Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
AguśkaBisiaMagdaluke Dz\ziękuje 😘
Agadka Martwiłam sie troszke o Ciebie 🙂 U mnie z porodami za każdym razem było inaczej pierwszy miałam ciężki i lekarz wycisnął małego ze mnie bo już nie miałam siły żeby przeć,a urodziłam go w 37 tygodniu rodziłam prawie dwie doby. Drugi poszedł gładko bo 10 godzin i nawet za bardzo nie bołało,miałam tez u boku fanastyczną położną która dużó mi pomogła. Z trzecim było gorzej bo córka spora była miała 59cm i 3700g ciezko było jej sie wstawic w kanał . A ten sie też zapowiada klocuszek ,bo w 34 tyg.wazył już 2600 g.
magdad Kochaniutki ten Twój syneczek i jak w każdej pieluszce kupka to znaczy ze najada sie prawidłowo 🙂A karmisz naturalnie czy piersią?
Niko ładne imię 🙂 Witamy w naszym gronie 🙂
Magdaluke zapowiada Ci się romantyczy wieczorek 🙂 życze Ci by był radosny,miły...taki o jakim marzysz 🙂
Dbrycz Raz mi coś takiego wyskoczyło. I własnie przypomniało mi sie coś 🙂
Dziewczyny znalazłam fajny portal Mamazone jest tam dużo porad i filmików dla nas. 🙂 A tu link.
http://www.mamazone.pl/

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
agadka napisał(a):
niko magdaluke niesamowite my tez myslelismy o nico...ale u nas to dlatego ze adi fan formuly a tam jest nico rosberg i zawsze na sie podobal

no jet taki jeden w formule tez oglądam czasami...
a ja dziś zmusiłam męża do malowania łazienki 😉, teraz się wygimnastykowałam niezłe sprzątając ja i powiem ze mnie wszytko zaczyna bolec....i niedobrze mi...
w nocy tez mi daje w kość, co chwilka na siusiu albo boli w bioderkach czy kręgosłup...

• Mamusia
Magdaluke tak, ten film chlopiec w pasiastej pizamie jest niestety dolujacy, moze to jednak nienajlepszy film dla nas. Dzis mnie glowa boli, a zadko mnie boli i od razu pomyslalam o Tobie ze Cie bole glowy czesto meczo jeju wspolczuje. To sa cholerne bole.

• Mamusia
moj horoskop na dzis:
W trygonie do Skorpiona ustawiony jest Księżyc. Mars, władca Twojego znaku tworzy sekstyl ze Słońcem. Przyspieszenie w działaniu. Dobre relacje z osobami mającymi wplyw na Twoje życie. Dobrze ukierunkowana energia przyniesie sukces. Dobry czas na aktywny relax.
nic tylko po schodach latac 😉

• Mamusia
hehe...nie bój się.. ja tez nie biorę, ale nie które dziewczyny biorą...nie wiem ile w tym prawdy...
ja już bym chciała urodzić i usłyszeć pierwszy krzyk mojego szkraba na sali porodowej....dodam ze to moja pierwsza ciąża...

• Mamusia
niko napisał(a):
hehe...nie bój się.. ja tez nie biorę, ale nie które dziewczyny biorą...nie wiem ile w tym prawdy...
ja już bym chciała urodzić i usłyszeć pierwszy krzyk mojego szkraba na sali porodowej....dodam ze to moja pierwsza ciąża...

a jak u was z opieka medyczna? bo np w anglii dziewczyny nie maja najlepiej 🥴

• Mamusia
nie chce już dłużej czekać ....gin mi powiedział ze główka dziecka jest troszkę duża...czyli łeb po dziadku ma...hehe
a ja jestem szczupła w bioderkach i już zapowiedział ze prawdopodobnie cesarczyka się szykuje..... ja ja bym chciala naturalnie... teraz jutro w poniedziałek się okaże co mi powie...

opieka medyczna myślę ze ok....do tej pory było ok, szkoła rodzenia, byliśmy nawet w szpitalu na wycieczce zobaczyć sale porodową żeby się oswoić...ale ja chodzie do swojego ginia prywatnie...
ogólnie powiem ze we Włoszech opieka medyczna jest na 1 miejscu bardzo dobrze rozwinięta i nie pozwalają padać jak much.....

• Mamusia
SKURCZE. Poród klasyczny

co 20-30 min. - trwa 20-30 sek.
co 15 min. ----- trwa 30-35 sek.
co 10 min. ----- trwa 35-40 sek.
co 5 min. ------- trwa 40-45 sek. (jechać do szpitala)
co 3 min. ------- trwa 45-50 sek.
co 1/2 min. ----- trwa 60-90 sek.

