Skocz do zawartości

czerwcowe Maleństwa 2013:) | Forum o ciąży

MartaMartaMarta

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
medli89 napisał(a):
Przespałam prawie całą noc a czuje się taka senna i zmęczona. Nic mi się robić nie chce. ruszam się jak żółw. Chyba to wina pogody i niskiego ciśnienia, ale wątpie żebym dziś dużo zrobiła.
Ja póki co żadnych skurczy jako takich nie mam. Od czasu do czasu twardnieje mi brzuch ale jak mały się kręci i wierci i wypina 😁 tak to poza tym spokój. Na glukoze pewnie wybiorę się w przyszłym tygodniu. a długo się czeka na wyniki?

Ja też dziś umęczona. Wstałam o 7 pojechałam na glukozę tam spędziłam 2 i pół godziny.
Pierwszy zastrzyk i 30 min czekania na wynik bez obciążenia, a że był niższy od 140 to wypiłam glukozę i znów czekanie tym razem 2 h. Podchodziło mi przez pierwsze 10 min do gardła, ale potem już w normie. No, a wyniki dziś po 15.
Wróciłam taka głodna, ale zmieściłam tylko jedną bułkę chyba teraz się zdrzemnę. Kluseczka nie dawała w nocy pospać. Zasnąć ciężko, a mężuś tylko obserwował i śmiał się jak mała bombarduje mnie od środka tak mocno, że ja sama aż się wzdrygałam, brzuch skakał z każdej strony.

Dzięki fijolek uspokoiłaś mnie że ich nie przegapię.

• Odpowiedzi 6,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
zonanagazie te skurcze sa naprawde wyjatkowe.. nie bardzo wiem do czego je porownac. w poprzedniej ciazy w 26tc wyladowalam w szpitalu, ale po 24hskurcze wygasly. urodzilam tydzien po terminie. 🤔

a u mnie jest teraz juz taki szal w brzuchu ze az czasem boli. no i wczoraj jak lezelismy juz do snu z mezusiem, przytulalam sie do jego plecow i czul te kopniaki. 🙂 UWIELBIAM TO mimo ze czasem az podskocze 🤪

• Mamusia
Dziewczyny ale te skurcze to są podobne do tych na miesiączkę??
Mi brzuch twardnieje czasami szczególnie to czuję jak leżę, ostatnio pokazywałam położnej bo miałam wrażenie że raz jedna strona raz druga i okazało się że tam jest grzbiet dzidzi, a podobno ze macica to jak ma skurcz to cała a nie jedna strona bo to jeden mięsień i zaobserwowałam ze jak mam dużo zajęć to zdrowsza jestem haha..najgorzej jak leżę i myślę czy wszystko w porządku...

• Mamusia
Ja nie czuję się jakaś ociążała, ale gorzej mi się nachylać itd.
Co do wózka, to bardzo chciałabym 3w1 więc stwierdziłam, że trzeba będzie kupić jednak przed porodem, bo przecież dziecko ze szpitala będe musiała przewieźć w foteliku 😁
Ja w piątek mam wizytę u mojego "cudownego" lekarza (bo nie wiem czy można go nazwać ginekologiem), to mam nadzieje, ze da mia jakieś skierowania na badania, chociażby na tę glukozę...
Ja w ogóle nie jestem zbytnio jakaś senna... Czasem mi się ziewnie, ale ogólnie to chodzę spać około 23-24 albo i później.
Jjuż mam w szafie poukładane ciuszki od 0 do 6, niektóre poprane, jeszcze chyba ze 2 czy 3 prania mi zostały i poprasować... jak będę prasować to będę wybierać te najmniejsze i do szpitala kilka sztuk trzeba będzie wziąć...
Zonanagazie zazdroszczę, że widzisz jak brzuch Ci skacze 😁 Ja zauważyłam, że im więcej ja jestem ruchliwa to i Zuzia też... Dzisiaj idę na szkołę rodzenia, to trochę poćwiczę to i mała się porusza, ale brzuch mi aż tak nie skacze, a czekam na to bardzo bardzo 😁
Ja zauważyłam, że jak leżę z na plecach i z wyprostowanymi nogami, to czuje jak tam macica się naciąga i w ogóle 😁 Ale ostatnio położna na szkole rodzenia powiedziała, ze nie powinno się tak leżeć, że powinna być chociaż jedna noga zgięta w pół i zauważyłam, że tak rzeczywiście lepszy brzuszek jest... tak samo jak leżę na boku i mam np. poduszkę pomiędzy nogami albo na swoim narzeczonym jedną nogę, to też mi lepiej... A w ogóle to śpicie na lewym boku?Bo mi tak jakoś lepiej się leży na prawym... ;/

