Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej my już po lekarzu.
Wiki płakała jak zawsze ,ale jakoś zniosła te ostatnie potrojne szczepienie.
Teraz 7.03 idziemy na następne.
Waży mój klocuszek 7.500 .
Jeżeli chodzi o kaszke z glutenem to po łyżeczce od 4 m-ca i dostałyśmy pozwolenie możemy zgodnie ze schematem za pare dni zacząć podawać obiadki.
Najpierw warzywka .
Oprócz tego normalnie cyc nic nie trzeba dopajać na razie żadnymi herbatkami ani soczkami.

• Mamusie
inirtam my lubimy morze i góry... a filmik mega ! 😁

w tym roku ponownie ruszamy na Chorwacje (polecam) tym razem już w trójkę i może namówię siostrę ze szwagrem 🙂) a tam pełno gór i dużo morza 🙂) więc każdy znajdzie sobie coś co lubi...
szczerze to już się nie mogę doczekać... temp w dzień około 40stopni a w nocy 30 🙂)
no i calutki dzień w wodzie i na słonku a wieczorami przechadzki po górach...

ciekawe jak to będzie z małym......?!

• Mamusie
mixi chyba każdy lekarz tak mówi... no ale ja nie wychodzę bo nie chce żeby Szymek przed szczepieniem mi zachorował tym bardziej że wkoło pełno chorych ludzi i dzieci ;/

dzisiaj mąż był zarejestrować małego do doktorki żeby przed szczepieniem go zbadała i na usg nerki (bo cały dzień próbuje się dodzwonić ale nici;/), to mówił że tyle dzieci chorych w przychodni że szok... ciężko było wejść do rejestracji tyle ich było 😮 więc wolę nie ryzykować...
jeszcze się nachodzę na te spacery...

Szymek znowu zasnął na macie 😮 😁

• Mamusie
Taaaa 2 razy po 1,5 h, a dom zarośnie w międzyczasie... My byliśmy dziś pół godziny, padał śnieg i chodniki tak odśnieżone, że chodziłam wkoło bloków najbliższych, bo się dalej nie da :/ Mały właśnie sam się kulnął z pleców na boczek, prawie na brzuszek 🤪 Leniuszek mój, małpkę chciał 🤪
Dziękujemy za życzonka 🙂

• Mamusie
Jeszcze raz dziękujemy ciociom za życzenia 🙂)

Tymek wlasnie wciagnal 210 mleczka...zaesze robie 180 bo taka proporcja na ilosc miesiecy i przeważnie tyle zjadal czasami zostawil zadko, a czasami mialam wrazenie ze jeszcze by chcial...
a mysle sprobuje teraz tyle ile jest od 4mc i zjadl 🙂

• Mamusie
isa, napisz gdzie dokładnie do tej Chorwacji jeździcie, jaki region i w jakim okresie najlepiej jechać?
ile razy byłaś, masz jakieś sprawdzone miejsca, no i czy załatwiasz sobie nocleg wcześniej czy jeździcie w ciemno i na miejscu szukacie noclegu??

bo my już w zeszłym roku mieliśmy w planach się wybrać, ale nie wyszło i M jest bardzo nastawiony żeby w tym roku jechać w trójeczkę, a najlepiej żeby jeszcze jakiś znajomych czy kogoś z rodzinki dokoptować i większą ekipą pojechać, zawsze weselej

a mnie to w ogóle od dawien dawna się marzą wakacje w Chrowacjii, nawet kiedys kupiłam sobie przewodnik po Chorwacji i się zaczytywałam 🙂
wszyscy mówią, że jest tam przepięknie

• Mamusie
Mixi, u mnie to taka częstotliwość spacerów nie wchodzi w grę. Bo oprócz domowych prac, które same się nie zrobią to jeszcze do końca stycznia robię papierkową robotę dla moich dziewczyn w pracy i to mi zajmuje 2-3 godzinki dziennie. A tak swoją drogą, to co kraj to obyczaj tzn co lekarz to inne zdanie. Nasza pediatra mówiła, że do temp. -5 można wychodzić bez ograniczeń, a poniżej tej temperatury to maksymalnie godzinkę i to też niekoniecznie codziennie. Ja i tak nie wychodzę codziennie, bo czasem po prostu nie mam siły i ochoty, zwłaszcza ostatnio jak mi Nata nie chce spać w nocy. Ona się w wózku wyśpi, a ja padnę gdzieś po drodze na spacerze 😉