• Mamusia
OBJAWY PRZEPOWIADAJĄCE PORÓD
Zwiastuny porodu

I. Obniżenie dna macicy - jeden z pierwszych objawów, który występuje na 3 -4 tygodnie przed porodem. Dno macicy w 36 tygodniu ciąży znajduje się na wysokości łuków żebrowych (najwyższy możliwy poziom) - następnie obniża się do wysokości końca 32 tygodnia ciąży (około 2 -3 palce). Odczujesz dość wyraźnie ten objaw: Twój oddech będzie łatwiejszy, zmniejszy się również ucisk macicy na żołądek. Obniżeniu się macicy, mogą towarzyszyć jej niewielkie skurcze.

II. Wstawianie się główki do wchodu miednicy - objaw charakterystyczny dla pierwiastek, występujący również na 3 -4 tygodnie przed porodem.
Główka płodu do tej pory miała swobodne ułożenie (niekiedy określane "balotowaniem" nad wchodem miednicy);

teraz przyjmuje ułożenie silnie przygięte (lekarz, podczas jednej z ostatnich Twoich wizyt, określa ją jako "przypartą" do płaszczyzny wchodu). Ten objaw może również stwierdzić, opiekująca się Tobą położna, w tzw. badaniu zewnętrznym.

III. Skurcze przepowiadające - mogą wystąpić w ciągu 7-10 ostatnich dni przed porodem (lub nawet nieco wcześniej). Są one nieregularne i raczej odczuwane jako niebolesne (tzw. skurcze Braxtona-Hicksona). Mają one charakter (po 2-3 godzinach) wyciszający się, zanikający. Napewno się nie zwiększają, nasilają. Bywa jednak czasem tak, że skurcze przepowiadające mogą być silne i trwać tak długo - że sprawiają wrażenie skurczów porodowych - po czym ustępują. Jeżeli jesteś zaniepokojona, jeżeli nie wiesz co robić - zadzwoń do swojego lekarza lub położnej, opiekującej się Tobą (np. ze szkoły rodzenia). Ewentualnie możesz zgłosić się na izbę przyjęć szpitala, w którym planujesz urodzić. Wiem, że jest to wyjście, z którego nie chciałabyś skorzystać, ale napewno jest ono lepsze niż niepewność i lęk przed tym co się z Tobą dzieje.

IV. Wydalenie czopu śluzowego -
kanał szyjki zamknięty jest "korkiem", składającym się z czopa śluzowego. Ten galaretowaty czop ("korek"), zostaje wypchnięty na zewnątrz na 1 tydzień - lub na 2-a dni przed porodem.

V. Znaczenie, plamienie krwią - spowodowane jest skracaniem i rozwieraniem szyjki macicy, przygotowującej się do porodu. Objaw ten występuje najczęściej, kilka godzin przed porodem. Może do niego, również dołączyć się objaw, wydalania czopu śluzowego (patrz w/w), który wówczas będzie podbarwiony krwią.

Objawy zbliżającego się porodu - bezpośrednio poprzedzają poród.

I. Zmiany nastroju i zachowania - w 9-tym miesiącu ciąży, możesz odczuwać zmęczenie i wyczerpanie. Niektóre jednak z ciężarnych przeżywają nagły przepływ energii (zaczynają np. sprzątać, meblować dom - przygotowywać się na przyjście oczekiwanego potomka). Tuż przed porodem możesz odczuwać: ogólny niepokój, kołatanie serca, uczucie gorąca i uderzenia krwi do głowy - nie niepokój się, jest to normalne.

II. Ucisk w miednicy i na odbytnicy - narasta ucisk najczęściej w okolicy nerwu kulszowego, oraz w miednicy małej. Może wystąpić ból w okolicy pachwin, oraz w okolicy krzyżowej. Objawy te spowodowane są: nisko usadowioną główką płodu, oraz gotowością macicy do porodu.

III. Objawy ze strony przewodu pokarmowego - może wystąpić: biegunka, wymioty, wzdęcia, czy też brak łaknienia.

IV. Objawy ze strony narządów płciowych - zwiększa się wydzielina z pochwy, występuje również uczucie pełności w okolicy sromu.

Pamiętaj! tuż przed porodem ruchy Twojego dziecka nieco słabną to Cię może zaniepokoić. Jeżeli masz wątpliwości to skontaktuj się z Twoim lekarzem.

lepiej być zbyt czujnym niż pewne objawy zlekceważyć

nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie - czy to jest początek porodu? Strach przed zakłopotaniem w wypadku fałszywego alarmu, może wpłynąć na to, że nie skontaktujesz się ze swoim lekarzem - czy też opiekującą się Tobą położną.

Pamiętaj nikt nie będzie z Ciebie żartował. Nie jesteś pierwszą pacjentką, która ma problemy z oceną objawów rozpoczynającego się porodu.

• Mamusia
Hejka, tylko się przywitam, bo miałam mega aktywny dzień i padam z nóg, wszystko u nas git, im bliżej terminu, tym lepiej się czuję 🙂
Coś chyba 4nula zaczęła rodzić? 😮
Chłopca w pasiastej widziałam, dobry film, ale źle się kończy. Polecam Nietykalnych, to z kolei piękny i super pozytywny film na wieczór i ma piękną ścieżkę dźwiękową.
Buziakuję, zajrzę przed snem obczaić co z 4nulą.

