Skocz do zawartości

czerwiec 2011 | Forum o ciąży

nika1306

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
kasiar12 napisał(a):
Hej dziewczyny, nasza Zuzia juz nie ma sondy ! 🙂 przybrala 170g w 3 dni. Pielegniarka byla zdziwiona ze az tyle i sprawdzala 2 razy- bo myslala ze waga sie myli. 🙂 hihi
A najlepsze jest to, ze stwierdzamy ze mala jest chyba nie z tej ziemii 🙂 jak lezy na plecach to sie potrafi przewrocic na bok, a jak lezy na brzuchu to sie siluje i udalo jej sie na bok przewrocic... 🙂

to kosmitka jakaś hehhe 😉
no to super, że mała ma apetycik i, że wszystko o.k. u Was. buziaczki dla Zuzanki 😘 😘 😘

• Odpowiedzi 11,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja dopiero zaczelam dzialac 🤢. Nic mi sie nie chce normalnie, ale przeciez cos robic trzeba.
Czy w Polsce w urzedach tez pracuja tak niekompetentne osoby jak i za granica?
Szlag mnie trafia. Od 3 czerwca jestem na macierzynskim, a przyszla mi pisemna decyzja od 27 maja. Pieniazki wplywaja co tydzien oczywiscie, ale dzwonilam ze policzyli mi o tydzien za wczesnie. Obiecali ze skoryguja. Ja dzis sprawdzam konto i myslalam ze w tym tygodniu nic nie przelali zeby skorygowali tamten tydzien do ktorego przeciez nie mam prawa, a tu przelew znow wplynal.
No i znow musze dzwonic, a wypelnialam przeciez formularz, wyraznie napisalam 3 czerwiec.
No przeciez idzie wpasc w nerwice.
Kazdy popelnia bledy, ale nosz ku**a ile mozna dzwonic.

• Mamusia
Buterfly wage masz donoszona, a jeszcze Ci powiem że mi jak sie obrócił to w ciagu 2 tygodni 1 kilo przybył, gdzie ja juz byłam na diecie dla mnie głodowej i schudłam.wiec co to by było jakbym jadła normalnie. ty to mozesz miec jeszcze 4 kilo w 40 tygodniu 🤪 czego ci nie zycze oczywiscie.ale dzieciacki rzezcywiscie po obroceniu sie szybko nadrabiaja

• Mamusia
beti82 napisał(a):
Buterfly wage masz donoszona, a jeszcze Ci powiem że mi jak sie obrócił to w ciagu 2 tygodni 1 kilo przybył, gdzie ja juz byłam na diecie dla mnie głodowej i schudłam.wiec co to by było jakbym jadła normalnie. ty to mozesz miec jeszcze 4 kilo w 40 tygodniu 🤪 czego ci nie zycze oczywiscie.ale dzieciacki rzezcywiscie po obroceniu sie szybko nadrabiaja

No, i tak czy inaczej wtedy będzie cc 🙂 Hahahhaha... A właśnie mi koleżanka, która wczoraj urodziła, napisała, że poród trwał 14h (!!!) i zakończył się cesarką i z niczego się tak nie cieszyła,bo myślała, że się wykończy. Kolejny dowód na to, że wszystko zalezy od punktu widzenia, siedzenia, długości rodzenia 🙂

• Mamusia
4 kilo nie oznacza automatycznie cesarki, niestety
np koleżanka co rodziła 14 h na początku czerwca
1,5m w kapeluszu, prawie 10 dni po terminie i kazali jej się męczyć prawie 14 siłami natury i dopiero jak padała zrobili cesarkę, dziecko 4 kg i prawie 60cm

Na szczęście nie Puzyna, a tak a propo to facet 😉 a Ja jestem u szefowej
ale nie będę się chwaliła bo nie ma po co, a to też zaleciałości rodzinno-koleżeńskie więc nie ładnie nazwiskami rzucać 😁

ja po obiedzie usnęłam na siedząco hehe i właśnie się podniosłam
szaszłyczki pierwsza klasa, jutro poproszę o powtórkę i obawiam sie że mała o tym wie i specjalnie żeby zjeść taki obiadek zaczeka 😉

no i czas na podwieczorek! i przysługuje mi pół kawałka serniczka z truskawkami i mała kawusia
oj coś na koniec sobie zaczęłam folgować i fantazjować z tym jedzeniem
ale wszystko pod kontrolą cukrów i kalorii

Zuzia zuch dziewczynka 🙂

• Mamusia
hejka wpadlam ponadrabiac zaleglosci, ja caly dzien leze bo jakos zle sie czuje dzis, ale moze to juz z tego nic nierobienia??? 🤪 ide zaraz lazienke posprzatac moze przejdzie...

monia sto latek i szczesliwego rozwiazania 😘 😘 😘

super ze Zuzia tak ladnie przybiera 😘

• Mamusia
Zuzia i Pawelek to grzeczne dzieciaczki! Tylko pogratulowac rodzica 🙂
Doris ja poprostu lepiej sie czuje i czas szybciej leci jak sie czyms zajme- a jak sie zmecze to drzemka (czasami to 2-3 w ciagu dnia) i tak jakos daje rade...ale wierz mi ze teraz to ja na wolnych obrotach jestem...jeszcze pare tygodni temu to ja bylam przeciag 🙃
no wiec ja po odkurzaniu, zakupach i spacerku, kawusia z czekoladka tez byly 🙂 , teraz upichcic obiadek dla tatusia musimy...i moze do parku na spacerek?! Hmm...