• Mamusia
Magdad86 na poczatku pilnowałam się żeby spać na lewym boku, ale teraz zauważyłam że lepiej mi się śpi na prawym niż lewym, a czasami nawet budzę się na plecach 🤔 Jak spałam na lewym boku to nogi zaczynały mnie boleć. Także teraz śpie jak mi jest wygodniej 🙂 Tylko już zaczynam mieć problemy z przekręcaniem się bo brzuszek mam już troszke wielki i mały już troche waży. Co do poduszki to również śpie z nią pomiędzy kolanami i powiem wam że dużo wygodniej tak jest. 🙂 A jeszcze jak się przytule do męża to moment i już śpie i nawet mały nie jest w stanie mnie obudzić jak rozrabia w brzuszku 😁

• Mamusia
ja spie jakmi wygodnie 🙂 ale raczej na prawym boku.

magda86 to dziwne ze masz aktywne Dzieciatko jak i Ty jestes aktywna. Bo zazwyczaj jest tak, ze jak mama sie rusza to dziecko plywa, kolysze i spi 🙂 a jak lezymy nieruchomo to ono sie budzi i mu sie nudzi i wtedy zaczyna sie wiercic 😉 u mnie pol dnia jest spokoj bo ja ciagle w ruchu jestem, wieczorem po pracy zaczyna sie w brzuchu rewolucja 🤪

• Mamusia
Zalecane jest spanie na lewym boku. Ja niestety wolę spać na prawym boku. Gdy kładę się na lewy to ciężko mi się oddycha. Poza tym najlepiej to bym spała cały czas na pleckach ale wiem że się tak nie powinno spać, więc tylko czasami pozwalam sobie na taki luksus. Dziecko od kilku dni w brzuchu daje czadu. Chociaż wiem, że z maluszkiem wszystko ok. Większość z was chyba ma już wszystko do wyprawki zakupione, ja zupełnie nic. Zacznę chyba w kwietniu. Też bym chciała wózek 3w1 więc muszę poszperać po necie i poszukać jakiegoś modelu i przekazać info dziadkom bo to oni zadeklarowali się, że zakupią wózek.

• Mamusia
fijolek napisał(a):

magda86 to dziwne ze masz aktywne Dzieciatko jak i Ty jestes aktywna. Bo zazwyczaj jest tak, ze jak mama sie rusza to dziecko plywa, kolysze i spi 🙂 a jak lezymy nieruchomo to ono sie budzi i mu sie nudzi i wtedy zaczyna sie wiercic 😉 u mnie pol dnia jest spokoj bo ja ciagle w ruchu jestem, wieczorem po pracy zaczyna sie w brzuchu rewolucja 🤪

No właśnie o to mi chodziło, że jak coś w ciągu dnia robię, to wieczorem dzidzia aktywna jest, a jak miałam cały dzień odpoczynek i bezruch raczej, to wieczorem cisza i spokój 😞 🙂 Źle się zrozumiałyśmy ;]

• Mamusia
qlerka napisał(a):
Zalecane jest spanie na lewym boku. Ja niestety wolę spać na prawym boku. Gdy kładę się na lewy to ciężko mi się oddycha. Poza tym najlepiej to bym spała cały czas na pleckach ale wiem że się tak nie powinno spać, więc tylko czasami pozwalam sobie na taki luksus. Dziecko od kilku dni w brzuchu daje czadu. Chociaż wiem, że z maluszkiem wszystko ok. Większość z was chyba ma już wszystko do wyprawki zakupione, ja zupełnie nic. Zacznę chyba w kwietniu. Też bym chciała wózek 3w1 więc muszę poszperać po necie i poszukać jakiegoś modelu i przekazać info dziadkom bo to oni zadeklarowali się, że zakupią wózek.

