Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
U nas schodzi wysypka, ale jeszcze jednak z 2 dni bede musiala poczekac. No i pojedziemy najpierw z marchewka.
Kupilam sloiczek fasolki szparagowej. Troche sie boje o wzdecia, ale najwyzej zblenduje ziemniaczki i dodam tylko tyci fasolki. Poczekam jeszcze z tydzien.
Tak jak nie mialam pomyslu na wprowadzanie jedzenia tak teraz wszystko przychodzi mi do glowy. Tym bardziej ze moje dziecko to juz nie dzidzius tylko bobasek 🙂, trzeba dawac jedzonko, bo glodomorrrra z niego, non stop by jadl..... eehhh w kogo on sie wdal.

• Mamusie
co do kremu my używamy bambino, delikatnie opuszkami palców wklepuję mu w buziaka, a on się chichocze jak szalony, inaczej się nie da, jak smaruje to jest darcie na maxa 🙂

a kleikiem zagęszczamy zupkę od wczoraj 🙂

jutro pierwszy raz zupka z dodatkiem brokuł, zobaczymy jaka będzie reakcja.

Beti, Marlena mój mały też ma łaskotki i też się chichocze... a najbardziej jak się z nim bawię w "idzie rak..." już tak zapamiętał tą zabawę, że nawet nie skończę mówić a on się już śmieje i chowa szyjkę... bo tam zawsze rak idzie 🙂

• Mamusie
Lece spac, Adi dzis spokojnie zasnal... ciekawe na jak dlugo.

Agatka Miłoszek za chwile konczy 5 miesiecy.... wow....czas naprawde szybko leci.
Jeszcze chwile a bedziemy sie chwalily tym ze dzieciaczki juz same siedza, a pozniej zabki, pierwsze kroczki, pierwsze slowka... no i pomyslec ze nie tak dawno siedzialysmy na brzuszku 🙂.

Wiecie co? nie moge sie doczekac Swiat Bozego Narodzenia z synkiem 🙂. U nas w tym roku bedzie skromnie i malo osob... ale mimo wszystko nie moge sie doczekac... chociazby jego reakcji na choinke, pewnie bedzie zachwycony, bo swiatelka beda

• Mamusie
Marlena ja właśnie dzisiaj przez tel z mamą o świętach gadałam... o choince, Miłoszka reakcji na nią... ajjjjjj niech szybko zleci...
ja ze względu na Milo zmieniam wystrój choinki.. miałam złoto-czerwoną, a w tym roku ubiorę na kolorowo i bańki o różnych kształtach żeby dla Miłoszka było ciekawiej 🙂 niedługo na zakupy bombkowe muszę się wybrać 🙂

• Mamusie
Witam mamusie 🙂 remontu ciąg dalszy 😞

Ja z jedzonkiem to zrobiłam Marysi bombę smakową bo codziennie nowa rzecz była np. jeden dzień zupka i jabłko... na drugi dzień zupka i gruszka, na 3 dzień zupka i znów jabłko i tak przemiennie... a jak Mała dostała wysypki to i tak wiedziałam od czego...teraz przystopowałam bo na tego banana źle zareagowała... ale od następnego tygodnia ruszam znowu z nowościami... a teraz to kurde nie mam jak jej zupki ugotować jak ten piekielny remont jest 😞

• Mamusie
a kiedy mysla skonczyc ten remont?
ps.mały ofutrował pół słoiczka w 5 minut. z pół godziny na 5 minut zszedł 🙂 tak marudził że za wolno daję,musiałam mu całą łyżeczkę potrawy dawac do dzióbka, jak jadł to sobie mruczał, mlaskał.ah 🙂 a człowiek sie cieszy jak tak chetnie je 🙂

