Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
hehe - też sobie absolutenie nie wyobrażamy by zostawić Małego z teściami...absolutenie. Na razie poza moim M to tylko z moją mamą mogłabym go zostawić, ale też nie na za długo (tzn na pewno nie na 8h 😜) bo mojej mamuśce jest ciągle zimno i myśli że tak wszystkim jest więc Marcinka to by pewnie najchętniej w 100warstw ubrała i kilkoma kocami przykryła :P zawsze o to muszę walczyć -hehe.

mamy w końcu tego zęba trzeciego-teraz to już na pewno przebity 🙂

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Agn jaka słodka Majeczka!! i fajne zabawki... chyba czas coś nowego dokupić 😉

co do kasy, to ja razem z M mamy już chyba ze 4 lata wspólne konto... i każdo z nas ma swoją kartę i pin, więc na co potrzebuję to biorę i to samo on... i nie ma wyliczania, pożyczania itp... jesteśmy razem więc mamy wspólny budżet 😉
w sumie oboje należymy do osób które lubią gromadzić pieniądze a nie wydawać, dopiero jak już przyjdzie potrzeba to się nie ograniczamy 😉 jak narazie mamy zaplanowane zakupy przedświąteczne więc napewno troszkę kaski pójdzie...
no i zbieramy na te nasze wakacje ;D

dzisiaj kuchnia poleca zapiekankę ziemniaczaną... pycha!

• Mamusie
Madzia, dzięki za info.. wyślę jeszcze dziś M po tą maść...

u nas marudzenia ciąg dalszy i już sama nie wiem, czy to kolejny ząb, czy ten nieszczęsny katar, a może wysypka swędzi albo efekt nieprzespanej nocy 😮 😮 😮 udało mu się teraz zasnąć i mógłby pospać ze dwie godzinki, może miałby lepszy humor 🙂

kumpela wczoraj była i zostawili u nas bąka, ale furorę robi, jedyne, co dziś rozwesela mojego chorowitka 🙂 już trafił na listę zabawek do sprezentowania maluchowi 😁
o taki http://allegro.pl/kolorowy-metalowy-baczek-simba-i3093625308.html

a co do pracy, to współczuję tym, które już niedługo wracają... z jednej strony też już mnie ciągnie, ale z drugiej nie wyobrażam sobie Tymka zostawić z kimś innym :/ nawet nie byłoby z kim 🤨 i w planach miałam powrót od września, ale M już coś zaczyna kombinować, że może lepiej nie... 🤢 nie mamy, żadnych kredytów, czynsz 300zł i na dobrą sprawę nawet z samej pensji M udaje nam się coś zaoszczędzić (nie łażę po sklepach, to nie wydaję 😜 ) my co prawda mamy oddzielne konta, ale nie ma podziału moje - twoje, wszystko jest wspólne 😉
jeśli miałabym zostać z małym w domu, to chyba byśmy pomyśleli o rodzeństwie dla młodego, bo szkoda mi czasu marnować, a jeśli wróciłabym do pracy, to pewnie rodzeństwo byłoby za jakieś 3-4 lata...

• Mamusie
Jejku nie mam dziś czasu nic napisać 😁 Mała śpi to może mi sie uda hahaha
U nas wypłata M jest na jego koncie. Ja nie mam dostępu - może i dobrze, bo do oszczędnych raczej nie należę. Jak coś oglądam to zawsze jest coś co na pewno sie przyda a później leży zapomniane. Ale jak jedziemy na zakupy to po prostu kupujemy to co trzeba, bez wyliczania i wypominania.

Sandra zdrówka dla Tituszki :*

Buffy gratki za ząbka 🙂

Agn fajna ta zabawka. Ja już widze jak Lusia próbowała by przy niej wstać 🤢 Dla niej teraz najlepszą zabawką jest kolorowe pudełko po ciastolinie Starszego 😮

Ja mam nadzieję że w przyszłym roku już będę mogła iść spokojnie do pracy jak teściowa pójdzie na emeryturę. Wtedy ona zajmie się Laurą, Mateusz będzie chodził do przedszkola. U nas nie ma żłobka państwowego, bo to "nieopłacalne dla gminy Wieliczka" 🤢

• Mamusie
Ja tylko na chwilę bo ryczeć mi się chce...

