Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
no i dziś zauważyłam pierwszą białą kreskę na dziąśle, dotknęłam i poczułam coś ostrego 🤪
ząbek będzie nam wychodził 🤪

młoda właśnie usnęła, po drzemce mam zamiar ją spakować i wybyć na dłuuugi spacer bo pogoda cudowna; widzę, że sporo z Was przesiadło się do spacerówki, my jeszcze jeździmy w gondoli i mam zamiar tak do świąt jeszcze pojeździć, przynajmniej ma cieplej, wiatr jej nie wieje w twarz, a ona jeszcze co prawda tak na styk ale mieści się w gondoli i nie siedzi sama dobrze, nie narzeka na pozycje leżącą, zawsze ładnie usypia na spacerze, więc póki co nie mam sensu za szybko wchodzić w spacerówkę

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Kurcze kompletnienie nie wiem jak ubrac Tymka na spacer 😮 ma byc od 8 do 12 stopni wiec zdjsc mu juz ten kombinezon w ktorym smigal i dac rajstopki cienkie i spodenki kurteczke czy dalej ten kombinezon ? Kurteczka tez taka srednia nawet mam cieplejsza grubsza puchowa ale kamizelke? Co sądzicie heh 🙂)))

• Mamusie
dzień dobry 🙂

Mixi 🤪 🤪 🤪 czy ty nic nie jesz?

Latka, ja nie pomogę, bo sama mam ten problem... zdecydowałam, że nadal będę mu zakładać kombinezon, ale pod spód ubieram go lżej i nie zapinam tego wierzchniego pokrowca w gondoli, no chyba, że wieje... tak jak np. wczoraj, niby pięknie i ciepło, ale w cieniu zawiewało i było chłodnawo...

też zostaję jeszcze przy gondoli, ale pewnie na dniach przeniesiemy się do spacerówki, choć zapowiadają ochłodzenie na weekend...

dziś u nas noc super!! wczoraj mały zjadł ok. 17 jabłuszko i niedługo po tym zasnął... juz na noc 😉 o 20 marudził, więc myślałam, że go rozbudzę, ale on nie miał ochoty, dostał na śpiocha pierś i spał do 1.40, później pobudka o 4.30 i 6.10 zaczęliśmy dzień elegancką kupą 😁 i tak zaczełam się zastanawiać, czy to nie kaszka jest powodem jego częstych pobudek w nocy.. może dawałam mu za gęstą i za bardzo obciążała brzuszek.. dziś dostanie rzadszą, zobaczymy... bo może to taki jednorazowy wybryk, dzień dobroci dla mamy, heh 😉

• Mamusie
Ale moja jadła ładnie zupki... A teraz bleee...

Dowiedziałam sie dzis że na początku lutego urodziła żona kuzyna M, a miała termin na 20.marca. Dzieciątko ciągle na OIOMie, ma rybią łuskę, po urodzeniu miało 97%ciała pokryte ranami 😞 teraz zeszło do 7% ale doszło zapalenie opon mózgowych 😞

• Mamusie
Doti biedne dziecko 😞 oby wyzdrowiało
Latka ja tam nie pomogę bo zawsze sama mam zagadkę: jak ubrać 😁
U nas dziś słonce ale dość zimno, więc ubieramy się ciepło.
Znów czeka mnie nalot gości, tym razem siostra mojego m z synem na dwa tygodnie wpadaja. ahh szkoda tylko że kobieta ma ten sam charakter co jej matka 🤨

• Mamusie
Moja wcina póki co marchewkę w tym tygodniu.
Kropki wokół ust są ale nic poza tym wiec nie panikuje.
Od następnego tygodnia podam zupę krem z kalafiorkiem,groszkiem ,ziemniaczkiem i marchewką zobaczymy jak będzie jej smakowało.
A tak rano kaszkę wcina i cyc z deserkami na razie nie kombinuje bo mi żal ,że wtedy tak mało cyca ciągnie. 😉
Ale już pomału nasz cyc to będzie za mało wiec trzeba przekonywać nasze niejadki do innych smaków. 🙂
Wiki też najlepiej tylko kasza manna i cyc ,ale mama wciska wiec wcina co ma innego zrobić 😁
Doti straszne co piszesz ,a skąd te rany?

Ja ubieram body ,rajstopki, kombinezonie polarowy cieńki na to spodenki i kurtka wiosenna na polarku. Do tego wiosenna czapa i zimowe kapciuszki na stópki i wczoraj Wiki na dworze z 30 minut była poza wózkiem .