• Mamusia
dzien dobry brzuszki wpadlam zobaczyc czy ktoras sie wypakowała ale widze ze nie ..
co mam wrazenie ze ja zaczniecie rodzic to wszystkie na raz 🤪
mały dal przespac kolejna noc. dostał jesc o 24 a obudził sie o6rano zloty chłopak u nas tak ciepło ze non stop siedzimy na dzworze 🙂

• Mamusia
Dzielna Zuzia!!! Buziaczki dla niej
I dla Pawełka!!! Ze jeszcze w tym tygodniu dał rade sie odwrócić!!! Swoja droga fajne sa Pawełki 😁 Mój maż to Paweł 😉
Ja odebrałam badanie moczu i czyściutko 🙂)) A nogi jak balony dalej beda. Ja to mam wrażenie że wody w sobie mam zatrzymane z 6 litrów 🤢 Jak urodze to z kibelka nie zejdę tak będe sikać hihi
Oj jak sie wiele z Was ruszyło dzis z tymi skurczami 🤪 Ja tez mam nieregularne...a o 19:30 zaćmienie...a jutro peeeełnia każde marzenie sie spełnia...ciekawe... 😎

• Mamusia
Nika ale słodziaczek 🙂
tylko czy dzidziuś nie powinien na początku jeść częściej niż co 6 godzin w nocy?! nawet jak śpi?
bo z tego co ja czytałam to wszędzie trąbią inaczej
może u was jest inaczej? napisz jak to jest u Was bo swoją drogą szczęściara przy takim śpioszku 😉
tylko pozazdrościć

u mnie pozostało tylko bolesne twardnienie brzuszka więc raczej nici z jakiejś akcji dzisiaj
a szkoda szkoda

włączyłam wiatrak i się chłodzę bo duszno że hoho

• Mamusia
co do pomocy ze strony mamy i tesciowej to ja narzekac nie moge. moja mama i moj tata przyjezdzaja do nas juz teraz w niedziele i beda tak ze 3 tygodnie, a tesciowa to tez zlota kobieta bardzo nam pomaga narazie z pl, ale pewnie za jakis czas przyjedzie tez do nas, zaproszenie juz ma 🙂 chyba ze my zrobimy niespodzianke i wpadniemy na pare dni do pl, ale to chyba za jakies 3 miesiace dopiero w taka podroz, bo to w sumie 850 km, a i tak najpierw musimy malej zalatwic dowod i takie tam .... och jak ja bym juz Ja chciala przytulic.

• Mamusia
ivona55 napisał(a):
No ja tez sie zastanawiałam co zrobić jak dziecko będzie spało dłużej. Moja mama i pare innych mówi że jak dziecko jest głodne to samo sie będzie domagac, nic na siłę...i chyba sie będe tego trzymać 🙂

rozne sa opinie na ten temat, moja polozna mowi zeby budzic na karmienie tak co 2-3 godzinki w nocy bo podobno mamy lepszy pokarm w nocy...ja jeszcze niewiem zobaczymy jak to wszystko bedzie 🙂

• Mamusia
Mi polozna mowila, ze jesli dziecko bedzie spalo to w zadnym wypadku nie budzic go. Regularne karmienie nie jest konieczne. Dziecko moze jesc czesto i malo albo odwrotnie rzadko a w normie.
Bedzie glodne to na pewno da znac.
Ostatnio pytalam swojej przyszlej tesciowej cos o pokarmie i mi powiedziala ze ona nie miala w ogole pokarmu i Wojtek i jego siostra na krowim mleku jechali od poczatku, a pozniej Wojtek juz od 3go miesiaca musial kaszke jesc, bo mleka za duzo pil i non stop byl nienajedzony.....
Takie akcje kiedys odchodzily 😁 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
ja i na szkole rodzenia i w literaturze na ten temat mam, że nie każde dziecko jak jest głodne to płacze czy samo się obudzi w nocy
dlatego uczyli nas że dzidziusia na początku trzeba budzić i karmić w nocy co ok 3h

ale myslę że musimy zapytać lekarza pediatrę a nie słuchać położnych bo one mają się znać na porodach a nie na pielęgnacji niemowląt a one przekazują nam informacje zgodne ze swoimi przekonaniami
to tak jak pisałyście z krowim mlekiem, sa różne przekonania 😉

oj chyba się za coś wezmę bo się nudzę

• Mamusia
Posprzątałam cały dom jednak, nie tylko górę.... zrobiłam obiad, byłam już na spacerku do sklepu po colę... i są lekkie skurcze haha ale plecy to mi się złamią w odcinku krzyżowym chyba 🙂 dalej mam chęć do działania... niestety już za bardzo nie mam co robić 🤪

Śliczne te Wasze dzieciaczki 🤪

• Mamusia
kasiar12 napisał(a):
Zuzia miala sonde w nosku, jak sie urodzila to nie potrafila ssac a jesc musiala 🙂 . Sonda byla do momentu kiedy nauczyla sie jesc i waga jej wzrasta. 🙂
i tą sondą przez nosek ją dokarmiali? (znaczy się rozumiem, że nie do płuc jej papu wrzucali, ale to taki standard jest?) i jak pierwsze ubierania i kąpiele?
wreszcie dorwałam Cię na moment chociaż 🙂