Byliśmy na szczepieniu Ola przez 2 miesiące przybrała 700 g. Wazy 6700 i mierzy 69 cm... pytałam lekarki mówi że może ma taką naturę do tego zrobiliśmy morfologię i co i znajoma mi dzwoni że odebrała wyniki i mała ma anemię 😞 😞 do tego mamy skierowanie do chirurga z tymi stopkami bo pediatra mówi ze to może być jakaś torbiel albo żylak i lepiej niech to obejrzy 🤢 już mam na dzisiaj dosyć normalnie aż co chwilę mam łzy w oczach. Później może was nadrobię...

Aha lekarka jeszcze mówiła że trzeba tą wagę obserwować bo jak teraz dostaje ten gluten i przestanie przybierać to może być objaw nietolerancji i tej celiakii czy jak ta choroba się nazywa więc już w ogóle mnie nastraszyła...

Jutro muszę do niej dzwonić co z tymi wynikiami. Jak się leczy anemię w ogóle u takich dzieci? Co witaminki, syropek,kropelki czy co?

No ale córeczkę mam dzielną pobieranie krwi przegadała i rozglądała się dookoła nawet nie zauważyła ze ma ałkę... Szczepienie też było ok następne w październiku...

• Mamusie
Biedna Ola;*! Ale dzielna jest 🙂
Kasiu a od kiedy podajesz gluten? Jej w zżyciu bym nie pomyślała ze w taki sposob moze objawiać sie nietolerancja na gluten, myslalam.ze jakieś kupy zle, wymioty itp. I to w dosc krótki m czasie. ..
Ale miejmy nadzieje ze nie 😉
Ola jest szczupla a wysoka sie wydaje 🙂

W sumie sama juz nie wiem jak jeszcze moze się obawiać nietolerancja?

• Mamusie
Malgosia1986, ja wracam na razie do żłobka. Dostaliśmy podwyżkę 120zl netto, wiec chociaz cos wystrajkowaly dziewczyny. Od września skladam papiery do szpitala i się okaze,czy cos z tego wyniknie. Ale chce jeszcze ze spokojem z urlopu skorzystac, a wiadomo, ze jak pojde do nowej pracy, to nie pojde od wejsciana urlop. No i poczekam Az Titi troszke urosnie, żebym była spokojniejsza, ze nie musze biec do domu, bo o cyca wola.

Deira, ja jej podalam w czopku, bo tylko taki mialam w domu, a nie mam za bardzo jak się wynurzyc, a nie chce jej z taka temperatura z domu wyciągać. Jak jutro od rana będzie mieć znow wysoka temperture to pojedziemy do pediatry.

Agn, co do totolotka jedziemy na tym samym wozku  Tez mi jakos nie idzie, choc gralam dwa razy w zyciu. Co do mieszkania, to czekamy. Może jutro albo w poniedziałek zadzwonie i zapytac. Światełko w tunelu jakies jest, bo przy ofercie na stronie miasta, jest adnotacja, ze LOKAL ZAREZERWOWANY i nie można składać ofert. Tak wiec mam nadzieje, ze to dla nas już  Choc papiery podpisaliśmy w srode 27.02. wiec 3 tygodnie temu.

Karolka my tak samo. Ja biezacy urlop wypoczynkowy chce sobie wykorzystac w wakacje, bo jakby nie patrzec Nadii wakacje się nalezą. A jak teraz wykorzystam to co pozniej??
No i nie biore opieki tch 60 dni opieki nad chorym dzieckiem, bo roznie to bywa.

Co do podawania witamin to pediatrzy trabia na alarm, ze mnóstwo dzieci jest przewitaminizowanych niepotrzebnie. Jeśli dzieci sa racjonalnie i zdrowo żywione nie ma potrzeby suplementacji witaminowej, chyba ze sa wskazania do tego. Szczególnie mowie, tu o suplementach wielowitaminowych. Ja podaje Wit D no i teraz jak chora Cebion.

Ja uwielbiam zabawki z Fishera. Co prawda sa dosc drogie, ale jak dla mnie niezniszczalne.. Ja kupiłam kiedys krzesełko uzywane. Nadia używała je dwa lata, pozniej dalam kumpeli tez na dwa lata i wróciło i jedynie zdarte naklejki, poza tym wszystko dziala jak ta lala, a ma teraz 6 lat. Tak wiec większość zabawek interaktywnych mamy tej wlasnie firmy. Minus jednie taki, ze większość zabawek ma takie same piosenki, wiec nie ma co kupowac powiedzmy kilku do nauki kształtów.

