Skocz do zawartości

Lipiec 2010 | Forum o ciąży

...123

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ann u nas bardzo sie sprawdzaja zabawki grajace typu pozytywka i mamy tez taka gwiazde z lusterkiem i ma kilka przyciskow ktore wydaja rozne dzwieki,a wokol lusterka sa kolorowe swiatelka ktore mrugaja.Ostatnio mu kupilam taka pluszowa biedronke z szeleszczacymi skrzydelkami i wibracja jest nia zachwycony 🙂A oprocz tego mamy jeszcze kilkanascie grzechotek,ale nie za bardzo sie nimi bawi!!!No i lubi zabawe na macie chwytanie wszystkich mii to jego ulubione zajecie 🙂
Buterflay ja szczepilam darmowymi szczepionkami,i bylo ok a drugi raz narazie niemozemy bo od miesiaca kacper jest chory,ale jakbym drugi raz miala szczepic to bym wziela ten pakiet 5 w 1 ze wzgledu na mniejsza ilosc ukuc,bo to jest masakra jak ci 3 razy dziecko kuja!!!

• Odpowiedzi 20,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• lusia1982

2395

• edyta86

2294

• kama00006

1605

• justi5

1967

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ann widzę że nasze dzieciaczki chyba mają tą samą mate edukacyjną i u nas jest podobnie Kinga uwielbia Lwa - jest najlżejszy z tych zabawek i widzę jaka dumna jest z siebie bo może go u trzymać i majtać dobrze w rączce. My też mamy póki co karuzele, mate, parę małych pluszaczków, gryzaczek i grzechotki trochę ich jest nawet więcej bo moja siostra dwa lata temu urodziła drugą córeczkę i na przywoziła nam swoje grzechotki i pluszaczki dla niej. 😉

• Mamusia
U nas Mały zaczął trzymać w rękach zabawki jakieś 2 tygodnie temu, a gdzieś od tygodnia potrafi sobie sam wziąć. Grzechotek mu już nie wpycham do łapy tylko trzymam kilka cm od rączki i pytam go czy chce. Jak chce to sam sobie bierze, na razie jeszcze nieporadnie, strasznie się przy tym koncentruje i stęka 😉 Potrafi też od kilku dni wziąć sobie sam zabawkę która leży obok niego. Ostatnio zaczęliśmy go kłaść na tej macie na brzuszku, zaczął się mocno przyglądać rysunkom na podłożu i bawić (gnieść i pchać do dzioba) takimi szeleszczącymi naszywkami. Tyle że nie jest jeszcze w stanie zbyt długo się w taki sposób bawić, więc szybko się irytuje.
Karuzelkę mieliśmy, ale się połamała i nie kupowaliśmy nowej, bo i tak za chwilę trzeba byłoby odstawić. Pozytywki jakoś go nie ruszają za bardzo (zapomniałam że mamy jeszcze takie słoneczko z pozytywką, ale leży w szafie, bo go zupełnie nie interesuje). Natomiast widzę, że jest się w stanie dużo dłużej sam bawić przy nastawionej płycie z Akademią Pana Kleksa, nawet czasami mam wrażenie że świadomie słucha, bo potrafi sobie siedzieć zamyślony na huśtawce, nie bawić się niczym i nie ryczeć, co mu się bez płyty nie zdarza 😉
Co do kupek, to u nas nadal idzie kilka dziennie, ale i tak potrafi coś wylecieć z pampersa.

• Mamusia
Justi, jeżeli Wojtuś ciumka tylko przez 5-6 minut w nocy to może wcale nie jest głodny? Próbowałaś dać mu smoka? Może on po prostu ma odruch ssania a nie jedzenia 🙂 Z tego co pamiętam to tak też doradzała Tracy Hogg w "języku niemowląt". Z czasem dziecko nie będzie chciało nawet tego smoka. Myślę że wart spróbować. U mnie niestety to nie przejdzie bo Tymek ciąga cyca jak oszalały ale chyba wypróbuję metodę mojej mamy. Mówiła żeby podawać dziecku wodę zamiast mleka. Podobno z czasem też wyeliminuje się karmienie.
Za dwa dni Tymek kończy 4 m-ce.Szok!!! Kiedy to zleciało??!! Fakt, jest najstarszy licząc od urodzenia ale tak naprawdę jest młodszy od wielu naszych forumowych dzieciaczków bo urodził się 2 tygodnie przed terminem 😉
Jeżeli chodzi o zabawki to Tymek ma swojego ulubionego Hipcia z wiszącymi łapkami. Ma on taką klamerkę i można go wszędzie zawiesić. Tymek bawi się nim na bujaczku, w wózku i w foteliku samochodowym 😉 Poza tym jakieś grzechotki, gryzaki ale te jeszcze wypadają mu z rączki i stanowią raczej element do włożenia do buzi a hipciem widzę że się bawi. Ostatnio dostaliśmy kilka zabawek od znajomych, nawet nie wiem do końca co to jest bo póki co są schowane i czekają na moment gdy dotychczasowe zabawki się znudzą 😉

