Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej! Tak wróciliśmy w sobotę, ale czasu brak, bo na działce byłam, bo coś tam i coś tam .
Stęsknieni za dziećmi na maxa jesteśmy 🙂 Mój chciał wracać do nich po 2 dniach 🙂

no i co mam powiedziec, było tak mega fajnie, że nie w sposob opowiedziec. Powiem tylko tyle ZAKOCHAŁAM SIĘ W CHORWACJI. I za rok jedziemy z dziecmi.
wstawaliśmy codziennie o 6:30 -7:00
A wieczory spedzalismy w restauracjach jedzac owoce morza i litrem wina lub duuuuża ilością piwa. I odnieslismy wrazenie, że Chorwacja nie jest droga. Najdrozsze to dojechac do Niej. Myslalam, że moze co 2 dzien do restauracji ale ceny są tak fajne , że codziennie spedzalismy tam czas. Przez te dni jedlismy tylko owoce morza.
Nurkowałam. Frajda nie z tej ziemi 🙂
Nacieszeni sobą powracamy w rutynkę z pieknymi wspomnieniami oraz pozytywna energią 🙂
Strasznie się cieszę, że udało Nam się w 2 🙂
Ale od nastepnego roku jak to P. powiedzial, do Chorwacji bedziemy powracac 🙂
Zdjęcia jutro wstawie 🙂 Choc szczerze mowiac zdjecia nie oddaja tego co sie widzi w rzeczywistosci 🙂
Tak w skrócie idę z ANielka na zakupy

• Mamusia
Marina - bardzo się cieszę że podzielasz moje zdanie odnośnie Chorwacji, mówiłam że tak będzie 😉 no i my za rok też planujemy jechać więc trzeba się zgrać i jechać razem 🙂 Ja też jestem zakochana w tej bajecznej krainie i już nie mogę się doczekać na przyszłe wakacje 🙂

hmm
Marinka zazdroszczę 🙂
a swoja drogą to tak z biura podróży pojechaliście czy tak w ciemno sami bez noclegu?
Jeju też tak bym chciała ale pewnie zgubiłabym się na pierwszym skrzyżowaniu a nocleg to chyba bym w samochodzie miała.
Ola - wstaw jakieś fotki z Łazienek 🙂

• Mamusia
kasjalena2 napisał(a):
hmm
Marinka zazdroszczę 🙂
a swoja drogą to tak z biura podróży pojechaliście czy tak w ciemno sami bez noclegu?
Jeju też tak bym chciała ale pewnie zgubiłabym się na pierwszym skrzyżowaniu a nocleg to chyba bym w samochodzie miała.

Nie mam fotek, nie robiliśmy 🙂 A Marina to pojechała z namiotem w objazd 🙂 Chcieli mieć chorwackie noce pod gołym niebem 🙃

• Mamusia
kasjalena2 napisał(a):
hmm
Marinka zazdroszczę 🙂

Jechaliśmy na całkowitym spontanie 🙂
Nie mieliśmy nic zorganizowanego 🙂 My tak lubimy. Mieliśmy namiot i spaliśmy też pod odkrytym niebem. Tam wszedzie sa campy co km 😉 😉 😉

• Mamusia
Witam.

Ola, Magda dzieki za odpowiedz w sprawie zmywarki.
U nas dziennie malo garow idzie. Zazwyczaj jest to 2 duze talerze po obiedzie, deska do krojenia, z 2 miseczki Ali, 2 glebokie talerze czasem 2 male, z 4 kubki/szklanki, z 2 garnki po gotowaniu obiadu (np. po ziemniakach i miesie) ew. patelnia i sztucce.
Sadze ze patrzac na gabaryty takiej zmywarki i tego ze nie bede myc w zmywarce garów i patelni ktora wystarczy przetrzes szmatka zazwyczaj bo smaze na teflonie z kropelka oleju , to sadze ze chcac nie chca starczy mi taka 45ka.
Z drugiej strony zastanawia mnie pojemnosc takiej malej zmywarki. Pisza ze wejdzie w nia az 10 kompletow naczyn! gdzie jeden komplet=1 duzy talez , 1 maly talez, 1 kubek, 1 filizanka, 1 spodek, 1 gleboki talerz 1 widelec, 1 lyzka, 1 lyzeczk 1 noz czy jakos tak czyli z ich wyliczen powinna wejsc cala zastawa dla 10 osob 😮 jezeli to prawda to moja zastawa ktora ma 6szt bedzie zuzyta w min 3 dni max tydzien 😁
Wczoraj spytalam mojej kolezanki jakaona ma i powiedzial mi ze tez ma 45ke i ze tez garow nie myhje w niej tylko reszte i na nia meza i 2 letnie dziecko puszcza ja 2-3 razy w tygodniu.
Planuje jeszcze osobiscie przejsc sie do marketow zeby zobaczyc osobiscie "moja" zmywarke ocenic na zywo czy faktycznie jest taka pojemna czy nie.

