Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
U nas tradzik niemowlecy, no i przemywac woda przegotowana lub nadmanganianem. Powinno zejsc w ciagu dwoch miesiecy 🙂

Doti, owszem w wiekszosci przypadkow karmienie hamuje owulacje, ale w WIEKSZOSCI.
Jesli sa zachowane wszystkie reguly, ktore powinny byc, to 4-5 kobiet na 100 w ciagu roku zajda karmiac w ciaze, wiec ogolnie malo , alle ZAWSZE 🙂
Ja sobie na tak wielkie ryzyk nie moge pozwolic ;/
Kumpela zaszals praktycznie 1,5 miecha po porodzie i to w wieku 40 lat 🙂 choc sie cieszy, bo mowi ze by si w zyciu nie zdecydowala na drugie...a tak zycie wybralo za nich 🙂 A staraali sie chyba 10 lat 🙂 i pozniej taka niespodzianka...

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Sandro ja w życiu nie zdecyduje się chyba na seks bez gumek jak nie ma innego zabezpieczenia 😉 Wiem że zawsze jest ryzyko. Ale prezerwatywa też może pęknąć 😜
Poza tym już raz wpadłam zażywając tabletki regularnie, codziennie o tej samej godzinie. Niestety wtedy życie zadecydowało że mamą nie będę.....

• Mamusie
Po krotce nasz dzien 😁 Rano poszlam z mala do pediatry, no i potwierdzila ze to tradzik..po pediatrze poszlam wyslac paczke, na rynek po zakupy, wpadlam mloda nakarmic do mamy. Wypilam kawke, zjadlam drugie sniadanie i pozniej do przedszkola po mloda. Z przedszkola pojechalysmy do gina z podziekowaniem 🙂 A ze pietro wyzej mieszka kumpelka to ja odwiedzilysmy od razu, chwile posiedzialysmy i zadzwonil Darek, ze oddal auto na serwis i dostal 5osobowe. Przyjechal po nas i pomyslalam, ze zrobimy tesciowej niespodzianke i pojechalismy do niej 25km za Poznan. Wypilismy herbatke posiedzielismy i w drodze powrotnej zajrzelismy do chlopaka mojej siostry, bo przyjechala jego siora z Anglii z dzieciakami i posiedzielismy znow do 19 🙂

• Mamusie
Hej 🙂
Ale wczoraj Wojtek marudził :/ spał w ciągu dnia może z 5 godzin, w tym 4 ciągiem na i po spacerze, a tak to nie szło go utulić do snu. Na szczęście nocka znośna. Teraz też padł i dał mi 1,5 godz na moje rzeczy. Kuchnia ogarnięta, mięso na obiad przyszykowane, pyry obrane, pranie wstawione, ja się ogarnęłam - wcześniej nie zrobiłabym tyle w tak krótkim czasie, teraz trzeba, bo nie wiadomo kiedy znów będzie chwila czasu.
Znów ulewa z krwią, na szczęście krwi malutko, ale zawsze 😞 Zaczęłam przykładać termofor przed karmieniem - mniejszy ból i mleko lżej wypływa. Nie mam ran na wierzchu, więc nie wiem skąd on tą krew zasysa - może musi mocno ssać, żeby mleko płynęło i pęka jakieś naczynko? 😞 Zwariować można. A dostawiam go już tak, że za chwilę będę mu sutkiem migdałki gilgała i ciągle źle :/
Pogoda paskudna... Dziś na spacer nie pójdę, chyba, że się trochę wypogodzi 🤨
Młody nauczył się zasypiać w wózku - mamy Bartatinę, rewelacyjnie się go w tym buja. Tylko, że koła ubłocone i wózek stoi w przedpokoju... Więc mój syn śpi w przedpokoju, słucha jak pralka w łazience pierze i mu pasuje 🤪
Sandra, a to jakoś jest przyjęte, że do gina się idzie z podziękowaniem? Mój nie był przy porodzie, tylko mnie zszył po wszystkim... Poza tym, on już na nas zarobił swoje 😉 10 wizyt po 70 zł każda 😉

• Mamusie
dzien dobry 🙂 Efek moja Ula tez teraz w wozku sobie lezy i sie patrzy w dal, zaraz pewnie zasnie 🙂
Wczoraj tak ja moi tescie wymeczyli, ze spala doslownie caly dzien z przerwami tylko na cyca 😮 myslalam, ze za to da nam w nocy popalic, ale na szczescie nie - spala standardowo 🙂

3 dni temu zaczelam wlaczyc z hemoroidem i sa juz rezultaty 🙂 tak jak Doti radzila podjadam sobie suszone sliwki, dodatkowo pije activie i stosuje masc Avenoc - pupa juz nie boli i nie krwawi, a to paskudztwo juz sie wstepuje 😁

• Mamusie
dzień dobry...
my dalej wymęczeni 😞
teraz zaczynam poważnie myśleć o tym że może przez ten zasrany zastój w nerce Szymek jest taki nieznośny ;/ za tydzień usg nerek...
dzisiaj w nocy dalej budził się co 1h :/

od 5 rano dopiero teraz padł... spłakany i wymęczony... tak bardzo chciałabym mu jakoś pomóc... wiem że go boli i to nie jego wina ale już dosłownie tracę cierpliwość...
dzisiaj moja mama zaoferowała pomoc więc troszkę odpocznę od tego natłoku...

