Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Paninka napisał(a):
a ja mam pytanie, moze glupie ale w czwartek lekarz mi powiedzial ze mam skrocona szyjke...i zastanawiam sie czy ona moze zowu sie wydluzyc... ☺️ ☺️ i ze jest zamknieta i skierowana do tylu...ale najpierw mi powiedzial ze musze zostac w szpitalu i tak mi smutno bylo ze nawet nie zapytalam co to znaczy ☺️

Paninka leżałam w szpitalu razem z moja koleżanką i jej w 26t szyjka skróciła się do 2,8cm. Kolejne usg miała ok 30t i szyjka mierzyła 3,2cm, a jak dzwoniła do mnie w zeszłym tygodniu po usg (ok 33t) to wyszło że szyjka ma 4cm. Niby lekarz mówił jej, że wydłużenie jest raczej niemożliwe ale z tego co widać to jej leżenie i zwolnienie tępa zrobiło swoje. Dodam tylko, że te 3 usg były wykonane na innych sprzętach za każdym razem przez innego lekarza

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Dzień dobry brzuszki i te rozpakowane 🙂 🙂
dziękuje wszystkim za wsparcie, gratulacje i smsy 🙂 jeżeli na wszystkie nie odpisałam to przepraszam, ale od 27. lipca mój świat obrócił się o 360stopni 😉
a teraz korzystając z chwili wolnego, zabiore się za nadrabianie zaległości w czytaniu forum - a troche tego jest 😉

• Mamusia
Dzień dobry brzuszki, my dalej w dwupaku 🤨 🤨
Paninka o tej szyjce to ja też nie rozumiem za bardzo. Jak trafiłam do szpitala to moja szyjka miała 1,8 cm potem w szpitalu mi mierzyli i okazało się żę ma 2,1 cm a jak wyszłam do domu i po trzytygodniowym leżeniu i braniu fenoterolu zrobił mi mój lekarz usg to okazało się że szyjka ma 3,0 cm. Więc ja juz nie wiem, wychodzi na to że ona jednak może się wydłużyć 😮 😮
Dziewczynki ja nie wiem co się dzieję ale zasnęłam dzisiaj o 3 w nocy, cholera tak mnie bolą kości miednicy i pachwiny że ani siedzieć, ani chodzić a tym bardziej leżeć. Masakra jakaś. Mały sie tak wypina że aż żebra łamie. JA JUZ CHCE URODZIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aha zapomniałabym Karolcia super bardzo się cieszę że tak szybciorem Ci to poszło no i ogromne gratulacje 😘 😘 😘 😘

• Mamusia
siehankowa witaj!!! pisz jak sie czujecie, jak maluch? daje Ci popalic czy spokojniutki jest?
ja tez juz bardzo chce urodzic...teraz biore sie za moje okienko, niestety mam tylko jedno i male ale drzwi jeszcze umyje...i podlogi na kolanach ale to jak juz m. z pracy wroci bo jescze po ostatnie zakupy chce dzisiaj jechac 😁 mam nadzieje ze to cos da bo mimo ze sie zaczynam bac to jednak chce miec to juz za soba 😉

• Mamusia
aasia napisał(a):
Dzień dobry brzuszki, my dalej w dwupaku 🤨 🤨
Paninka o tej szyjce to ja też nie rozumiem za bardzo. Jak trafiłam do szpitala to moja szyjka miała 1,8 cm potem w szpitalu mi mierzyli i okazało się żę ma 2,1 cm a jak wyszłam do domu i po trzytygodniowym leżeniu i braniu fenoterolu zrobił mi mój lekarz usg to okazało się że szyjka ma 3,0 cm. Więc ja juz nie wiem, wychodzi na to że ona jednak może się wydłużyć 😮 😮
Dziewczynki ja nie wiem co się dzieję ale zasnęłam dzisiaj o 3 w nocy, cholera tak mnie bolą kości miednicy i pachwiny że ani siedzieć, ani chodzić a tym bardziej leżeć. Masakra jakaś. Mały sie tak wypina że aż żebra łamie. JA JUZ CHCE URODZIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aha zapomniałabym Karolcia super bardzo się cieszę że tak szybciorem Ci to poszło no i ogromne gratulacje 😘 😘 😘 😘

A ja sie obudziłam o 4 i koniec spania, też mnie bolą wszystkie kości miednicy mariolkowe i ogólnie jakas masakra, ale i tak zaliczam tę noc do udanych przespałam 4 godziny bez przebudzenia, wiec jestem rześka i gotowa do nowych zadan domowych haha 🙂 Tylko ze jeszcze nic nie zrobiłam bo mam lenia oczywiscie 🙂
Siehankova witaj, jak Twoje gołąbki???? 🤪 🤪