• Mamusie
A my od ponad godziny na spacerku 🙂 teraz siedzimy sobie na placu zabaw przy osiedlowym stawiku i podziwiamy kaczki i mewy 😁 Mala na widok ptakow az sie zaplula ze smiechu 😁 sloneczko swieci, 8 stopni w powietrzu, az do domu nie chce sie wracac 🙂

• Mamusie
Bo ta choroba niestety jest baaardzo drastyczna.. Cialo bedzie wygladac tak zawsze... a pielegnowanie i utrzymanie tego graniczy z cudem 😞( I nawet nie wiadomo czy mala przezyje 😞

Inirtam, widze ze na podobny poomysl wpadlysmy, ja zrezygnowalam tez z kaszki na noc, bo podejrzewam, ze brzuszek ja boli i sie wyproznic pozniej nie moze i w nocy steka w nieboglosy 😞
Albo marchewka z obiadku.
Na razie odstawiam kaszke 🙂)

• Mamusie
czesc mamuski,
my wlasnie wrocilysmy niedawno ze spacerku i zjadla musik, herbatniczka pomemlala i popila soczkiem a teraz wariuje 🙃
dzis mamy tak cieplo i tak piekna pogode ze w pierw wybralysmy sie na zakupy mala uciela sobie drzemke i wywiozlam ja do parku a tam zlecialy prawie 2h 😉 ogladalysmy kaczuszki , pobujala sie na chustawce 😁 a jaka zadowolona byla, maja taka fajna specjalna dla maluszkow, pol-lezala w niej wygodnie jej bylo i sie cieszyla na pol parku 😁

no i my dalej bez ogrzewania i cieplej wody,ale M kupil wczoraj farelke wiec mamy cieplo w sypialni

• Mamusie
My po spacerku, oczywiście ubrałam się za ciepło 😁 termometr w słoncu wskazuje 29stopni, a ja w puchowce byłam na dworze:d normalnie dziś wiosna u nas 😉
My już po zupce, małemu w ogóle nie wchodzi obiadowe jedzenie:/ I też się zastanawiam czy nocne wrzaski nie są przez wieczorną kaszke?! chociaż on chyba i bez kaszki wrzeszczał 🤢
Co mogę dodać do zupki żeby była pożywniejsza? I jakiego mleka mam użyć jeśli niektóre kaszki robi się na mleku?!

• Mamusie
Witam.
U nas wreszcie piękne słonko się pojawiło i od razu tak wiosennie się zrobiło 😁
Byliśmy na spacerku dwa razy dziś. Pierwszy jak zwykle w gondoli przespał cały a drugi w spacerwówce. Zaciekawiony był otaczającym go światem ale zachwytu nie było i marudził troszkę choć myślę, że to przez niechęć do czapki i kurtki. 😁

• Mamusie
ciekawe jak initram znosi wizytę teściowej?
karolka ja podawałam sinlac/bobvitę/lub angielskie Cow&gate-creamy porrige. Wydaje mi sie że po tej owsiance mały najlepiej się czuje

Mamusie mam pytanie, może macie jakieś pomysły na prezent dla m na 29 🤪urodziny?

• Mamusie
pati1984 napisał(a):
dziewczyny mam pytanie: jak podawałyście dzieciom ziemniaczka?
w sensie, ugotowałyście i zrobiłyście z niego papkę, ale czy czymś to rozrzedzałyście jeszcze?
bo nie wiem czy to nie za gęsta taka papka dla naszych maluchów?

raz dolałam swojego mleka- to nie chciał jeść
raz dałam samą papkę- to nie chciał jeść
raz dałam odrobinkę wody z gotowania- trochę zjadł 🤔
wydaje mi się że luźniejsze bardziej mu podchodzi, teraz jak robię mu ziemniaka z marchewką to wodę z gotowania dolewam, i jakoś mu wchodzi 30-40ml

• Mamusie
Mixi, ja też bym wstawała o 5, gdyby nie to, że tak jak u Natalii Maja, tak moja w nocy także nie daje mi spać 😮 Ja rano na oczy nie widzę… 😮 Ja bym nie dawała na tym etapie zupek z kilku składników. A nie możesz np. brokuła czy kalafiora ugotować i zmiksować? Tak będziesz miała pewność, że nie jest uczulona na dany produkt. A Ty to chyba na wodzie i sucharach jesteś, że tak Ci waga idzie w dół 😉

Ja mojej na razie kombinezon odłożyłam, dziś ubrałam bodziaka na długi, cienką bluzeczkę na długi, rajstopki, spodnie sztruksowe podszyte bawełną i kurteczkę polarową. Do tego cieńsze rękawiczki i cieńsza czapeczka oraz butki.

Doti, to straszne , co piszesz 😞 Biedny dzieciaczek. Choroba jest straszliwa…
Pati, Isa, oby jak najszybciej ząbki Waszym maluchom wyszły 🙂

Ja Małą do spacerówki musiałam już przerzucić, bo w gondoli po prostu było jej niewygodnie. Ledwo się mieściła. A że spacerówka rozkłada nam się do pozycji leżącej, to nie miałam oporów, by zmienić już rodzaj fury 😁

Marylu, 29 stopni u Was było??? 😮 😁 A do zupki dodaj łyżkę oliwy z oliwek 🙂 Do ziemniaka też możesz spróbować dodać oliwy.

A tu zdjątka z dzisiejszego spacerku 🙂