Ja mam wózek upatrzony, ale właśnie, trzeba z dziadkiem zagadać ;p Siostrze kupił, to i mi mógłby 😁

• Mamusia
magdad86 napisał(a):
qlerka napisał(a):

no, dobrze miec dziadkow,nam tez kupili wozek 🙃

Ja mam wózek upatrzony, ale właśnie, trzeba z dziadkiem zagadać ;p Siostrze kupił, to i mi mógłby 😁

• Mamusia
fijolek napisał(a):

U mnie jest tak samo jak się ruszam to dzidzia spokojna, tylko ja bardziej zmęczona. A jak sobie usiądę na dłużej, lub położę do mała odprawia takie harce. Jak to mój mąż mówi "nudzi się to się bawi"

Przetrwałam glukozę a tak się nią stresowałam przed 79 po obciążeniu 96
Dalej mam lekką anemie, pomimo że się wyniki podniosły.
Gorzej martwi mnie to, że pojawiło mi się białko w moczu. Nie wiem czy dzwonić do lekarza z tego powodu. Czy któraś z was miała z tym do czynienia >?<

• Mamusia
Dziewczyny jaki materacyk kupujecie lub kipiłyście do łóżeczka?
Ja się zastanawiam nad gryczano-kokosowy lub lateksowym.

A i jeszcze zaczęłam się zastanawiać jakie kosmetyki dla maluszka?
Macie jakieś sprawdzone?

• Mamusia
ja juz po wizycie 😉 glukoza ok w moczu znowu jakas bakteria ;/ i lekka anemia usz! do tego mała sie obrocila i jest główką do gory. Z łozyskiem tez nie ciekawie bo za nisko na 2,3 cm a powinno byc przynajmniej na 5 😮 jak sie nie zmieni to bedzie cesarka 🤨

• Mamusia
Mamuska2706 ja na wcześniejszym usg łozysko miałam 17mm od ujścia wewnętrznego wiec bardzo bardzo nisko i ja nie wiem to jest to łożysko przodujące????????

Ja też miałam wysokie białko w moczu 9% ale o dziwo spadło samo po 2 tyg nie wiem i doktorka też nie wiedziałą co mogło spowodować tak wysoki wynik białka

• Mamusia
Poczytałam o tym białku w sieci i trochę się przeraziłam na początku. Postanowiłam jednak nie panikować. Odpocznę trochę w domu, będę więcej pić wody i za tydzień znów zrobię sobie badanie moczu. Zobaczymy czy wtedy coś wykaże następne badanie. Mam nadzieje że białka nie będzie i że było to tylko chwilowe, jednorazowe. Spowodowane stresem i zmęczeniem.
Nie puchnę, nie mam wysokiego ciśnienia więc poczekam tydzień. Potem badanie, a 20 mam lekarza więc życzcie mi cierpliwości.

• Mamusia
ZONANAGAZIE nie martw się tym białkiem zrób tak jak mówisz odpocznij i ponów badanie ja przy bardzo wysoki m białku miałam jeszcze wysokie ciśnienie więc doktorka nastraszyła mnie że to zatrucie ciążowe ale wszystko jakoś przeszło.
MAMUSKA tylko że właśnie lekarka na usg nie powiedziała mi ze łożysko jest przodujące tylko tyle że jest nisko a co za tym idzie mam dużo odpoczywać nie dźwigać nic i oczywiście nie współżyć.
Ja tam bym się cieszyła jakbym miała zaleconą cesarkę hi 😜

• Mamusia
Dziewczynki! Pełnia szczęścia!!
Będziemy mieć drugą córeczkę!!! 🤪 🤪 🤪
Maleństwo jest zdrowe. W 100%. Wszystko idealnie. Termin mam na 28 czerwca, czyli identycznie jak podałam na tym forum. Niunia waży 680 gram. Kawał Baby. Puki co będzie miała na Imię 😘 😘 😘 HANIA! 😘 😘 😘 😘