawie kwietniowe bliźniaki 😁 Super dziewczyny się spisałyście! 😘
Sylwuś widzę na chodzie więc Tobie to tylko rodzić! A jaką piękną wagę wyhodowaliście- a tyle było zamartwiania, a tu proszę 🙂
Kasiu, napisz jak się czujesz jak będziesz miała chwilę między kupką a cyckiem 😜

Buziaki od nas!

• Mamusia
Wchodzę na forum a tu porszę, jak taśma ruszyła, to od razu dwie nam wciągnęła 😁
Dziewczyny serdeczne gratulacje!!!

Ilona dzielna jesteś z tym karmieniem. Laktacja po porodzie to trudny okres dla każdej kobiety, a Ty się nie poddałaś. Super, możesz być z siebie dumna 😘
Ja przy Helci też przystawiałam na siłę, żeby tylko mleko się pojawiło, bo było go bardzo mało. Teraz przy drugiej ciąży po 3 dobie samo wszystko ruszyło.
A mężusiowi wybacz, może mieć opory przy opiece nad małą, ze względu na to że jest taka malutka. Z czasem się to zmieni, zobaczysz. Mój Tomek nie bierze Anieli na ręce bez rożka, a weż pod uwagę że to nasze drugie dziecko i powinien być już w tym temacie obyty. A jednak ma strach że krzywdę jej zrobi 🥴.