Kasia leczy się podając preparaty żelazowe. Nie denerwuj się na zapas, bo celiakia to rzadka choroba , a i maluszki takie jak nasze nie przybieraja już tak szybko.. wiec nie denerwuj się do przodu. Trzymam kciuki za malutka.

Co do wakacji, to my chyba spedzimy w kraju, bo pieniazki które maja odlozone Pojda na splate tego zadłużenia .. ale może i plus, bo nie lubie samolotow 😁

• Mamusie
agn36 napisał(a):
Aisza hmmmm, ja też mam Cebion tylko przestałam podawać.... A ile kropli dajesz dziennie?

Karolka rozumiem 🙂 Ech, jak ten czas leci..... Zaraz wiele dzieciaczków do żłobka będzie śmigało. Czytałam, że lepiej adaptują się półroczne niż roczne 🤨 To się napłaczemy z Mają we wrześniu 😞

No, moja w końcu raczyła wstać 😁 Obiad przygotowany więc chyba sobie trochę poprasuję 😁
Majka oszalała na punkcie tej zabawki:
http://allegro.pl/zabawka-interaktywna-grzechotki-swiatla-muzyka-i3077591849.html

http://www.youtube.com/watch?v=DeMA9PxLX2k&list=UUV6WsoO-ofuSdAcLbRZQTXA&index=4

I ma zajęciae przez dłuższy czas 😁

Pediatra kazała mi dawać 5 kropelek dziennie.

• Mamusie
Dziewczyny, muszę pobrać Małej mocz. M kupił już te woreczki, ale mimo instrukcji obsługi wolę się Was zapytać, jak je zastosować, żeby pobrać bez problemu mocz i nie zrobić dziecku krzywdy. Czy ten plasterek nie spowoduje jakiegoś podrażnienia? Jak to potem odkleić? Pamiętam, że któraś z Was już stosowała i chyba miała jakieś z tym problemy.

• Mamusie
Kasiu biedna Oleńka, ja niestety nie pomogę co do anemii 😞 Moja starsza w wieku niemowlęcym brała żelazo, bo miała jego niedobór i tylko tyle, co pamiętam. A skąd takie podejrzenie co do celiaki? Czy Ola już tak wiele spożywa tego glutenu? 🤔

Sandra ja też preferuję zabawki z Fischera i Lamaze. Ale czasem skuszę się na coś tańszego 😁 Bo na te markowe sporo kasy wydajemy 😁 Więc ostatnio zaszalałam i kupiłam trzy tańsze 😁 I powiem, że z tej jednej co już przyszła cała rodzina jest zadowolona 😁 A i jak je rozwali w drobny mak to nie będzie szkoda wyrzucić 😁

Aiszadzięki. Mi pediatra też jakiś czas temu kazała dawać a ja jakoś przestałam 🥴

Deira
ja już pobierałam mocz. Trzeba bardzo dokładnie umyć dziecko i ja nie smarowałam niczym, żeby wynik był miarodajny. Przykleiłam tak jak jest napisane na opakowaniu, założyłam pampersa i zostawiłam na dłuższy czas, w międzyczasie dużo poiłam. Niestety przez to, że nakleiłam na suchą skórę odrywanie jest dla dziecka nieprzyjemne i bolesne. Ja zerwałam to jednym ruchem i mała wyła mi z bólu 😞 Może powinno się to robić powolutku i delikatnie 🤨

• Mamusie
Deira ja jak pobierałam mocz to zużyłam kilka woreczków bo ciągle coś bylo nie tak... a w końcu dobrze go przykleiłam do fifolka, założyłam pampera dałam butelkę herbatki i jakoś pobrałam, a odklejanie nie było takie straszne (bo wcześniej skórę troszkę nawilżyłam chusteczkami tak mi proponowała pediatra)... mocz najlepiej pobrać rano... no i z chłopcami chyba łatwiej z tymi woreczkami... powodzenia z tym pobieraniem 😁

Kasiu biedna Ola... a ta celiakia jak się objawia?? zdrówka ;*

a Szymek dalej pogarsza się z jedzeniem 😞 robię wszystko a on i tak pokazuje swoje fochy i nie chce nic jeść... a było już tak pięknie!!