Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć brzuszki,
No i wszystkie maluszki przespały grzecznie noc 😉 A ja już z taką niecierpliwością włączałam dziś brzuszek, liczyłam, że przynajmniej jeden dzidziuś nam przybędzie.
No, ale skoro jednak jeszcze nie przyszedł czas, to życzę oczekującym mamusiom, żeby jeszcze weekend przetrwały w domku.
Madalena, udanej imprezy.
Pati, ja też myślę, że Agnie-szka nas wcześniej zaskoczy. Oby tylko jej Emilka wytrzymała jeszcze ze 3 tygodnie, wtedy będzie już całkiem bezpiecznie.

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witam,
z tego co pamiętam Foga też nie ma zamiaru być ostatnia do rozpakowania, a ja wolałabym urodzić np. 22 sierpnia (2 rocznica ślubu) a nie 29. A na razie oznak porodu u mnie brak (nie licząc kłucia w mariolce, ale to może być spowodowane czymś innym). Zobacze co mi w poniedziałek gin powie...

Życzę udanego weekendu

• Mamusia
Foga napisał(a):
Dzień Dobry!!
a spadam myć ogórki, bo wczoraj Pani, która miała mi odsprzedać wiaderko ogórków do słoików zadzwonila, że ma dla mnie i mamy ogórki......przyjeżdżamy a ona chyba z 50 kg tego narwała..........Matko....
Zrobię dużo kiszonych a z resztą zobaczę - coś trzeba wymyślić...chyba jakąś sałatkę, bo z chili już nie chcę, za ostre mi w tamtym roku wyszły 🤪

Jak nie masz pomysłu co zrobić z resztą ogórków to polecam ten przepis:

Ogórki z czosnkiem lub sałatka meksykańska
Składniki:
4 kg ogórków
4 główki czosnku - to nie pomyłka, maja być 4 główki, a nie ząbki
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 l octu 10%
5-6 liści laurowych
0,75 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki

Ogórki pokroić w plastry ok. 0,5 cm grubości-nie obierać kroić razem ze skórką, czosnek w cieniutkie plasterki. Wsypać sól i odstawić na 12 godzin aż puszczą sok.
Po upływie tego czasu zlać sok do garnka, dodać do niego 0,5 l octu, cukier, liście laurowe, pieprz ziołowy, obie papryki, ziele i pieprz w ziarnach. Zalewę zagotować, lekko przestudzić. Do ogórków wlać 1 szklankę oleju, a po przestudzeniu zalewę. Włożyć sałatkę do słoiczków. Pasteryzować 3-4 minuty od zagotowania wody w kociołku.

Robiłam w ubiegłym roku na próbę i wyszła rewelacyjna. Wszyscy się nią zachwycali.

Hihi ann.........ciekawość aż mnie zżera, która z nas pierwsza się rozpakuje 🙂
Existence - właśnie podobną sałatkę zrobiłam w zeszłym roku...tylko miałam przepis z większą ilością papryczki chili.. i teraz już nikt u mnie nie chce nawet na te słoiczki patrzeć, tak ostre wyszły...... rozdawałam to znajomym............. teraz chyba jednak zrobię coś łagodniejszego np. ogóreczki w carry.....też smaczne 🙂

Cześć Brzuchy

Wróciliśmy wczoraj po 1.00 więc już nie zaglądałam bo sił brak 🙂
Niedawno wstałam, sniadanko pożarte 😁 idę za jakąś robotę się wezmę.

UDANEGO WEEKENDU DZIEWCZYNKI

haha patrzę na suwak a tam 1mies 1 tydz i 1 dzien do porodu 🤪 🤪
Foga a ten zestaw co opisałaś na obronę myślę że będzie w sam raz 🙂 i nie uważam żeby był jakiś niestosowny. Czy coś innego jednak wymyśliłaś?

• Mamusia
Hej Brzuszki!