Zadna z Was juz wiecwej nie uzywa zmywrek?
Plisss babeczki napiszcie jak to u Was wyglada w praktyce-jakie macie, na co zwracac uwage przy wyborze, czego sie wystrzegac itp jakis srodkow uzywacie itp?
buziaki i milego dnia

• Mamusia
Alice - tak tylko dla informacji - teflonu i noży od zastawy nie myje się w zmywarce - teflonu nie wolno a noże wykonane są z innej stali niż łyżki i widelce i potem rdzewieją - osobiście sprawdziłam i też dowiedziałam się o tych nożach po kilku latach używania ☺️
Garnki i miski też nie wszystkie wolno a poza tym wsadza się je na górną półkę (a tam rzadko jaki garnek wejdzie) bo inaczej spryskiwacze z dołu nie umyją kubków od spodu (tych właśnie z górnej półki) bo przykryjesz dostęp garnkiem czy miską.
Co do tabletek to używam teraz Somat All in one - bo nie chce mi się osobno sypać soli i innych badziewii 🙂
Aha i my mamy 2 komplety naczyń i sztućców, bo tak to musiałabyś z połową zawartości włączać zmywarkę i ciągle Ci będzie brakowało czystych talerzy noży łyżek i widelców 🙂

• Mamusia
hola 🙃

DESZCZU mi sie chce !!!
poszliśmy rano (przed 10) na ryneczeki potem Julke zaprowadzić na półkolonie i wróciłam upocona jak szczur 😠 😠 w dodatku młody zgubił gdzieś smoczka a na schodach rozerwał mi torebke z fasolka szparagowa musiałam ją po 2 piętrach zbierać 😠 😠
a jeszcze na 14.50 mamy szczepienie 🥴 a i sraczka jest od zębów z 4 dni 😮 😮

Alice ja mam 45ke Aristona i daje rade, nastawiam średnio co 2 dni. Ja nie używam tabletek bo zdarzało mi się że się zaklinowała w podajniku i nie wypadła 😉 Poza tym proszki wydają mi się wydajniejsze 😉 Tylko wtedy trzeba pilnowac soli i nabłyszczacza - moja mama ma też Aristona, jakis starszy model - nie włączy się w ogóle jak nie ma soli i nabłyszczacza. Moja się wlącza. I w ogóle zmywarka to moja najlepsza przyjaciółka w domu. Jakby jeszcze ktoś prasowarkę wynalazł to byłabym w 7-mym niebie 🙂

• Mamusia
dzieki za rade i informacje.
Co do sztucccow to co to znaczy sztucce do zastawy?? ☺️
Ja mam takie sztucce-i jeszcze nie widzialam ani mikro rdzy:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50087185/
i te:
http://xarchiwum.pl/04609-luminarc-komplet-sztucow-sztucce-frutti-24-e-i1396577606.html

Ola czytajac Twoja post o TEFLONIE nie wiem czemu przeczytalam ze TELefonu sie nie myje w zmywarkach 😁 Nie no ja to musze sie nauczyc czytac hehehe

• Mamusia
Ja w domu nie mam zmywarki więc się nie wypowiem, w Stanach mamy, ze zdjęć wynika, że taka większa ale też kuchnia spora. I na zmywarkach w ogóle się nie znam, ale też sądzę, że to będzie moja najlepsza przyjaciółka w domu 😜

U mnie od 5 rano burze non stop- nawet, jak słońce świeciło to słychać było grzmoty z boku gdzieś 🥴 Spaceru dzisiaj raczej nie będzie.

• Mamusia
bry

Nikola idziesz na szczepienie? Kurde ja też mam na jutro szczepienie ale ze względu na temperaturę na dworze chyba nie pójdę...

Bakterie które ma G. to niby normalka i 90% dzieci je ma i jak nie ma infekcji to nic się nie dzieje...co nie zmienia faktu, że G. ma problemy z oddychaniem przez nos, byłam u laryngologa i stwierdził albo alergia albo 3 migdał, mamy 10 dni brać zyrtec jak dalej tak będzie to badanie na 3 migdał...prywatnie oczywiście byłam, Jestem taka wściekła na tą służbe zdrowia,,,no ja nie wiem co robią ludzie których pop prostu nie stać na prywatne wizyty. A do kardiologa to nawet prywatnie nie mogę się dostać albo są urlopy albo nie ma miejsc...a państwowo do końca roku miejsc nie ma....mogłabym ewentualnie ściemnić, że miał jakiś bezdech czy coś i na ip pojechać ale jakoś tak nie potrafię... o i jestem zła i zdołowana tym wszystkim.

Zmywarki nie mam ale chciałabym mieć. Miałam czekać aż będziemy robić kuchnię i do zabudowy sobie kupić ale nie wiadomo kiedy to nastąpi, wię jak wróce do pracy na cały etat, to wolnostojącą sobie kupię. Ewelina a dlaczego ty nie chcesz zmywarki?

• Mamusia
Alice1984 napisał(a):
dzieki za rade i informacje.
Co do sztucccow to co to znaczy sztucce do zastawy?? ☺️
Ja mam takie sztucce-i jeszcze nie widzialam ani mikro rdzy:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50087185/
i te:
http://xarchiwum.pl/04609-luminarc-komplet-sztucow-sztucce-frutti-24-e-i1396577606.html

Ola czytajac Twoja post o TEFLONIE nie wiem czemu przeczytalam ze TELefonu sie nie myje w zmywarkach 😁 Nie no ja to musze sie nauczyc czytac hehehe

Tam jest napisane noże od zastawy (nie sztućce) = noże z kompletu sztućców do nakrycia stołu 😉
Ja piszę że w zmywarce się noży nie myje bo są zrobione z innej stali niż pozostałe sztućce i potem pojawia się na nich rdza 🙂