• Mamusie
Witam 🙂
Jaki Adi gadułka mała 😁 Podobnie jak Wojtek nawija hehe
Oj Wojtuś też ma łaskotki 😁 I śmieszek ogromny 🙂 Np potrafi sie śmiac głośno jak ide po niego do łóżeczka rano i jak widzi mleko hehe
Agatka widzisz!!! Milo co chwila robi postępy!!! Pewnie usłyszał że sie martwisz i stwierdził że Ci pokaże jaki z niego zuch 😁
A powiedzcie mi dziewczyny czy Wasze brzdące potrafią sie złościć? Bo Wojtek to czasem leży i tak piszczy że szok 🤪 A wczoraj go przyłapałam że on czasem symuluje tą złość hehe Bo zapiszczy, sam sie posłucha uśmiechnie i znowu hehe i czeka żeby ktoś go wziął:P
Oj czasem myślę jak to będzie jak będzie starszy...
Wczoraj Wojtuś zjadł deserek jabłko+banan i aż sie na mnie denerwował ze za wolno mu daje chyba hehe tak mu smakowało 🙂
Heh widzę że obrzydliwa zupka szpinakowo ziemniaczana to przysmak dla maluchów 😁 Szok!
Dziewczyny które dają jagody to niech to miksuja z jabłkiem. Bo jagody same w sobie są dobre na biegunki...czyli moga być zaparcia. Mama mi takie info sprzedała.
Ide za moment na spacer już bo mi sie kawa skończyła 🤢 I chodze jak taki naleśnik normalnie 😁

• Mamusie
Nequitia napisał(a):
za tydzień, dwa 😮 aaaa miałam Wam pisać, porada od mojej reh. dotycząca karmienia... jak dajecie łyżeczkę do buzi to lekko naciśnijcie język, dziecko samo zassa pokarm... żeby nie wycierać łyżeczki o górne dziąsła 🙂

O dobrze wiedzieć 🙂
A właśnie wczoraj Wojtek cwaniak jeden jak dostawał zupkę to wymyślił sobie że będzie cały jęzorek wystawiać 😁 I co ? Wszystko co w buzi to juz poza nią i łyżeczki mama nie wsadzi hehe taki mi rośnie brojek mały 😉

• Mamusie
Hej dziewczyny,
agatka ja tez mam choinke na zloto-czerwono. Chcialam w tym roku zmienic kolor ale zobaczymy czy fundusze pozwola na nowe ozdoby.
Juz widzialam prezenty dla mojego maluszka i tej kolezanki ktora zreszta dalej nie urodzila, dzis ma dostac balonik a jak nie to jutro cesarka.
Kupie im projektory, wyswietlaja rozne figurki na suficie + muzyczka + rozne dzwieki 🙂.

Adrian jak mu daje jesc z lyzeczki to memla jezorem jak butelke no i musze mu wycierac o gorne dziasla bo inaczej wszystko leci, same widzialyscie na zdjeciu jak on je. Oczywiscie zawsze placz bo za wolno mu podaje, ale widze ze nie tylko on taki niecierpliwy.

• Mamusie
Marlena no właśnie nie powinno się wycierać o te dziąsła, bo to dla nich nie dobrze 🙂... jak naciśniesz mu język to się przyssa do łyżeczki od spodu jęzorem a jedzenie zgarnie sam górną wargą...
Moja Maryśka szybko załapała... wystawia język ja jej przykładam na płasko łyżeczkę naciskam i jedzonka nie ma... ale "wiosłować" musze szybko tą łyżeczką 🤪

• Mamusie
Dzień doberek! 🙂

Magda dzięki za wskazówkę odnośnie podawania łyżeczką 🙂
Mój milo to taki spryciarz że czasami zaciska wargi jak mu coś nie podpasuje i nie da rady wcisnąć łyżeczki, owoce baaaardzo chętnie wcina, wtedy tak jak opisujecie denerwuje się, że za wolno mu podaje... ja normalnie już pełną łyżeczkę mu pakuje i nigdy się nie krztusi 🙂 żarłoczek malutki.