Inirtam, super przyjemna bryza 😁 😜 Chyba łby urywało? Ja pamiętam coś takiego jak kilka lat temu szliśmy na Czerwone Wierchy. A dwa lata temu we wrześniu jak przez Grzesia uderzaliśmy na Rohacze. Człowiek w pionie nie był w stanie ustać a co dopiero iść 😁 Musiałam okulary przeciwsłoneczne założyć, bo wiatr wiał prosto w twarz i nawet patrzeć było trudno. Ale fajnie się to potem wspomina 🙂

• Mamusie
deira tyle ze mi maly nie ulewa prawie wcale 🤢 najczesciej mu sie podnosi w przelyku lub do buzi wpada a on to spowrotem polyka 🤢 dlatego tego refluksu ja nie zaobserwowałam wczesniej 🤢 wiec wyglada na to ze on sie glodzi 😞 widze ze chce jesc a cyca nie bierze 😞

mi lekarze kazali z chorym dzieckiem wychodzic w kazda pogode. I co? był katarek na dworze rzeczywiscie lepiej mu sie oddychało, ale wieczorem w domu pogorszenie. i tak kilka razy, wiec juz nie wychodze gdy chory 🤢 🤢

• Mamusie
My też chcielibyśmy jakiś południowy kraj odwiedzić z Małą, ale skorzystamy z opcji kempingu takiego jak np. eurocamp.pl i weźmiemy jakiś mobile home 🙂 Jak się jedzie np. w szóstkę ( dwie rodzinki) to wychodzi śmiesznie tanio a w takich mobile home'ach jest czasem niezły wypas 🙂 A do tego teren zamknięty, z basenami, sklepami 🙂 Koleżanka jeździ od lat i jest bardzo zadowolona.

• Mamusie
Deira napisał(a):
My też chcielibyśmy jakiś południowy kraj odwiedzić z Małą, ale skorzystamy z opcji kempingu takiego jak np. eurocamp.pl i weźmiemy jakiś mobile home 🙂 Jak się jedzie np. w szóstkę ( dwie rodzinki) to wychodzi śmiesznie tanio a w takich mobile home'ach jest czasem niezły wypas 🙂 A do tego teren zamknięty, z basenami, sklepami 🙂 Koleżanka jeździ od lat i jest bardzo zadowolona.

no właśnie kumpel mojego M bardzo sobie chwalił ten eurocamp.pl i mówił, że tam camping to nie tak jak w Polsce, że ponoć wypas niezły i warunku super

• Mamusie
karolka84 napisał(a):
Nas co najwyzej bedzie stac na polskie morze 🤔 no ale zawsze to lepsze niz siedzenie w domu 😉

Kolezanka poszla, pogadalysmy troszke, pobawila sie z Ula i juz sie swojej coreczki doczekac nie moze, a rodzi dopiero w czerwcu 😁 Ulka wymeczona padla i sobie spi przy swojej muzyczce 😉

oooo, powiem Ci, że nasze polskie morze to tanie nie jest, samo wyżywienie nad morzem to spory wydatek, ceny bywają kosmiczne, a nocleg w Chorwacji znajdziesz w tych samych pieniądzach,
jedynie co drożej wychodzi to dojazd

ale pogoda gwarantowana i cudne widoki 🙂

• Mamusie
Pati może i się spotkamy?! 😁
My byliśmy już na wyspie Krk, 2 lata temu na Pag, a w tym roku chcemy jechać i objechać od Krk po Zadar... zawsze robiliśmy rezerwacje w biurze Adriatyk ale stwierdziliśmy że taniej wyjdzie jak pojedziemy w ciemno bo mega dużo domków jest do wynajęcia od ręki... przynajmniej tak nam poleciła znajoma bo tak jeździ... i nawet jak tam byliśmy to dużo ludzi tak robiło bo nie ma sensu płacić dodatkowo biurom podróży...
osobiście wyspa Krk jest strasznie kamienista ale piękne widoki... na Pag jest już więcej piasku a z tego co słyszałam na południe od Zadaru są już same piaski... więc po troszku będziemy zwiedzać jak się uda z małym...
polecam!! 🙂)
a byliśmy w sezonie wakacyjnym to mega dużo ludu ;/ a 2 lata temu byliśmy we wrześniu... to bardziej mi się podobało bo nie było takich tłumów 😉 więc pewnie pojedziemy końcem sierpnia początkiem września...