• Mamusia
Szukałam informacji o tym dodatkowym urlopie macierzyńskim i w necie nie jest to do końca jednoznacznie sprecyzowane. Jedni piszą, że dodatkowe 4 tyg należą się jak podstawa zahacza o 2012r inni że trzeba poczekać na koniec roku by wyszły jakieś rozporządzenia itd.
Tak jak każda z Was chciałabym jak najdłużej spędzić czasu z maleństwem, a ten urlop nie dawał mi spokoju więc zadzwoniłam do znajomej kadrowej i się ucieszyłam 🙂
Poniżej mniej więcej to co kadrowa mi przekazała w rozmowie:
Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego jest zróżnicowany. W przypadku urodzenia jednego dziecka ( art. 180 § 1 k.p.) i w przypadku przysposobienia jednego dziecka urlop dodatkowy w latach 2010-2011 wynosi do 2 tygodni, a w latach 2012-2013 do 4 tygodni. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w latach 2010 i 2011 mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem tego urlopu. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2014 r. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, tj. do 4 lub do 6 tygodni mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym, a dotychczasowym wymiarem tego urlopu. Części dodatkowego urlopu udziela się jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego. Wniosek o udzielenie części dodatkowego urlopu składa się co najmniej na 3 dni przed zamierzonym skorzystaniem z tej możliwości. (Źródło: Maria Teresa Romer, Prawo pracy. Komentarz, Warszawa 2009 LexisNexis (wydanie IV)).

Mam nadzieję, że ta informacja Was ucieszyła 🙂 bo mnie bardzo 😁

• Mamusia
Cześć mamy, brzuchy i maluchy (coraz więcej was witać trzeba 🙂)

Karolcia- brawo w końcu się udało. Moje gratulacje
Pati- to nie mogą dać stelaża z innego wózka, przecież to wszystko to samo. I nie smuć się 🙂

To i ja się dołączę do bóli kości miednicowych i mariolki :/ ale to chyba nic w porównaniu z bólem łopatki- tego to mam już dość. A jeszcze dziś w nocy zaatakowały mnie skurcze.
JA CHCĘ JUŻ URODZIĆ !!!!

• Mamusia
Witajcie brzuszki i mamuśki 🙂
Crayzzzyyy oczywisie trzymam kciuki 🙂
aniołek życzę bezbolesnego zdejmowania szwów. Napisz jak było 🙂
karolcia powodzienia w transakcji 🙂
aasia oby skurcze już nie były takie dokuczliwe 🙂
moniq, mapa, monia835 udanych wizyt dziewczyny 🙂
agusiakowalczyk powodzenia na usg 🙂
Daniela ja też jeszcze w przedbiegach a najciekawsze, że ja nie mam sił a mąz mówi, że przecież jest wszystko zrobione 🙂 Jednak nie po mojemu 😉
siehankowa witaj na forum 🙂 napisz jak się czujecie.
Pati ale masz głowę, mas 🙂 rac 🙂je niech szukają i robią co chcą żeby był srebrny. Taki oferowali to taki ma byc, żeby mama zadowolona była i już humorek dobry miała 🙂
NO I KAROLCIA1234i gratuluję 🙂 Duży chłopak i nareszcie u mamy w ramionach 🙂
Ja rano wstałam i do mechanika z samochodem musiałam jechac bo się coś z hamulcami zadziało, a skoro mam dziś wizytę to bez hamulców 100 m nie pojedzie nikt przy zdrowych zmysłach. 130 poszło ale są. Na jutro umówiłam się na kolejne 2 koła, ręczny i coś tam jeszcze bo puka i stuka i jak mnie podliczył to ze cztery stówki mnie to wyniesie. Pal to sześc......mam jeżdzic z dzieckiem strupem????? Ani mi się śni........
A na wizytę teśc się uparł, że mnie zawiezie. Ja tak nie lubię, bo jestem duża i nie jakaś niezdara. O pomoc poproszę jak wyjścia nie mam, ale wolę sama. Tylko już tak sobie pomyślałam, że niech tak bedzie bo jakby coś się przytrafiło......W końcu to ładny kawałek drogi, a to że lepiej się czuję za kierownicą niż jak pasażer to dziś nie jest ważne. Pojadę z teściem.

