Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dobry,
my od 5 na nogach 😮 można oszaleć! właśnie ma pierwszą drzemkę.

co do zasypiania to my mamy już rytuał, 19 kaszka, 19:45 kąpiel i 20 leży w swoim łóżeczku i pije herbatke... gaszę światła przymykam drzwi i nasłuchuje z drugiego pokoju :d czasami się jeszcze wierci itp... ale zasypia sam bez problemów i całe noce potrafi być w łóżeczku (oczywiście budzi się i stęka, ale ja grzecznie wstaję i daje np smoka, herbatkę i mm bez przenoszenia do łóżka, chyba że jest już tak drastycznie że budzi się co chwilę to biorę go do siebie, ale rzadko).
a w dzień zasypia na leżaczku/wózku i trzeba go tylko kilka razy pobujać... później przenoszę go do łóżeczka. więc z zasypianiem problemów nie mamy.

my mamy już nocnik i zacznę go przyzwyczajać na dniach bo już pięknie sztywno siedzi więc może coś z tego będzie...
moja mama nas czworo uczyła od momentu kiedy siedzieliśmy i mając 10miesięcy żadno z nas nie narobiło w pieluchę. (zdarzało się oczywiście ale już kumaliśmy co to nocnik, i te grubsze sprawy tylko i wyłącznie na nocniku robiliśmy 😁 ) i też mam zamiar tak nauczyć Szymka. 🙂

Sandra ale sie usmiałam 😁 słodka !!

• Mamusie
Kup moze jakies rajstopk z ochraniaczami 🙂 A z czasem skora na kolankach sie wzmocni i nie bedzie juz otarc.

Ja Tituszke tez zamierzam sadzac na pewno po roczku jak nie pozniej. To, ze dziecko zrobi to tylko kwestia przypadku. 😉
Tylko,ze kiedys maluchy mialy pieluchy tetrowe na dupskach, a to ogroooomna roznica ponoc 🙂

• Mamusie
Karolka tylko ze te ochraniacze założe na rajtki czy spodnie a kolanka dalej sie od rajtek beda obcierac... tak mi sie wydaje.

Mixi my zaczynaliśmy ze starszym wczesnie a i tak nie wiedział o co chodzi. i choc teraz od dłuzszego czasu chodzi bez pampersa i nie sika po nogach to nie zawoła ze ma potrzebe. wiec to chyba nie zalezy od tego jak wczesnie zecznie siadac...

• Mamusie
Witam się i ja.
Zazdroszczę troszkę mamusiom, których dzieci chcę pełzać po podłodze- u nas jest jeden wielki wrzask 🤢 do samodzielnego siedzenia jeszcze też mu dużo brakuje 🤢 ach ten mój leniuszek 😁
Dziś starszy jedzie na wekend do babci- więc psychicznie choć troszkę odpocznę 😉

• Mamusie
Wlasnie mowia o otylosci wsrod niemowalakow!!

Wiec mamy dzieci co nie jedza, nie martwic sie 🙂 Jak juz mowilam dzieci sobie krzywdy nie zrobia. Niektorym wystarczy, ze zje porzadne sniadanie i obiadu juz nie ma ochoty!!
J
a wlasnie dlatego nie podaje zapychaczy, typu chrupki, bulki, biszkopty, bo maluch przyzwyczaja sie do "memlania" i tego , ze caly czas ma cos w buzi to raz. A dwa po prostu zdecydowanie lepsze sa chrupki anizeli obiad 😁

• Mamusie
Cześć 🙂

Buziaki i wszystkiego Najlepszego dla Dwoch slicznotek Titi i Ulci 🙂 🙂

Ja wlasnie kończę kawe Tymek wstal z drzemki i nic mu nie pasuje, zapowiada sie kolejny dzien mega marudzenia-tylko rece i rece najlepiej tylko moje 🤢. Lezy na macie i kwili....
Zaraz sie zbieramy na zakupy bo mleko sie konczy itd. A pogoda ze nosa sie nie chce wystawiac.

• Mamusie
Hej 🙂

Byłyśmy wczoraj na kontroli u Pani doktor i jednak Gabi ma zmiany na oskrzelach, tak czułam że jej się pogorszyło z tym kaszlem, mimo, że ogólne samopoczucie to już dużo lepiej niż w niedzielę, bo już się śmieje, interesuje się zabawkami itd. Także u nas dalszy ciąg leczenia no i we wtorek ponownie na kontrolę.

Wanilka, trzymam kciuki za Twojego M i za Was, życzę żeby M już zamknął tamten rozdział życia i zaczął na nowo i żeby wytrwał, choć wiem, że łatwo nie jest. Najgorsze jest to w tym uzależnieniu, że w odróżnieniu od alkoholu czy narkotyków Ty nie możesz w żaden sposób sprawdzić czy nie okłamuje Ciebie i rodziny, bo tego ani nie widać ani nie czuć, no ale miejmy nadzieje, ze chłop wziął się w garść i nie będzie próbował Was okłamywać. Trzymaj się dzielnie!