a szczerze to Chorwacja wychodzi nam w podobnych kosztach jak nasze morze 😮 dokładnie tak jak pisze Pati... już to wyliczaliśmy i wychodzi jakieś 200 zł więcej 😉 no i masz gwarantowaną pogodę... a u nas to różnie bywa, kiedy bym nie była zawsze padał deszcz 😠

• Mamusie
my tez juz chorwacje bralismy pod uwage i tez cenowo obliczlismy, tylko nie wiem jak mlody wytrzyma podróz, zawsze troche blizej jest do slowenii a krajobraz podobny 😉

a dalej na południe jest czarnogóra - polecam 😉 jeszcze taniej niz w chorwacji i przepieknie 🙂

młody spi mi na rekach od ok. godziny i poplakuje przez sen 🤢 cos mu sie sni chyba, szlocha bidulek... wczesniej ze 2h spal na lozku, ale bardzo niespokojnie, wiec go wzielam...

• Mamusie
oo widzisz, właśnie jak wtedy myśleliśmy nad wyjazdem rozważaliśmy właśnie wyspę krk 🙂

ja bym chciała jeszcze zobaczyć te słynne jeziora plitwickie 🙂

kto wie, może się spotkamy 🙂 bo raczej też byśmy jechali sierpień/wrzesień jak już nie będzie największych upałów, też ze względu na małą

• Mamusie
pati1984 napisał(a):
karolka84 napisał(a):
Nas co najwyzej bedzie stac na polskie morze 🤔 no ale zawsze to lepsze niz siedzenie w domu 😉

Kolezanka poszla, pogadalysmy troszke, pobawila sie z Ula i juz sie swojej coreczki doczekac nie moze, a rodzi dopiero w czerwcu 😁 Ulka wymeczona padla i sobie spi przy swojej muzyczce 😉

oooo, powiem Ci, że nasze polskie morze to tanie nie jest, samo wyżywienie nad morzem to spory wydatek, ceny bywają kosmiczne, a nocleg w Chorwacji znajdziesz w tych samych pieniądzach,
jedynie co drożej wychodzi to dojazd

ale pogoda gwarantowana i cudne widoki 🙂

no to akurat fakt, ale nasze autko nie dojedzie tak daleko 😜 a wiadomo, ze u nas nad morzem nie trzeba mieszkac w niewiadomo jakim pensjonacie 😉

• Mamusie
Pati ja też chciałabym zobaczyć te jeziora 😉
aaa i na Chorwacje zawsze trzeba mieć ze sobą specjalne buty jak chcesz wchodzić do wody bo są mega ostre skały pod wodą... ;/ na boso nie wejdziesz :P
co do Krk to już wiem że chyba tam długo nie zagościmy bo jest pełno kamienia a mały zechce napewno się pluskać i będę się bała żeby się nie pociachał ;/

jak narazie zastanawiam się jak mały zniesie podróż... ale M jest tak nastawiony i napalony że już mi mówi że wyjedziemy na noc żeby całą noc jechać bez dłuższych przerw bo mały będzie spał a zajedziemy tam na przedpołudnie (tak jak było 2 lata temu, tylko pojechaliśmy sami)... ale może nie będzie tak źle... zobaczymy...

• Mamusie
Jeszcze życzeń Wojtusiowi nie złożyłam, wszystkiego naj 😘

Ja też dołączam do miłośników Chorwacji 🤪 My byliśmy na Makarskiej Riwierze (samo południe). Cudownie, jestem zakochana w tym kraju. Jechaliśmy dość dlugo, bo pomimo tego, iż cały czas autostradą to prawie dobę. Ale robiliśmy sporo przystanków i często z M zmienialiśmy się za kierownicą. Ceny jak w Polsce, może nawet i niższe 🤔 Pojechalibyśmy i w tym roku ale chyba sobie odpuścimy bo boję się, że dla Mai będzie to zbyt męcząca podróż.