• Mamusie
Witam się 🙂
U nas też pogoda do d. Wczoraj wieczorem padał śnieg 🤢
Natalka teraz też śpi, ale w nocy była strasznie marudna. Nie płakała, ale i tak trudno spać, gdy dziecko stęka, jęczy, kwili.

Isa, odpocznij, tyle ile możesz, bo Twoje zmęczenie, stres i nerwy też mają wpływ na to, że Szymek taki nerwowy.
Efek, a ja się tak poważnie zastanawiam, czy Ty jesteś pewna, że on ulewa Twoją krwią? Może przy zasysaniu przegryza sobie policzek, albo języczek i spija swoją krew. Może poradź się pediatry, niech obejrzy Małego a nawet może da skierowanie na jakieś badania układu pokarmowego. Nie wiem, czy robi się usg czy jakieś inne badania układu pokarmowego, ale może to krwawienie niekoniecznie jest z Twojej piersi.

Ja śniadanie zjadłam, teraz idę realizować plany - sprzątanie mieszkania, tyle ile się da do kolejnej pobudki Natalki 🙂

• Mamusie
Deira, nie strasz 😞 Jak to się powtórzy, a nie będę widziała skąd może być krew to pójdę - na razie wolę myśleć, że to moje piersi krwawią, a nie mały 😞 8.11 mamy szczepienie, to go pediatra obejrzy przed.
Mój syn jest dziś dla mnie bardzo łaskawy 🙂 Właśnie się najadł i ślicznie zasnął - bez usypiania, noszenia, padł 🙂 Ciekawe co ja zrobię z taką ilością wolnego czasu... Łazienka się prosi o posprzątanie, cholerka :/

• Mamusie
Witam się. Nie miałam czasu napisać nic bo leżakowałam z M 🙂

Deira przepraszam ale czym synuś Efek ma sobie przygryzać policzek albo język? Bezzębnymi dziąsłami? 😉

Efek najłatwiej sprawdzisz czy to Twoja krew przystawiając do piersi męża - on jak zassie to może poczuć krew bo przecież ma bardzo charakterystyczny smak. A jak nie to w czasie karmienia wyjmij Wojtkowi pierś z buzi i spróbuj odciągnąć trochę laktatorem. wydaje mi się że jeśli to Twoja krew to powinna się pojawić.

• Mamusie
My dziskorzystamy z auta i po zakupki bylimy. Chate ogarnelam, i zaraz sie zabieram, bo jak to u nas weekendowo zwalaja sie goscie 😉)

Efek, ja szlam z podziekowaniem, chocby z tego wzgledu, ze chodzilam do niego prywatnie , a zracji tego, ze znamy sie ze szpitala nie skasowal mnie ani zlotowki, wiec uwazam, ze wypadalo 🙂

• Mamusie
Hihi, Doti, chyba trzeba spróbować z mężem 😉 Zazdroszczę tego leżakowania 🙂

Przechwaliłam Wojtka - zerwał się z wielkim płaczem o 12.30 i płakał przez pół godziny. Po paru bąkach przysnął, a potem znów się obudził, tym razem głodny. Teraz śpi na brzuszku. Mam nadzieję, że ból brzucha, czy cokolwiek go tak zdenerwowało już minęło.

• Mamusie
Dzien dobry mamusie :*
Narescie dorwalam sie do neta. Bo komputer zostal zdemolowany przez moja kochana siostrzyczke 😁 ale maz kupil nowy telefon wiec dostep bede miala. 🙂)
U nas czas tak szybko leci ze az zal tych chwil ktore nie wroca 😞
Milenka troszke sie meczyla z kolkami ale espumisan i masc majerankowa pomogly , wiec przechodzimy przez to troche lzej 🙂 probowalimy tez sab simplex ale po nim Mloda tracila apetyt i po zjedzeniu 30ml mleka juz nie chciala. Wiec nie wiem co moze byc tego przyczyna.
Tydzien temu bylismy na pierwszym szczepieniu... troche poplakala myszeczka moja 😞 jeszcze chwila i sama byl zaczela ryczec :/ tak mi smutno bylo ze nie potrafie jej pomoc. Szczepilismy 5w1 u nas to koszt 120 zl nie wiem czemu u was jest tak drogo.
Jak skonczy 3 mies to idziemy na drugie usg bioderek i szczepienie ..
A jesli chodzi o spanie w nocy to zalezy od jej humoru. Czasami sie budzi co.3 godziny a czasami co 6. Nie wiem czemu tak ma ale nie zaleznie o ktorej zasnie to przebudza sie o 1 w nocy. :d

Mi jakos do lekarza sie nie spieszy 🙂) powiedzialam mezowi ze pojde jak bede miala znowu malenstwo w brzuchu...troche pomarudzil i przestal mi truc tylek. 🙂 a jesli chodzi o szycie po cc to juz fawno nie boli. Zaczyna blednac 🙂 i doszlam do wniosku ze ladnie mnie poszyli. Dowiedzialam siie. Tez od mojej poloznej ze operowala mnie stazystka pod okiem doswiadczonego lekarza. I to byl taki niby egzamin :d jak byla na ostatniej wizycie to musialam ankiete wypelnic dotyczaca tego jak zostalam `obsluzona .