• Mamusia
My zrobiliśmy wczoraj i dziś kolejne podejście do smoczka (tym razem Aventu, innego niż poprzednio, większego) no i niestety wygląda na to, że Stasiek nadal nie chce smoka. Rozmawiałam na ten temat z dentystką i powiedziała, że z punktu widzenia wady zgryzu, lepiej żeby ssał dobrego smoka niż kciuk i żeby mu dać smoka jeśli zauważymy że ssie palce. Kciuka jeszcze Stasiek nie umie ssać, ale pozostałe palce i całe pięści pcha do paszczy z upodobaniem i ssie tak głośno, że słychać w drugim pokoju 😉 Spróbujemy jeszcze z większym smoczkiem Nuka (poprzednio miał takie 0-3) i jeśli tego też nie będzie chciał to już chyba odpuścimy mu.

• Mamusia
tylko Ellie jest jeden problem on wlasnie tak łapczywie je te kilka minut, a pozniej przeciaga sie i zasypia ehh poza tym smoczek odpada nie uzywa , a ma 4 rodzaje roznych firm w domku wszytskie sa beee :|chyba pozostaje mi czekac na lepsze dni 🤢 🤢

eh pol godziny temu mialam chwile grozy . . . . leze z malym w lozku i czuje smrod jakiegos dymu zagladam za okno a tam 4 straze pozarne,telewizja,pogotowie gazowe, ratunkowe , policja i straz miejsca wylatuje z lozka ubieram pierwse lepsze ciuchy Wojtus placze jak oszlały i wybiegam z domku z obawa ze nasz wiezowiec wybuchnie 😞( skoro takie zamieszanie okazalo sie ,ze obok w klatce cos sie dzialo ale ni eiwem co bo nie stalam z tymi mocherami pospacerowalam z malym chwi;lke zobaczylam,ze po kolei auta odjezdzjaa i wrocilam do domku wywietrzylam mieszkanie i stwierdxzam,ze sytuacje ewakuowania sie z Wojtusiem opanowalam ehhh strachu sie troche przy tym najadłam bo nie wiedzialam co brac dokumenty czy cos wiec nie wzielam nic tylko Wojtusia i komorke ehhh

• Mamusia
hej...
kurcze Sewciu też mało chwyta w rączki... hmmm 🤨
złapie owszem, ale szybko wypada mu z raczek...... z tym że najbardziej lubi swoje albo moje paluszki trzymać, zezować i młócić....

i znowu katar mamy 🤨 przez to ze jka mi wył na dworze musiałam go wyciągnąć z wózka a nie miałam się gdzie schować przed wiatrem.... 🤨 cholera jasna. szlag by to trafił.

• Mamusia
justi moja mal atez je gora 6 mini idzie w kojo,w dzien tez sie tak najada,a potem idzie spac na 3 godz.
A co do smoka to tez ie chce,mam juz chyba 6 roznych,butelek 5 i tez nic.Chociaz i tak sukces bo trzyma w dziobie i nie ma juz odruchu wymiotnego 😁 😁
Raczki tak ciumka,ze ja w calym domu slychac 😉No ale nie zamieni ich na nic innego,czasem tylko jak ja nosze to przysysa sie do mojego obojczyka i go ciumka,pierwszy raz to nie wiedzialam co ona robi,tak mi sie smiac chcialo:P
A raz nawet jak ja tata na klacie trzymal i jej sie lepek obsunal to chciala tacie sutka zassac:P

• Mamusia
Franek ma tyle zabawek, że nie ma gdzie ich trzymać i dwie maty, ale jedną lubi nsajbardziej. Szczególnie ośmiorniczkę lubi ciągnąc za macki 🙂 No i ma dwie ulubione grzechotki, taką tradycyjną i żabkę, i od niedawna uwielbia silikonowego gryzaka, którego jak weźmie w rączki to nie chce puścić i ciumka go jak oszalaly i wygina we wszystkie strony.
Ale chyba najbardziej to jednak rączki, łącznie z kciukiem, ale nie zabraniam mu, uważam że jest za mały i tak nie zrozumie, a poza tym pieluchę tetrowa lubi ciumkać i wszystko inne co mu się podwinie 😉) nawet mój palec 🙂
Już dawno Franek łapie zabawki, nawet trudno jest mi powiedzieć od kiedy tak dokładnie, ale miesiąc to spokojnie...
Co do ciumkania cyca przez parę minut w nocy to u nas jest tak samo. Jak zaczyna sie kitfacić, to daje mu cyca, parę razy pociumka i spi dalej, tylko że czasem nie chce mi puścić cyca, więc tak śpimy 🙂 A smoka nie chce nadal, więc odpuściłam już sobie.