• Mamusia
Przed chwilą miałam wizytę polożnej środowiskowej i powiem szczerze, że nie spodziewałam się wielkiej rewelacji ale to spotkanie przeszło moje najśmielsze oczekiwania.... nie wiem skąd ta baba się urwała.... nawet mi brzuszka nie dotknęła!! A na moje pytania reagowała robiąc wielkie oczy ze zdziwienia!! Nie wiedziała nic o nowych standardach opieki okołoporodowej, nie wiedziała nawet jak teraz wyglądają porodówki w szpitalach i co to jest plan porodu, itp. SZOK!!! Wypełniła tylko papierki i... uciekła zmieszana 😁 😁 😁

• Mamusia
Kornelka bardzo dobrze ze tesc cie zawiezie 100 km za kierownica w 39 tc to chyba a raczej na pewno nie najlepszy pomysl 😠 😉

Eleeza wychodzi na to ze to Ty moglas ja doszkolic...w szpitalu pytalam poloznej na czym polega badanie przeplywow...to spojrzala na mnie ze zdziwieniem i stwierdzila ze na oddzial specjalistyczny mnie zabiora ale ona wiecej nie wie 😮 a za jakies 10 minut przyszla i mi wytlumaczyla...chyba glupio jej bylo i dopytala sie kogos 🤪 🤪 🤪

Witajcie brzuszki 🙂

Karolcia12345i wielkie gratulacje!!! Z synka duży bobasek 🙂 Życzę Wam dużo, dużo zdrówka.
A u mnie dzisiaj była położna środowiskowa, ściągnęła szwy, obejrzała Szymka. W piątek mamy jechać do nich do ośrodka na ważenie, mam nadzieje, że synek ładnie przybiera na wadze.
Mój m właśnie lata po urzędach i załatwia całą papirologię, ehhh nie zazdroszczę mu, biedak się na lata. Mam nadzieje, że wszystko uda mu się załatwić.

Widzę, że sporo z Was już nie może się doczekać porodu. Wiec trzymam za Was kciuki i życzę rychłego rozpakowywania. Buźka.

• Mamusia
Dziewczynki a do mnie właśnie przyszedł kurier i przyniósł mi wielką pakę z pościelą dla Małego. Tak się ucieszyłam jakby to był jakiś prezent dla mnie czy coś hehehehe Wrzuciłam do pralki, jak wyschnie to prasowanko a potem ubierzemy z m. łóżeczko 😁 😁 😁

• Mamusia
jolajola81 napisał(a):
Eleeza a to położne przed porodem przychodzą kto je zawiadamia?
No to ci sie trafiła połozna hehe

Jola w tym przypadku mój mąż 😁 😁 😁 Nadgorliwa bestia 😉 Zadzwonił po namiar na położną do przychodni, a później zadzwonił do tej położnej i poinformował mnie po fakcie, że w poniedziałek przyjdzie do mnie na wizytę 😉 Przesadnie zaangażowany tatuś 😁 😁 😁

• Mamusia
Paninka napisał(a):
Kornelka bardzo dobrze ze tesc cie zawiezie 100 km za kierownica w 39 tc to chyba a raczej na pewno nie najlepszy pomysl 😠 😉

Eleeza wychodzi na to ze to Ty moglas ja doszkolic...w szpitalu pytalam poloznej na czym polega badanie przeplywow...to spojrzala na mnie ze zdziwieniem i stwierdzila ze na oddzial specjalistyczny mnie zabiora ale ona wiecej nie wie 😮 a za jakies 10 minut przyszla i mi wytlumaczyla...chyba glupio jej bylo i dopytala sie kogos 🤪 🤪 🤪

Paninka wszystko ładnie pieknie tylko, że jestem zdania, że to mąż powinien mnie wozic a nie tatusiem się wyręczac. Obiecał już dawno temu, że zrobi prawo jazdy i tylko obiecał. Jego do tego nie ciągnie a mi jazda dobrze idzie. Tak mówi i mnie to złości trochę, że jak chce gdzieś jechac to go muszę zawiezc a jeszcze broń Panie Boże spóznic się 2 minuty gdy na mnie czeka. Oj tam, oj tam już nie nażekam, kiedys zrobi 🙂

• Mamusia
Paninka ta moja to była całkiem z kosmosu, jak się zorientowała, że wiem więcej od niej to uciekała w popłochu 😁 😁 😁
Zauważyła, że bolą mnie pachwiny i stwierdziła, że jak zaczynają się takie bóle to już za chwilę poród....według tej teorii to chyba byśmy już wszystkie były rozpakowane z miesiąc albo i więcej temu 😁 😁 😁 😁