Ivona mój Milo też czasami symuluje, złości się, piszczy, a jak mama czy tata na rączki wezmą to już ok, zaczyna gadać itd.. mały spryciarz... ciekawe jak to będzie jak dorośnie, jak już tak wymusza 😁

a u nas dzisiaj zupka: Marchew+ziemniaczek+dwie gałązki brokuł+masełko. Zobaczymy czy ,u posmakuje, oczywiście zagęszczę kleikiem ryżowym 🙂

• Mamusie
Podalam Adikowi zupke, rzeczywiscie naciskajac na jezyk sam wciagal 🙂. Musze sie sama przyzwyczaic do takiego podawania, ale ogolnie jest ok. Kupka tez juz byla 🙂.

Kto z was spi jeszcze z dzieciaczkami w lozku i jak czesto?
Wlasnie jak Adi ze mna spi to mu cieplutko a w lozeczku zimno 🤢. Moze dlatego sie budzi w nocy.

• Mamusie
my też już po obiadku 🙂 Mary się rozpłakała jak zjadła wszystko 😁 dałam jej łyżeczkę to ją obciumkała do czysta 🙃
wczoraj jak jej do kąpieli dałam taką gumową książeczkę i jej później zabrałam żeby ją umyć to też się rozpłakała... ech ma humorki 😁 😉

Marysi to się coś porobiło budzi się np. o 24 i spać nie chce... albo dzisiaj o 5 ją musiałam wziąć do nas bo by już spać nie dała wszystkim... łobuz z niej rośnie i terrorysta 🤪

• Mamusie
Magda, super rada z tym karmieniem, bo właśnie raz chyba zrobiłam krzywdę Pawełkowi jak tak po dziąsłach pojechałam ta łyzeczką... Co prawda dziś już za nami szpinak znowu, ale jutro jak dostanie jedzonko to będe robić to tak jak mówisz. A ponieważ po szpinaku nic nie jest to jutro dam jabłuszko z gruszką. Gruszki jeszcze nie dawałam, ale ide ta samą metodą co Beti- pojutrze dam samą gruszkę 🙂
Wiecie co...normalnie dzisiaj myślałam, że eksploduję... Wczoraj moi rodzice mieli sprawę spadkową (odnośnie brata). Ponieważ nalezymy do tych, co to zawsze upewniają się o wszystko u prawnika, toteż mama poszła do prawniczki zapytać, kto w pierwszej kolejności dziedziczy, skoro mój brat nie miał ani żony ani dzieci. Tzn. wiadomo było,że rodzice, ale w sądzie powiedzieli mamie, że rodzeństwo na równi z rodzicami. Prawniczka powiedziała, że absolutnie tak nie jest i że tylko rodzice. Wczoraj przychodzi do rozprawy, a sędzia mówi, że ja też muszę być obecna, bo dziedziczymy wszyscy i że to śmieszne, że prawnicy wygłaszają takie mądrości,śmiał się bezczelnie z tej prawnik i moich rodziców! wyznaczyl termin na dziś. Moja mama zadzwoniła do tej prawnik zapytać o co chodzi, a ta się wściekła na maksa, podała nam artykuł i paragraf- okazało się, że to nowelizacja z 2009 roku. Pojechaliśmy dziś na rozprawę i mu to mówimy, a on zafrasowany wreszcie zajrzał do kodeksu cywilnego i mówi "No tak, ale te przepisy obowiązują DOPIERO od dwóch-trzech lat". Po czym uznał, ze musi się w takim razie zapoznać z nowelizacją!! No normalnie ręce nam opadły! K...wa okazuje się, że to uczestnik postępowaniamusi dokształcać starego sędziego, jakie prawo obowiązuje w tym kraju!! Normalnie szczyt!!!

• Mamusie
Marlena dzieci nie mają dobrej termoregulacji ciała... jak Adi śpi z Tobą to się grzeje Twoim ciepłem, a jak śpi sam to musi organizm sam się nauczyć ciepło wytwarzać poprzez spalanie.. ogólnie w nocy mamy niższą temp. ciała właśnie przez to, że organizm wolniej pracuje...
Marysia np. też ma chłodne rączki i nos jak w nocy ją karmię to czuje, ale zawsze tak ma bez względu czy jest zimno czy ciepło i bez względu na to jak jest ubrana 🙂