• Mamusia
Witam nową koleżankę z Rybnika 🙂 Swoją droga Maiha po moim rozpakowaniu trzeba będzie się przejść na kawkę, co 🙂 I napisz mi jak Orzepowice Cię przyjęły po raz drugi, bo mam koszmary porodówkowe :P

Anula, może wreszcie Ty zaczniesz rodzić 🙂 Bo tylko nas straszy i straszy, a tu nic - trzymam kciuki. Ja jeszcze nie mogę, bo mąż w pracy hehe a nie chcę bez niego 🙂 ale brzuszek wysoko, więc może Martusia czeka na tatusia, aż będzie miał wolne 🙂 Chociaż z drugiej strony już bym chciała ją zobaczyć. Ale to czekanie się dłuży, co nie dziewczyny.

A ja dzisiaj miałam całkiem miłą niedzielę - spałam z mężem po nocce do 13 hehe potem popływałam w basenie ogródkowym i nie narzekam.

• Mamusia
Hey 😉

aguska szkoda że fałszywy alarm 😞
Obijacie się Dziewczęta 😜
agadka i Ty już masz przepowiadające?? 😜 szkoda psiaka, niby zwierzę a człowiek przywiązuję się jak do dziecka 🤨
Powiem że od paru dni Homer chodzi za mną krok w krok, zwłaszcza jak karmię małego to siada mi na nogach i patrzy 😉
Magdad w końcu zajrzałaś, Piotruś cudny 🙂 Mój też czasem śpi z takimi wymyślnymi wyrazami twarzy 😜
amelia fajnie że ognisko się udało. nieźle że chciał Cię odwozić po alkoholu 🤔 Mój najpierw musiał by zapytać o pozwolenie o picie 😜
Magdaluke gratuluje rocznicy i życzę udanego wieczoru, może być nawet z niespodzianką 😁
kambea 😮 gratuluję czwartego dziecka 😁 Podobno każde kolejne dziecko jest większe od poprzedniego 😜
4nula!!!!!!!! daj znać, ktoś musi zacząć lawinę dzieciaczków 🤪
Niko witamy w sierpniówkach, imię bardzo ciekawe 🙂
Maiha zapodaj Adasia!
Dorotka mi wczoraj pisała że wypisała się ze szpitala na własne życzenie bo już nie dawała rady psychicznie 😞 Ale mam nadzieję że w domku Jej się poprawiło i cieszy się Helenką 🙂 I karmi cycem 😉

My dzisiaj poszliśmy w trójkę na obiad. Jak paw prowadziłam wózek 😜 Potem niestety teściowie przyjechali bez zapowiedzi i już nie byliśmy sami... 😞
Mały jedne nocki ma idealne, w kolejną daje popalić 😉
Przed nami kolejne badania 08.08.;10.08. i 20.08. No ale cóż poradzić.

Dziewczyny będziecie szczepiły na pneumokoki i rotawirusy??

• Mamusia
akinimod napisał(a):
Witam nową koleżankę z Rybnika 🙂 Swoją droga Maiha po moim rozpakowaniu trzeba będzie się przejść na kawkę, co 🙂 I napisz mi jak Orzepowice Cię przyjęły po raz drugi, bo mam koszmary porodówkowe

nie będę rodziła w orzepowicach....ale dzięki za kawkę jak będę w Polsce to z milom chęciom poklacham z tobą 🙂

• Mamusia
Hej Mamusie,
Widze, ze nikt sie jak na razie nie rozpakowal 😉 Ja tez sie melduje, ze jeszcze jestem 2w1 😉 Prawie wszszystkir mamy juz przepowiadajac, ale u nikogo nic sie nie rusza 😮
Magdad jaki fajniutki Piotrus, poprostu sama slodycz 🙂
Magdaluke wszystkiego NAJLEPSZEGO z okazji rocznicy i zycze milego wieczoru 🙂
Kambea wspolczuje poparzenia i to chyba dosc powaznego 🤢
Hej Niko, super, ze do nas dolaczylas i fajne imie wybraliscie synkowi 🙂
Wiecie co juz chyba pstanowilam wyluzowac i nie wyczekiwac tak porodu, bo inaczej bym zwariowala 😮 Jakos tak staram sie czymkolwiek wypelnic kazdy dzien, zeby nie rozmyslac za duzo 😉 Chyba zaczne w koncu ksiazkowe zaleglosci nadrabiac, bo troche sie tego nazbieralo 🙂
Milej nocki 🙂 A moze, ktorejs z nas pociecha w koncu postanowi pojawic sie na swiecie, bo cos sie zablokowalysmy sierpnioweczki drogie 😉