Sandra, tez oglądałam DDtvn i ja tez jestem tego zdania, co ta Pani ekspert, że chude znaczy zdrowe i wkurza mnie jak wszystkie babcie, ciotki się roztkliwiają i w kółko powtarzają ,że Gabrysia taka chudzinka, przecież jej nie głodzę, je tyle ile chce i widocznie jej to starcza.
Też nie mam zamiaru jej dawać ciasteczek, biszkoptów, słodzonych soczków itp. No i jak najdłużej uchować ją od słodyczy, choć wiem niestety, że pewnie będzie ciężko z tymi babciami… będzie trzeba je ustawiać do pionu żeby po kryjomu nie dawały, a tego się boję

Buziaki dla Tatiany i Uli! 😘

Doti, a może cos takiego?? Od razu by Ci Laura posprzątała podłogi 😁 😁
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/12/pomocdomowa.jpg/][IMG]http://img12.imageshack.us/img12/7816/pomocdomowa.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

• Mamusie
hahaha co za wdzianko 😁 bardzo praktyczne 😁

mnie tez wkurzalo gadanie, ze Ula pewnie ciagle glodna, bo tylko cyca jadla... ciagle ktos mi truł ze mam ja dokarmiac, bo chuda 😲 ledwo zaplakala to gadanie bylo, ze placze z glodu...nosz kuźwa jak mnie to wkurw**** 😠 a teraz kazdy zadowolony bo sie z niej pulpet robi 😲 no ale co zrobic, nie mam wyjscia - za 3 tyg wracam do pracy to i Ulka musi jesc inne rzeczy...

• Mamusie
Pati fajny patent ale u nas wszędzie dywany 😉

Najlepszego dla Tatianki i Uleńki !

Ja też uważam że dziecko nie musi być karmione na siłę. Choć u nas jedzenie jest tak piękne że jak nie jedno albo drugie jeść nie chce to się zastanawiam co jest grane.

• Mamusie
Hej 🙂
No to kolejna granica pękła - zasnęła o 19.20, a pobudka na cyca o 4.20 😁 Jeszcze tylko o godiznę muszę jej przesunąć czyli do minimum do 5.20 i będę spokojna, bo o tej godzinie mniej więcej do pracy wstaję 🙂 Co prawda obudziła się o 1 i o 3, ale tylko po to, abym jej smoka podała 🙂

Pati, ale się usmiałam z tego mopowego pajaca 😁 😁 😁

Doti, ja myślę że otarć na początku chyba nie unikniemy w mniejszym lub większym stopniu. Dzieci musiałyby się chyba posuwać bez ocierających rajtek i to po powierzchni polanej olejem 😁 😁 😁 Wtedy nie byłoby takiego tarcia na kolana. Może smaruj jej kolanka obficie jakimiś olejkami, oliwkami. Może te rajtki z ochraniaczami trochę też pomogą, bo jak mają na kolanach ABS, to rajtki się tak nie przesuwają po kolanach tylko trzymają się mocno podłoża.

Sandra, Karolka, ucałujcie Titi i Ulcię bardzo bardzo mocno ode mnie i Nati 🙂 100 lat dla kolejnych 6-miesięcznych księżniczek! 😘 😘 😘

Ja też mojej nie będę podawać żadnych zagryzek pomiędzy posiłkami. Przynajmniej przez jeszcze kilka miesięcy. Potem może jakieś chrupki kukurydziane. W każdy razie nic słodkiego. Do słodkiego jeszcze zdąży się przyzwyczaić. Dlatego narazie odstawiłam jej deserki, bo zaczęła mi grymasić przy obiadach.

• Mamusie
dziewczyny może mi coś podpowiecie bo mój tata ma w święta 50-te urodziny, z rodzeństwem składamy się i kupujemy wspólny prezent - już wymyśliliśmy, że dostanie golarkę elektryczną Philipsa, ale chcemy mu jeszcze sprezentować coś śmiesznego, jakiś prezent "z jajem" no i tu brak pomysłu, a został tydzień, chciałabym już w ten weekend zamówić

może macie jakieś pomysły, co to by mogło być?

• Mamusie
Patrze na kaszki dla Wiki .
Nie wiem jakią mam wybrać ,a chcę rzeby popołudniu też wcinała kaszkę zamiast cyca .
Rano jej daję 150 ml. kaszki mannej tej z nestle i się zastanawiam czy po południu też jej dać 150 manny czy może coś innego.Tylko jakie smaki ,Są teraz z nestle z jogurtem truskawkowo -bananowa ,ale niby truskawki uczulają 😮 Sama nie wiem. 🤢

• Mamusie
ja ostatnio zrobiłam zapas kaszek... 😁
Szymek smacznie wtrynia i nic mu nie jest
z nestle:
kaszka mleczno-ryżowo kukurydziana banan truskawka (na dzień dobry)
kaszka mleczno-ryżowo jabłkowa (na dobranoc)
z bobovity :
mleczna kaszka manna o smaku owocowym (pyszne śniadanko)
kaszka mleczno- ryżowo kukurydziana bananowa (smaczna kolacja)

kupiłam jeszcze kaszki które się robi na mm ale tych coś zabardzo nie lubi...
czasami daje mu jeszcze kleik kukurydziany z nestle na mm.

jak narazie jest drugi dzień że nie chce jeść... ;/