Obecnie jeszcze w dwupaku, ale te bóle brzuszka zaczynają mnie dobijać. 🤢 Czy to są te skurcze? Nie są regularne...mały się rusza...troszkę leniwiej ale jednak 🙂
No ja zaraz szykuje sie za pierogi z mięsem dla mężusia - niech tam wiedzą w tej Germanii,że dobrą żonkę ma 🙂 😁
Dzisiaj chyba nie zajrze, albo dopiero w godzinach wieczornych.
Buziaki mamuśki - maluchy, bądźcie wyrozumiałe dla swoich mamusiek, nie dokuczajcie za bardzo - jak już się będziecie pchać na świat to szybciutko i bezboleśnie... 😁 😁
Czego i sobie życzę 😎

Daniela, na razie pozostaję przy wczorajszym, no chyba, że jeszcze raz przymierzę lnianą sukienkę z krótkim rękawkiem - białą w czarne kwiaty... mama zerknie jak by ją można było dopasować w ramionach, bo na brzuchu jest dobra ale już od piersi w górę jest za szeroka......... Jeżeli da się to zwężyć tak, by ładnie wyglądało to wolałabym tę sukienkę, jeżeli nie, to zestaw 1 pozostaje 🙂

• Mamusia
Aniołek, teraz możesz mieć mniej płynów w organizmie (jesteś mniej opuchnięta) lub po prostu dzidziuś jest na tyle duży, że w żołądku nie mieścisz już tyle co wcześniej i maluszek wysysa z Ciebie potrzebne do rozwoju składniki. W ostatnim miesiącu ciąży często się zdarza, że mama traci na wadze a maluch rośnie dalej.

• Mamusia
MOze faktycznie po tym szpitalu, bo tam przecież to menu to o d..ę rozbić. A do tego jeszcze zaparcia to tez sie nie objadałam. Nic to, poczekam do pon bo mam wizyte i zobaczymy jak tam niunia, mam nadzieje, że na niej się to nie odbiło 😞

Aniołek, z Oliwką na pewno wszystko jest ok...... dziecko bierze z nas to co mu najbardziej potrzeba, jeżeli już, to my będziemy szybciej miały jakieś niedobory niż dzidzia, więc nie martw się na zapas.. Na pewno jest dobrze 🙂
Proszę o uśmiech na twarzy i już 🙂

Ja dalej idę walczyć z tymi ogórkami........na razie męczę się by je wypłukać bo po ostatniej burzy są całe oblepione ziemią,....chyba z 5 razy będę je płukać.......masakra 🤢 🤢 🤢

• Mamusia
Witam Was ponownie 🙂
Muszę się wygadać bo normalnie teściowa to mi umie skutecznie podnieść ciśnienie 😞
Jak łatwo policzyć mam 27lat, z mężem mieszkałam już sama przez 1,5 roku, więc musiałam gotować obiady i to nie był jeden na całe 1,5 roku 🙂 a ona przed chwilą przychodzi do mnie i mówi, że nauczy mnie smażenia naleśników!!!na co ja jej ale ja umiem smażyć takie jakie mi smakują a nie, że Warszawę widać 🙂 to ona to sobie usmażysz jakie chcesz a dla nas cienkie.
kuźwa ja muszę jeść takie jakie ona robi a oni mają problem zjedzeniem tego co ja!!!wrrwwwrrwwwrr
placki ziemniaczane jak kiedyś smażyłam też nie pasowało bo, że za grube a oni wolą cienkie i bardzo dobrze przypieczone
JAK NIE PASUJE NIECH SAMA ROBI A NIE BĘDZIE MNIE UCZYĆ I PATRZEĆ NA RĘCE BO PRZECIESZ TO UWIELBIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeszcze dodam, że sama na teścia się wkurza jak jej patrzy na ręce gdy gotuje a sama chce mi to samo robić no co za BABA 😠 😠 😠 😠 😠 😠

Aniolek mówi się że obniżenie wagi przed porodem jest normalne. Więc nie martw się, to normalne. Niektórym waga się zatrzymuje np jak mi 🙂, inni chudną.

PS. A nasza Julia będzie miała na drugie Olivia 🙂 🙂 🙂

Foga, Agapurka, zazdroszczę wam, że wam się chce. Jedna kupę ogórków, druga kupę pierogów.
Ja to najchętniej nawet z ziemniaków na obiad bym zrezygnowała... bo mi się nie chce obierać 😉

Aniołek, spadkiem wagi się nie przejmuj, choć faktycznie dużo cię ubyło 😉
Tak jak już ktoś napisał, Oliwka i tak wyssie z ciebie to czego potrzebuje, najwyżej ty będziesz miała później jakieś niedobory. Ale to chyba nie problem, uzupełnisz i już.
A to prawda, że w ostatnim miesiącu ciąży się mniej lub w ogóle nie tyje. A niektóre kobiety tracą na wadze. Ja tego na sobie nie przetrenowałam, ale przeczytałam w mądrym poradniku 😉