Oj troszke sie rozpisalam... 🙂)

• Mamusie
Doti, niby bezzębne dziąsła, ale tymi dziąsłami to moja Żaba tak mi przecież pocharatała cyce, że mi krew zamiast mleka dosłownie sikała jakiś czas temu z sutków i brodawek 😁 A wczoraj załatwiła mi kapitalnego siniaka na otoczce 😞 Więc dziąsła może i bez ząbków, ale siła zasysania i chwytu naprawdę solidna 😁 NIe ma lipy 😁 😁 😁

A nam się udało sprzątnąć wc, łazienkę, przedpokój i sypialnię. W tzw. międzyczasie przerwa na karmienie. Mała była w do tego momentu naprawdę grzeczna.
Jutro znowu wykorzystam M do opieki nad Natką i może uda mi się ogarnąć kuchnię, garderobę i gościnny.
Lecę, bo Nata znowu się budzi i chyba cyca szuka 😉

• Mamusie
Deira że zasysanie jest kosmiczne to się przekonałam dziś w nocy jak wszystkie gwiazdy zobaczyłam. Lusia chwyciła mnie z boku piersi i zassała pełną mocą. Dobrze że siniaka nie ma 😁 nie ściska mnie dziąsłami więc nie wiem jakie są jej możliwości ale nie podejrzewałam że może uszkodzić nimi skórę. A może ja mam stalowe cyce hihihi

• Mamusie
ale się wylatałam... wysprzątałam, wyprasowałam, pranie zrobiłam... oczywiście wszystko z przerwami na cyca. no i moja mama od rana cały czas jest z małym, ale daje jej popalić 😁
tato zapalił w piecu już o 10 rano (za oknem ziąb, deszcz i mgła;/) teraz w chacie jest cieplutko i milusio więc idę na dłuuugą kąpiel i później odciąganie mleczka i lampka wina z mężem...
o kurcze tego mi brakowało... odrazu inaczej się człowiek czuje 😉
ale i tak co chwile latam do mamy na dół i zaglądam do małego bo jakoś mi tak dziwnie bez niego hehehe 😉

miłego weekendu mamuśki 🙂

• Mamusie
Pauleczka20 napisał(a):
Jak ja wam zazdroscze ze karmicie piersia... 😞 moze przy drugim dziecku sie uda 🙂 jak dobrze pojdzie to mam zamiar zostac marcoweczka-czerwcoweczka 2015 🙂 moze ktoras sie dolaczy?? 😁

po moich przeżyciach przy porodzie trudno będzie mi się zdecydować na drugie dziecko... może z czasem mi to przejdzie jak narazie to nie ma mowy! :P
niby mówią że jak dziecko położą na brzuszku to ten cały ból znika, i może dlatego u mnie nie minął bo wogóle małego na oczy nie widziałam a nacierpiałam się chyba za wszystkie czasy ;/

• Mamusie
Czasami mysle ze dobrze ze mialam wczesniej umowiona cesarke. Lekarz przed porodem powiedzial ze wolalby podac mi oksytocyne bo BYC MOZE dam rade urodzic. A ja ze jesli napisze oswiadczenie ze szpital bierze odpowiedzialnosc za to co stanie sie ze mna i dzieckiem. Na chwile poszedl a za chwile powiedzial ze jednak cc bo za duze ryzyko. :/ im wygodniej podac oksy bo nie musza byc caly czas przy porodzie tylko polozna. Ehhh...
Ja szybko do siebie doszlam wiec za drugim razem pewnie tez cc bedzie z uwagi na moja wade bioder.

• Mamusie
Ja odpadam 🙂) Na brzuszek.net juz sie nie pisze absolutnie 🙂

Kiedys czytalam, ze podczas ssania dziecko wykorzystuje okolo 23 miesni zlokalizowanych wokol twarzy 😉) Wiec sila ciagu musi byc ;D

Mloda wczoraj dala popisu 😉 wiec dzisiaj kochaniutka jest 🙂

Tesciowka byla wczoraj przeszczeliwa jak nas zobaczyla, az jej sie lzy zakrecily, wiec mil zrobic jej niespodzianke 🙂
Tylko marudzila, mi ze Tatiana nie ma drugiego imienia, i ze mam dac przy chrzcie..ale bylam grzeczna i nieugieta ;D