• Mamusia
To u nas jest jednak luksus z tym nocnym jedzenie, bo Młody ciągnie uczciwie. Tyle że też czasami nie chce puścić cyca, więc mam problem, jak go odłożyć do łóżeczka 😉 Ostatnio zwykle robię ze 2-3 próby odessania aż w końcu śpi na tyle mocno że już nie protestuje. W sumie to już nie wyobrażam sobie teraz że mógłby spać na stałe z nami - co innego poranne pieszczoty i zabawa w ogromnym łóżku rodziców, to lubimy wszyscy 🙂

• Mamusia
U nas Kacper tez ciumka swoje raczki i ostatnio kciuka,ale pozwalam mu,wlasnie dal popisowy koncert i teraz chwilowo zasnol,a reka mnie boli jak cholera od noszenia 😞
A ulubiona jego zabawka jest pielucha tetrowa gryzie ja na okraglo i zasypia z nia zreszt wszedzie z nia jest bo praktycznie jej z raczki nie wypuszcza 🙂
A co do spania to Kacper d samego poczatku spi w lozeczku,raz go tylko wzielismy do lozka w nocy bo byl masakrycznie marudny,a rano jak mezus wychodzi do pracy to go czasem zabieram do lozka jak nie spi i sobie spimy razem,no a w weekend obowiazkowo zabawa w lozku bo tatus jest w domciu 🙂

• Mamusia
ehhh a ja przez te co godzinne jedzenie w nocy nie mam sily co chwile wkladac go do lozeczka 😞 wiec od pierwszej pobudki spi z nami 😞 w lozku ehh moze jakby sie rzadziej budzil bylo by inaczej, ale on jest tak ciezki jutro bede go warzyla,ze ja na pol przytomna boje sie ,ze go upuszcze bo wtedy w ogole juz nie mam sił 😞 wiec z wygody spi z nami

• Mamusia
Właśnie dostałam dwa pudełeczka próbek z jedzeniem dla dzidka (coś w stylu tych niebieskich pudełeczek ze szpitala tylko mniejsze). jest tam słoiczek jabłuszek Hippa, słoiczek bobovita (zupka i deserek) i próbki mleka. Fajnie 🙂 przynajmniej będzie na próbę gdy zaczniemy wprowadzać nowe posiłki. Aż mi się zachciało dać małemu bo jestem bardzo ciekawa jego reakcji 😉
Pewnie Wy też dostaniecie takie pudełka jak Wasze skarby będą zbliżały się do 4tego m-ca.

• Mamusia
Ellie, ja tez dostałam taką paczuszkę, ale są tam jabłuszka Hippa, próbka mleka Hippa, kremik do buzi i łyżeczka.
Dzisiaj Franczesko dostał kilka łyżeczek tych jabłuszek 🙂 (raczej kilka połówek łyczeczki 🙂) Zajadał się jak nie wiem i standardowo dzioba otwierał jak tylko łyżeczkę widział 🙂

• Mamusia
Mi też się wydaje że to na podstawie tych ankiet ze szpitala bo nic innego nie wypełniałam i troszkę się zdziwiłam że coś dostałam
Lusiu, ja dostałam dwa pudełeczka, w jednym było to co napisałaś a w drugim bobovita (słoiczek z zupka i musem jabłkowo-bananowym) próbki mleka bebiko, kaszki bobovita i poradnik żywienia. aha i jeszcze kupony rabatowe do rosmanna były na produkty hippa 🙂 wprawdzie kupony ważne tylko do końca listopada ale zamierzam je teraz wykorzystać a podać małemu później.

• Mamusia
ellie My tydzień tamu już dostaliśmy ale tylko z Hippa 🤔 i też już nie możemy się doczekać dnia kiedy zasmakuje zupki czy deserku.
Ann u nas od tego tygodnia też mała zaczęła wypluwać smoczka albo wyciągać sobie sama z buzi rączką i na maksa wpychać do buzi swoją dłoń ale to już zależy od pory tak ją nachodzi i nawet zabierając jej tą dłoń to tak się wkurza i krzyk. W takich chwilach daje jej swojego palca do schwytania czy zabawkę i się nim bawi zapominając o buzi ale nie zawsze to też skutkuje. Początkowo myślałam że to jakiś początkowy etap ząbkowania ale na to raczej jeszcze za wcześnie a poza tym widzę że nie tylko ja mam z tym problem.